Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Kansainvälinen koulutus Kanta-Hämeen kansainvälistymisen voimavarana

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Kansainvälinen koulutus Kanta-Hämeen kansainvälistymisen voimavarana

Artikkeli.
Julkaistu: 09.09.2014 klo 14:00
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kansainvälisen toiminnan yksi alueen yrityksiä hyödyttävä toiminto on vieraskielinen tutkintoon johtava koulutus. Englanninkielisiä koulutusohjelmia on mm. markkinoitu alueen elinkeinoelämän toiveiden mukaisiin kohdemaihin, ja tämän tuloksena hakijoita on tänä vuonna ollut eniten Venäjältä, joka on hämäläisten yritysten tärkeimpiä vientikohteita.

– Opiskelijoiden kansainvälisen osaamisen hyödyntämisessä on paljon potentiaalia etenkin pk-yrityksille, jotka tarvitsevat tietoa kansainvälistymisensä tueksi, kertoo Salla Niittymäki, ulkomaalaisten opiskelijoiden työllistymiseen ja yritysyhteistyön kehittämiseen tähtäävän Pajatso-hankkeen projektipäällikkö.

HAMKissa opiskelee yli 600 ulkomaalaista opiskelijaa yli 50 eri kansallisuudesta, joilla on ammatillisen osaamisen lisäksi ainutlaatuista kieli- ja kulttuuriosaamista. Heidän olemassaolonsa alueella on kuitenkin edelleen jokseenkin näkymätöntä – ylipäätään ulkomaalaiset opiskelijat ovat vielä suhteellisen hyödyntämätön voimavara suomalaisissa yrityksissä. Ulkomaalaisesta opiskelijasta ja valmistuneesta yritys voi löytää huipputekijän tai oven avaajan uusille markkinoille. Opiskelijat ovatkin parhaimmillaan suomalaisten yritysten yhteistyö- ja kauppakumppaneita, viestinviejiä ja verkottumispintoja uusiin kulttuureihin – oman lajinsa suurlähettiläitä – hyvässä tapauksessa vielä silloinkin, kun he eivät enää asu Suomessa. Lyhytaikaisestakin yhteistyöstä voivat jatkossa hyötyä sekä opiskelija että yritys.

Häme-ohjelman strateginen maakuntaohjelma 2014+ linjaa, että maakunnan kansainvälistymisen kärki on yritysten kansainvälistymisessä. Kanta-Häme on yksi vähiten kansainvälistyneistä maakunnista, mistä johtuen on tarvetta uudenlaisten kansainvälisyyttä edistävien tutkimus- ja koulutusyhdistelmien rakentamiselle. Myös Kanta-Hämeessä opiskelevien kansainvälisten opiskelijoiden rooli alueen kansainvälistymisessä vaatii edelleen kehittämistä.

Hyviä kokemuksia kansainvälisten ammattikorkeakouluopiskelijoiden ja pk-yritysten yhteistyöstä on saatu HAMKin Pajatso- ja Ylermi-hankkeissa, joiden puitteissa on tehty useita yritysten kansainvälistymiseen liittyviä projekteja. Esimerkiksi International Business -ohjelman opiskelijat ovat tehneet alueen yrityksille markkina-analyysejä ja kohdemaakartoituksia, ja maisteritason Business Management and Entrepreneurship -ohjelman opiskelijat toteuttivat yrityksille kansainvälistymissuunnitelmia. Toimeksiantajina viime lukukauden projekteissa toimivat mm. C.P.E. Production Oy Forssasta, e-Oppi Oy Jokioisilta, Domus Classica Oy ja Hermanni-Talot Oy Hattulasta, SabriScan Oy Riihimäeltä sekä Jarda Oy Parolasta.

Yritysten kokemukset projekteista olivat erittäin hyvät. – Opiskelijat saivat koottua ja analysoitua paljon arvokasta taustatietoa valituista, uusista kohdemaista, vaikka tiedon kerääminen turvallisuusalalta on haastavaa, kiittelee Harri Kolu, forssalaisen C.P.E. Productionin toimitusjohtaja. Kolu uskoo löytävänsä sopivat maahantuojat opiskelijoiden löytämien tietojen pohjalta.

Maisteritason kansainväliset opiskelijatiimit laativat puolestaan hieman laajemmissa projekteissa yrityksille kansainvälistymissuunnitelmia. Eräs toimeksiantajista, riihimäkeläinen SabriScan Oy, on jo kansainvälinen toimija, mutta tavoitteena on laajentaa toimintaa uuteen kohdemaahan. Opiskelijatiimi toteutti yritykselle etenemissuunnitelman uudessa kohdemaassa aloittamiseen vertailemalla eri vaihtoehtoja ja hankkimalla tietoa päätösten tueksi. – Opiskelijat pääsivät uskomattoman syvälle yrityksemme ideologiaan hyvin lyhyessä ajassa ja saivat hirveän paljon konkreettista tietoa koottua, kertoo SabriScanin toimitusjohtaja Jari Kokkonen.

– Projektimuotoinen oppiminen vaatii opiskelijoilta huomattavaa sitoutumista ja nopeaa omaksumista, mutta se myös antaa paljon: tiedon etsiminen ja soveltaminen käytäntöön sekä tiimityöskentely ja projektimuotoinen tekeminen ovat juuri niitä taitoja, joita työelämässä kaikilla aloilla tarvitaan. Opintojen aikaiset projektit kerryttävät myös kokemusta omalta alalta sekä luovat mahdollisuuden verkostoitua työelämään, mikä puolestaan saattaa olla suureksi hyödyksi työnhaussa ja työllistymisessä, kertoo Salla Niittymäki.

– HAMKin opiskelijoissa on valtavasti potentiaalia yritysten hyödynnettäväksi, niin kansainvälistymisessä kuin muissakin toiminnoissa. Projekteissa tapahtuu usein hienoja ja yllättäviä yhteensattumia: esimerkiksi C.P.E. Productionin projektin opiskelijatiimeissä oli kummassakin yksi opiskelija valituista kohdemaasta, mikä yleensä pyritään järjestämäänkin, mutta lisäksi toiseen tiimiin saatiin vielä suomalainen opiskelija, joka oli toiminut samassa maassa rauhanturvaajana. Opiskelijatiimillä oli siis sekä tuntemusta kohdemaasta että kokemusta yrityksen tuotteista, Niittymäki kuvailee kokemuksia projekteista.

Suomi tarvitsee entistä monipuolisempaa ja kansainvälisempää osaamista hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn turvaamiseksi. Yhteistyö ulkomaisten opiskelijoiden kanssa on yksi mahdollisuus näiden taitojen kartuttamiseen.

Lisätiedot

projektipäällikkö Salla Niittymäki, p. 0400 127 815 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

 

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs