Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Jyväskylästä lähdetään kehittämään Egyptin koulutusjärjestelmän arviointia

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Jyväskylästä lähdetään kehittämään Egyptin koulutusjärjestelmän arviointia

Tiedote.
Julkaistu: 04.02.2013 klo 13:42
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on voittanut Euroopan laajuisen kilpailun Egyptin koulutusjärjestelmän arvioinnin kehittämisestä. Hankkeessa kehitetään Egyptin kansallisen koulutuksen arviointi- ja akreditointikeskusta (NAQAAE) ja uudistetaan arviointia koskevaa lainsäädäntöä. Egyptissä tämä kansallinen keskus toimii suoraan pääministerin alaisuudessa vastaten kaikkien kouluasteiden laadun arvioinnista. Hanke on kaksivuotinen ja käynnistyy helmikuun alussa.

Hanke on mittava. Keskuksen arviointivastuulla on yli 50 000 koulutusorganisaatiota. Korkea-asteen oppilaitoksia on runsas 600. Egypti on maailman 8. väkirikkain maa, jossa on runsas 18 miljoonaa koululaista ja noin 7 miljoonaa opiskelijaa. Luku- ja kirjoitustaitoisia väestöstä on 70 %. Työsarkaa siis riittää.

Kyseessä on ensimmäinen Suomen voittama koulutusalan ja koulutuksen arvioinnin EU Twinning -hanke. Twinning-hankkeissa on kyse Euroopan unionin jäsenmaiden ja EU:n lähialueiden viranomaisten välisestä yhteistyöstä eri aloilla. Hanketta vetää Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Jyväskylän kaupunki mahdollisti tämän hankkeen toteuttamisen ottamalla pääsopimusosapuolen roolin hankkeessa. Mukana hankkeessa niin sanottuna junior-partnerina toimii Saksan koulutusviennin liittovaltion virasto DAAD. Hankkeen 1,3 miljoonan euron rahoitus tulee kokonaisuudessaan Euroopan Unionilta.

Hankkeen vetäjänä toimii Koulutuksen arviointineuvoston eläkkeelle jäänyt pääsihteeri Heikki K. Lyytinen. Hän on toiminut parin kymmenen vuoden aikana lukuisissa maissa koulutuksen ja sen arvioinnin kehittämistehtävissä – viimeisimmin Kazakstanissa.

- Hanke on kiinnostavana ja erityisen haasteellisen maassa, jossa koulutuskulttuuri on hyvin erilainen länsimaihin verrattuna. Haasteellisuutta väkevöittää erityisesti hankkeen laaja-alaisuus. Koskeehan se koko kansakunnan koulutuksen arviointijärjestelmän kehittämistä perusasteesta korkea-asteen koulutukseen, arvioi Lyytinen

Hankkeen neuvonantajaksi Egyptiin koko hankkeen ajaksi lähtee Pasi Reinikainen, joka siirtyy tähän tehtävään kahdeksi vuodeksi Koulutuksen arviointineuvoston pääsihteerin tehtävästään. Reinikainen muuttaa perheineen Kairoon helmikuun alussa. Nykyisten Suomessa esitettyjen uutisten valossa Egyptiä ja Kairoa pidetään yleisesti miltei taistelutantereena.

- Sukulaiset ja ystävät ovat olleet huolissaan meidän muutosta. Kairossa levottomuudet ovat olleet paikallisia keskittyen Tahririn aukiolle. Kairossa asuvien mukaan muissa osissa pääkaupunkia arkielämä on kuitenkin aivan normaalia, kertoo Reinikainen

Egyptin hankkeeseen osallistuu lisäksi lyhytaikaisesti lukuisia asiantuntijoita muun muassa Koulutuksen arviointineuvostosta, korkeakoulujen arviointineuvostosta, opetushallituksesta, useista yliopistoista ja Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Kahden vuoden aikana noin 50 suomalaista ja saksalaista koulutuksen arvioinnin ja koululainsäädännön asiantuntijaa käy kouluttamassa egyptiläisiä asiantuntijoita arvioinnin kysymyksissä Egyptissä. Asiantuntijapäiviä kertyy yhteensä noin 350.  Myös egyptiläiset koulutuksen arvioinnin asiantuntijat käyvät perehtymässä arvioinnin kysymyksiin opintovierailuilla Suomessa ja Saksassa.

Lisätietoja:
Jukka Koskiniemi, projektipäällikkö, 040 746 2975, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs