Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Jyväskylän Tyttölyseo juhlii 150 vuottaan Voionmaalla

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Jyväskylän Tyttölyseo juhlii 150 vuottaan Voionmaalla

Tiedote.
Julkaistu: 02.10.2014 klo 09:10
Julkaisija: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Tiedote viestimille 2.10.2014

 

Puolentoista vuosisadan matka Jyväskylän Tyttölyseosta Voionmaan lukioksi on ollut pitkä kaistale suomalaisen koulun menestyskulkua. Vuonna 1864 perustettu ensimmäinen suomenkielinen tyttökoulu Jyväskylän Tyttölyseo juhlii 6.10.2014 alkaen koko viikon. Jo perjantaina 3.10. klo 14 paljastetaan Tyttölyseon seinälaatta Voionmaan lukiolla Jyväskylässä, Keskikadun puolella.

Susanna Huovinen ja Samppa Lajunen tuovat tervehdykset

Pääjuhlaa vietetään juuri sopivasti kansainvälisenä tyttöjen päivänä lauantaina 11.10. klo 14 Voionmaan lukion salissa (osoite Voionmaankatu 17 – 19). Valtiovallan tervehdyksen juhlaan tuo peruspalveluministeri Susanna Huovinen, ja juhlapuheen pitää ministeri Kansaneläkelaitoksen johtaja Helena Pesola. Entisten opiskelijoiden tervehdyksen tuo yhdistetyn hiihdon moninkertainen olympiavoittaja Samppa Lajunen. Tervehdysten vastaanotto on 2. kerroksen aulassa klo 12–14 juhlakahvien lomassa.

Viikon aikana koulutyön lomassa on ohjelmaa eri teemoilla. Perjantaina 10.10. koulussa on avoimet ovet ja nykyopiskelijoiden juhlapäivä, ja illalla koululla juhlii iso joukko entisiä oppilaita ja opettajia. Koulu ja henkilökunta koristautuvat nimikkotekstiileillä, jotka ovat suunnitelleet entiset oppilaat, nykyiset tekstiilitaiteilijat Leena Sipilä (Papiina Oy) ja Anu Rinkinen (Popper Design Oy).

Tällä hetkellä Voionmaan lukiossa opiskelee 592 lukiolaista, joista noin 150 noudattaa urheilulukion tuntijakoa. Liikunnalla ja urheilulla on aina ollut merkittävä sijansa Voionmaan lukiossa. Vuodesta 1981 lähtien toteutettu liikuntapainotteisuus vaihtui v. 1994 opetusministeriön päätöksellä viralliseksi urheilulukioksi. Sen opiskelijat voivat yhdistää lukio-opiskelun ja huipulle tähtäävän urheiluvalmennuksen tehokkaasti.

Poikien myötä koulun nimi vaihtui

Tyttölyseo, lempinimeltään Tipula, toimi useassa rakennuksessa Jyväskylässä. Tyttökoulu aloitti toimintansa osoitteessa Nikolainkatu 36. Samalla paikalla nykyisellä Vapaudenkadulla sijaitsee Jyväskylän kaupunginteatteri. Eri vaiheiden jälkeen Tyttölyseo sai oman koulutalon vuonna 1958 nykyiselle paikalle Voionmaankadulla.

Viisiluokkainen Jyväskylän suomalainen tyttökoulu perustettiin yksityisenä kouluna vuonna 1864. Valtion koulu siitä tuli 1886. Koulusta tuli täysiluokkainen tyttölyseo vuonna 1952. Silloin siihen liitettiin Jyväskylän tyttölukio, joka oli alkujaan toiminut Jyväskylän Suomalaiset jatkoluokat –nimellä.

Pojat ylittivät Tyttölyseon kynnyksen ensimmäisen kerran syksyllä 1973 peruskoulun tulon myötä, jolloin myös koulun nimi piti vaihtaa. Tietyn aluejaon mukaan tytöt ja pojat aloittivat seitsemännen luokan Voionmaan peruskoulussa. Tyttölyseon elämä jatkui sittemmin Voionmaan yläasteena ja lukiona. Vuodesta 2002 koulu jatkoi pelkästään Voionmaan lukiona.

Kulttuurivaikuttajia ja olympiaurheilijoita

Koulun opiskelijajoukkoon luonnollisestikin on kuulunut paljon eri alojen edustajia kulttuurivaikuttajista urheilijoihin. Tyttölyseon ylioppilaita ovat muiden muassa useita rakennuksia Jyväskyläänkin suunnitellut arkkitehti Kerttu Tamminen, ministeri, kansanedustaja ja nykyinen Kansaneläkelaitoksen johtaja Helena Pesola, kansanedustaja Margit Borg-Sundman ja maamme ensimmäinen teologian tohtoriksi väitellyt nainen Eira Paunu.

Entisiä opiskelijoita ovat myös kulttuurivaikuttajat kirjailija Sofi Oksanen, näyttelijä, teatterinjohtaja Esa Leskinen ja näyttelijä Manuela Bosco, joka osallistui myös olympialaisiin lukioaikanaan. Samoin teki yhdistetyn hiihdon moninkertainen olympiavoittaja Samppa Lajunen. Muita olympiatason urheilijoita ovat hiihtolajien Virpi Sarasvuo, Anssi Pentsinen ja Lauri Asikainen, uimari Ari-Pekka Liukkonen, yleisurheilija Osku Torro, jääkiekkoilijat Sami Vatanen, Olli Määttä, Juha-Pekka Hytönen ja Tuula Puputti. Viime aikoina kansainvälistä menestystä on saavuttanut jalkapalloilija Eero Markkanen.

Jyväskylän Tyttölyseon Entiset Oppilaat Jy-Ty ry toimii yhdyssiteenä entisten opiskelijoiden välillä, mutta nykykoulun opiskelijoille ja henkilökunnalle myös linkkinä menneeseen. Yhdistys perustettiin 1957.

Viestimet ovat tervetulleita juhlaviikon tilaisuuksiin, joista tarkemmat tiedot ja ajankohdat

www.jao.fi/voionmaanlukio

 

Lisätietoja

Apulaisrehtori Sirkka Ruuhonen, Voionmaan lukio, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, puh. 040 341 4823

Rehtori Seppo Haavisto, Voionmaan lukio, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, puh. 040 341 4820

 

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä | www.jao.fi 
Mediayhteydet, viestintäpäällikkö Niina Luttinen
+358 40 341 5133, etunimi.sukunimi@jao.fi
Viitaniementie 1 A, PL 472, 40101 Jyväskylä

Viestinnän yhteystiedot ja logopankki: www.jao.fi/viestinta

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja työelämän kehittäjä. Kuntayhtymän tulosalueita ovat Jyväskylän aikuisopisto, Jyväskylän ammattiopisto, Jämsän ammattiopisto, Jyväskylän lukiokoulutus, Jyväskylän oppisopimuskeskus, kiinteistöliikelaitos ja kuntayhtymän johto. Kuntayhtymään kuuluu myös Ravintola Priimus.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs