Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Jyväskylän ja Pohjois-Karjalan Taitaja2014-finalistien haastatteluja

Koulutuskeskus Salpaus

Jyväskylän ja Pohjois-Karjalan Taitaja2014-finalistien haastatteluja

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2014 klo 08:48
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Tapahtumassa yli 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista 44 eri lajissa oikeata työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa. Finalistit ovat valikoituneet mukaan semifinaaleihin osallistuneen noin 1800 nuoren joukosta. Kilpailu on huippuosaajien koitos, johon on valmentauduttu ja valmistauduttu huolella. Tässä tiedotteessa kolmen jyväskyläläisen ja kolmen pohjoiskarjalalaisen kilpailijan haastattelut.

 

Kosmetologi on monipuolinen ammattilainen

 

Kauneudenhoidon kilpailulajiin osallistuvat jyväskyläläiset Moona Seppänen, 18, ja Kaisa Laukkanen, 19, kisaavat Taitaja2014-finaalissa Lahdessa hyvällä mielellä ja reipas tsemppi päällä.

- Ammatillisesti Taitaja-kisat ovat todella tärkeä juttu, kilpailu tuo varmuutta tekemiseen ja vahvistaa ammattitaitoa, Kaisa perustelee osallistumistaan kilpailuun.

Molemmat tunnistavat vahvuutensa: Moona pystyy työskentelemään keskittyneesti paineenkin alla, Kaisa taas nauttii ihmisten kanssa toimimisesta ja asiakaspalvelu on luontevaa.

Kauneudenhoidon kilpailutehtävä vaatii finalisteilta monipuolista osaamista, kuten ala muutenkin. Ehostaminen on vain pieni osa kosmetologin työnkuvaa, osaamista on oltava niin ihonhoidosta kuin hieronnastakin sekä tietysti hyvästä asiakaspalvelusta.

- Joka tapauksessa ajan hermolla pysyminen on tärkeää, sillä kauneudenhoitoalalla tuotekehitys on nopeaa, tytöt toteavat.

Molemmat valmistuvat Jyväskylän ammattiopistosta tänä keväänä kosmetologeiksi, mutta tulevaisuudensuunnitelmat eroavat toisistaan. Moona on pienestä pitäen seurannut äitinsä työskentelyä omassa parturi-kampaamossa ja tekee itsekin toiminimellä asiakkaille rakennekynsiä ja geelilakkausta. Tulevaisuudessa hän haluaisi keskittyä entistä enemmän myyntityöhön. Kaisakin aikoo tulevaisuudessa perustaa toiminimen, mutta myyntityön sijasta hän haluaa tehdä jotakin ihan muuta:

- Haluan perustaa yrityksen, joka palvelee asiakkaita mm. palvelutaloissa tai kodeissa: ihminen tarvitsee vanhanakin kauneudenhoitoa ja hyvinvointia.

 

Timo puolustaa yksin miesten kunniaa laboranttien kilpailussa

 

Jyväskyläläinen laboranttiopiskelija Timo Tittonen ei Taitaja2014-finaalin aattona Lahdessa vielä osaa jännittää itse kilpailua, vaikka tietää, että aikataulu on tiukka ja koko viikko työmäärältään rankka. Hyvänä tukena on kaksi muuta laboranttiopiskelijaa Jyväskylän ammattiopistosta: kilpatovereilta saa kannustusta ja rohkaisua.

- Arvelen, että vahvuutenani on nopeus – ja olen oppinut myös järjestelmälliseksi, teen tehtävän kerrallaan, 17-vuotias Timo toteaa.

Timo on ainoa miespuolinen kilpailija laboranttien finaalissa, vaikka ala ei enää olekaan naisvaltainen kuten ehkä joskus aikaisemmin.

- Semifinaaleissa meitä oli useampi poika kilpailemassa, mutta nyt näköjään edustan poikia yksin – yritän tehdä parhaani, Timo naurahtaa.

Timo on kaksoistutkinnon suorittaja, ja hänen olisi tarkoitus saada sekä valkolakki että ammattitutkintotodistus keväällä 2015. Timo haluaa saada mahdollisimman monipuolista työkokemusta alaltaan, eivätkä jatko-opinnotkaan ole poissuljettuja. Tällä nimenomaisella hetkellä hän haluaa kuitenkin keskittyä kisaviikkoon.

- Tiedän, että Taitaja-finaalista tulee kiva kokemus.


Hyvälle rakentajalle löytyy aina töitä

 

Kävi Taitaja2014-kisassa Lahdessa miten kävi, muurauksessa ja laatoituksessa kilpailevaa Miro Väisästä odottaa perjantaina lämmin kotisauna. Ennen löylyihin pääsemistä 18-vuotias nurmeslainen on kuitenkin hyvillä mielin valmis kisaamaan finaalin voitosta.

- Vahvuutenani on ehkä eniten sen, että olen tottunut työskentelemään yleisön edessä ja kestän painetta, Miro toteaa. Lisäksi lajin mestarilta tarvitaan silmätarkkuutta ja ennen kaikkea hyvää kuntoa: jaksamisesta on pidettävä huoli.

Tärkeänä tukena kilpailussa on opettaja Arvo Kortelainen, joka on valmentanut Miroa kisoihin heti opintojen alusta lähtien, kolmisen vuotta.

- Pikku hiljaa valmennusta on tiivistetty opintojen edetessä. Nyt kilpailua ennen olemme käyneet huolellisesti läpi tehtävää, jopa niin tarkasti, että se on varmaan tuntunut Mirosta ihan jankkaamiselta, Arvo Kortelainen naurahtaa.

Valmentaja tähdentää kuitenkin sitä, että jo finaaliin pääseminen on loistava saavutus, sillä kilpailulajin yli 400 semifinalistin joukosta finaaliin pääsi vain kahdeksan opiskelijaa.

- Mukavahan täällä on käydä kisailemassa, on hyvä nähdä, mihin oma ammattitaito yltää, mitkä ovat kyvyt ja rajat, Miro miettii. Samalla Taitaja-kisoihin pääseminen kannustaa myös muita saman alan opiskelijoita osallistumaan Taitaja-kisoihin.

Taitaja-kisojen jälkeen Miroa odottaa valmistuminen Pohjois-Karjalan ammattiopistosta sekä työpaikka valtimolaisessa rakennusliikkeessä. Kuten valmentaja Arvo Kortelainenkin toteaa, hyvälle rakentajalle löytyy aina töitä.


Isosiskojen tiimi toimii hyvin yhdessä

 

Taitaja2014-kisojen kahdella pohjoiskarjalaisella lähihoitajafinalistilla, Johanna Laakkosella ja Jenni Loijaksella on jotakin yhteistä: he ovat molemmat isosiskoja. Pikkusisaruksista huolehtiessa on syntynyt kipinä tulevaan ammattiin, auttamaan ja hoivaamaan ihmisiä.

Nyt 19-vuotias joensuulainen Johanna ja 18-vuotias Jenni ovat lähihoitajaopintojensa loppuvaiheessa ja ovat päässeet kisaamaan nuorten ammattitaidon suomenmestaruudesta omalla alallaan. Lähihoitajan lajissa kilpailu tehdään parityönä, ja tytöt ovat hitsautuneet hyväksi yhteistyötiimiksi.

- Olemme molemmat rauhallisia, ja osaamisemme täydentää toisiamme, Johanna ja Jenni tuumivat.

Taitaja-kisaan innoitti halu nähdä, mikä on oman ammattitaidon taso ja tietysti myös se, että kilpailu antaa hyvää kokemusta työelämää varten ja on hyvä meriitti ansioluetteloon.

Molempia kilpailijoita yhdistää isosiskouden lisäksi myös halu jatkaa opintoja. Jenni valmistuu keväällä lähihoitajaksi, Johanna saa kaksoistutkinnon suorittajana jouluna sekä ylioppilaslakin että ammattitutkinnon. Tämän jälkeen he hakeutuvat ammattikorkeakouluun joko sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan opintoihin. Taskussa on jo avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettuja, alan tutkintoon liittyviä kursseja.

 

Finalistien haastattelukuvia

 

Lisätietoja:

Marjaana Keskitalo
Taitaja2014 markkinointi- ja viestintävastaava
puh. 044 7081470
marjaana.keskitalo@salpaus.fi

 

www.taitaja2014.fi 

 

Finalistien oppilaitokset ja tietoja kotipaikkakunnistaTaustamateriaalia ja tärppejä jutuntekoon
 

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma.  Taitaja2014 järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Tapahtumassa noin 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista 44 eri lajissa oikeata työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa. Samalla käydään myös TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja Taitaja9-joukkuekisa peruskoulun ysiluokkalaisille. Taitaja2014-tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää. Tapahtuman järjestää Koulutuskeskus Salpaus yhteistyökumppaneineen. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs