Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Järkivihreä-kunniakirja Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalle

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Järkivihreä-kunniakirja Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalle

Tiedote.
Julkaistu: 16.10.2014 klo 15:36
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalle on luovutettu Järkivihreä-kunniakirja Forssassa 14.10.2014.

Kunniakirjan myöntämisestä vastaa Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy, joka näin haluaa huomioida yrityksen tai yhteisön järkivihreää toimintaa ja sitoutumista kestävän kehityksen periaatteisiin.

Järkivihreys toimintaperiaatteena

Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla on jo pitkään toimittu monien järkivihreiden toimintaperiaatteiden mukaisesti. Kasvinviljelyn ja maidontuotannon perustana ovat suunnitelmallisuus ja ympäristövaikutusten huomioiminen. Avainasemassa ovat tehokas ravinteiden hyödyntäminen, ravinteiden sisäisen kierron edistäminen, viljelyn monipuolisuus, vesistöjen ja pohjavesialueiden huomioiminen, kotoisten rehujen käyttö sekä valkuaisomavaraisuuden lisääminen.

Lämmöntuotannossa suositaan uusiutuvaa energiaa. Päälämmönlähde on hake. Tulevaisuuden keskeisiä tavoitteita ovat energiankulutuksen pienentäminen, uusien energiamuotojen käyttö ja kustannustehokkuus.

Lisäksi Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla yritetään vähentää materiaalien kulutusta ja suositaan kotimaisia uusiutuvia raaka-aineita. Jätteiden syntyä pyritään minimoimaan, ja syntyvän jätteen käsittely ja kierrätys pyritään tekemään mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Mustialan alue on arvokasta kulttuuri- ja perinnemaisemaa, joka kuuluu valtakunnallisesti määritettyihin arvokkaisiin maisema-alueisiin. Näiden alueiden vaalimisesta kannetaan vastuuta.

Kohti yhä järkivihreämpää tulevaisuutta

Hämeen ammattikorkeakoulussa on neljä tutkimusyksikköä, joista yksi on Biotalous. Mustialassa sijaitseva Järkivihreä maatila on yksi Biotalouden tutkimusyksikön tutkimusryhmistä. Sen keskeisenä tutkimustavoitteena on tuottaa tietoa resurssitehokkaista ja taloudellisesti kannattavista toimintatavoista maataloudessa ja ruuantuotannossa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Tutkimuksella pyritään vastaamaan kasvavaan ruuan kysyntään ja sen aiheuttamiin haasteisiin sekä edistämään kotimaista ruuantuotantoa ympäristövaikutukset huomioiden.

Jatkossa tarkoituksena on nostaa yhä enemmän esiin jo olemassa olevia hyviä toimintamalleja ja niiden tuloksia, mutta myös kokeilla ja tuottaa uusia innovaatioita ja sovelluksia. Toiminnan päälähtökohtana on olla esimerkkinä, oppimisympäristönä ja innovaatiopaikkana edistettäessä järkivihreyttä maataloudessa.

Lisätiedot
lehtori Katariina Manni, p. 040 353 1149
tilanhoitaja Heikki Miettinen, p. 0400 876 082

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs