Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » IT-tradenomille on kysyntää työelämässä

Lahden ammattikorkeakoulu

IT-tradenomille on kysyntää työelämässä

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2014 klo 09:15
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Tietoyhteiskunnan kehittyminen on edelleenkin jatkuva trendi. ETLAn selvityksen mukaan tietotekniikka tulee syrjäyttämään nykyisistä ammateista noin 30 %. Voittajia ovat erilaiset ICT-alan kehittämistehtävät ja erikoisasiantuntijat, mutta myös monet tietotekniikan lähellä olevat kaupalliset alat. Pelkkä tekniikan kehittäminen ei kuitenkaan yksin riitä, vaan sitä on myös osattava soveltaa työelämässä. Kasvavia aloja ovat erityisesti palvelut ja niihin liittyvät kehittämistehtävät. Olli Hietanen Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta ennakoi, että tietoyhteiskunta tarvitsee ”virtualisaatioon, digitalisoitumiseen ja sosiaaliseen mediaan erikoistuneita suunnittelijoita, konsultteja, ohjelmoijia, sisällöntuottajia ja viestinnän ja markkinoinnin ammattilaisia”.

- Toisin sanoen, tarvitaan sellaisia ammattilaisia, jotka hallitsevat tietotekniikan lisäksi myös liiketalouden perusasiat sekä palveluosaamisen. IT-tradenomi on juuri tällainen, sanoo tietojenkäsittelyn koulutuksen vastuuopettaja Sariseelia Sore Lahden ammattikorkeakoulusta.

Tradenomit voivat erikoistua moneen eri alaan kuten laskentatoimeen, markkinointiin, logistiikkaan, taloushallintoon ja palveluliiketoimintaan. IT-tradenomit erikoistuvat työelämässä käytettävien sovelluksien suunnitteluun, hankkimiseen ja hyväksikäyttöön.  IT-tradenomi on eräänlainen IT-ratkaisujen sisustussuunnittelija.  Hän analysoi yrityksen tilanteen ja suunnittelee oikeat ratkaisut kulloiseenkin tarpeeseen. Hän osaa kartoittaa tarjolla olevat ratkaisut ja räätälöidä niitä yrityksen tarpeisiin. Hän osaa myös suunnitella ja ohjelmoida uusia järjestelmiä ja palveluita.

- Varsinkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä yritysjohdolla ei ole tarpeeksi aikaa eikä osaamistakaan tietotekniikkaa koskevien hankintojen tekemiseen. Liikkeenjohdon osaaminen koostuu pitkälti omasta ydinliiketoiminnasta. Tietojärjestelmän hankintaan liittyy aina liiketoimintaa hyödyntävä tavoite. Tavoitteen saavuttamiseksi hankinnassa tarvitaan kykyä määritellä järjestelmän toiminnalliset ja tekniset vaatimukset sekä lisäksi tietämystä markkinoilla olevista uusista ratkaisuista. Liiketoiminnallinen hyöty ei seuraa pelkästään oikean ratkaisun löytämisestä, vaan sen tehokkaasta käytöstä. Tarvitaan siis hyvää projektiosaamista ja kykyä johtaa ihmisiä, Sariseelia Sore sanoo.   

Lahden ammattikorkeakoulun yliopettaja Torsti Rantapuska on yhdessä Outi Ihanaisen ja Sariseelia Soren kanssa tutkinut tietojärjestelmien hankintaa ja sitä koskevaa päätöksentekoa.  

- Tutkimuspaperit analysoivat tietokoneohjelmistojen hankintaprosessia ostajan kannalta. Yritysjohdon haastatteluista ja hankintatapauksien analyyseistä käy ilmi, että järjestelmän hankinta on yrityksille erittäin haastava prosessi. Hankintapäätökset tehdään usein pelkästään myyjien antaman informaation varassa. Parhaan mahdollisen ohjelmiston löytämiseen sijasta, ostaja pyrkii hankkimaan sellaisen toimittajan, johon voisi luottaa. Viimeisissä papereissa olemme kehitelleet sellaista käyttäjäystävällistä ja liiketoimintakeskeistä mallia, joka auttaisi PK-yrityksiä ohjelmistohankinnoissa, hän kuvailee tutkimuksiaan.

Tulevaisuuden työelämää on vaikea ennakoida, mutta varmaa on, että teknologia tulee olemaan keskeisellä sijalla melkein jokaisessa ammatissa.

- Elämässä kannattaa seurata omia unelmiaan, mutta pitää silti jalat maassa. Unelmiensa tehtävien äärelle voi päästä ja ajautua monia polkuja pitkin. Tietotekniikan hyödyntäminen on johtanut monta eri alojen osaajaa IT-ammattilaiseksi.  Samalla tavalla voi IT-opinnot johtaa monenlaisille aloille, Sariseelia Sore kiteyttää.

 

Lisätietoja:

Lahden ammattikorkeakoulu, Liiketalouden ala
Sariseelia Sore p. 044 708 0174
etunimi.sukunimi@lamk.fi

 

Lahden ammattikorkeakoulu on monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka on tunnettu erityisesti muotoilu- ja ympäristöosaamisestaan sekä innovatiivisuudestaan.

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs