Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Isäystävällinen työkulttuuri puhutti LAMK:n seminaarissa Helsingissä

Lahden ammattikorkeakoulu

Isäystävällinen työkulttuuri puhutti LAMK:n seminaarissa Helsingissä

Tiedote.
Julkaistu: 15.05.2012 klo 13:34
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Isänä työelämässä -seminaari järjestettiin Helsingissä 14.5.2012. Seminaari kokosi isyyden, perhevapaiden ja työelämän kysymysten äärelle joukon tutkijoita, edunvalvojajärjestöjen edustajia, yrittäjiä ja yksityisihmisiä.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson toi seminaariin valtiovallan tervehdyksen. Hän toivoi, että asennekeskustelua miesten perhevapaiden käytöstä ja hoivavastuuseen osallistumisesta jatkettaisiin. Peruspalveluministeri muistutti puheenvuorossaan vuoden 2013 alussa voimaan tulevista muutoksista, jotka lisäävät isien mahdollisuuksia olla kotona pikkulapsivaiheessa. Peruspalveluministeri toivoi, että muutokset lisäävät perhevapaiden jaosta käytävää keskustelua kodeissa ja mahdollistavat perheille heidän tarpeensa huomioivat tavat käyttää perhevapaita.


Joka neljäs isä ei käytä perhevapaata

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Johanna Lammi-Taskula nosti puheenvuorossaan esille, että 93 % perhevapaista on äitien pitämiä, vaikka yleinen käsitys tänä päivänä onkin, että sekä isä että äiti ovat yhtälailla kykeneviä lapsen hoitoon.

– Miesten perhevapaiden käyttö rajoittuu isyyslomaan ja isäkuukauteen. Jostain syystä joka neljäs isä ei käytä perhevapaita lainkaan.

Lammi-Taskulan mukaan nykyisen perhevapaajärjestelmä on monimutkainen ja jäykkä. Se myös heikentää naisten asemaa työelämässä ja isien asemaa perheissä.


Lapsen hyvinvointi tärkeintä

Isyystutkija, Jyväskylän yliopistosta eläköitynyt Jouko Huttunen puhui isyyden ja äitiyden välisestä balanssista.

– Tasa-arvokeskustelussakin pitäisi muistaa tärkeimpänä lapsen hyvinvointi, Huttunen muistutti.

Huttusen mielestä vallassa oleva isäkuva on hoivaava ja sitoutunut, mutta arjen tilanne perheissä ei ole aina kuvan mukainen. Hän iloitsi siitä, että isät ovat päässeet paremmin sisään perheen tunne-elämän kovaan ytimeen, jossa koetaan ilot ja surut.

– Positiivisesti miehekkäiden tekojen listaa tulisi laajentaa niin, että perhevapaiden pitäminen ja kodin hullunmyllyyn osallistuminen nähtäisiin osana sitä.


Isänä työelämässä -seminaarissa kuultiin isyysteemaan ajankohtaisesti liittyvät puheenvuorot myös Anita Haatajalta Kelasta, Hillevi Lönniltä Työ- ja elinkeinoministeriöstä, Hannu Pääkköseltä Tilastokeskuksesta, Antti Kauhaselta Elinkeinoelämän Tutkimuslaitokselta, Charlotta Niemistöltä Hankenista, Tuula Piensoholta Lahden ammattikorkeakoulusta ja Ilmo Sanerilta sekä Timo Tikalta Miessakit ry:stä.

Isänä työelämässä -seminaarin järjestivät Lahden ammattikorkeakoulun Aikuiskoulutuspalvelut ja Miessakit ry osana Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa kaksivuotista Isänä työelämässä -projektia.


Lisätietoja
projektipäällikkö Markus Forsell, puh. 044 7080898

Isänä työelämässä -projekti

Lahden ammattikorkeakoulu

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs