Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Innovaatioareenalta tuulta hyvinvointialan pölyttyneisiin rakenteisiin

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Innovaatioareenalta tuulta hyvinvointialan pölyttyneisiin rakenteisiin

Tiedote.
Julkaistu: 06.11.2012 klo 12:01
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Ensimmäistä kertaa torstaina 1.11.2012 järjestetyllä Care Innovations -areenalla Hämeenlinnassa olivat teemana välittämisen innovaatiot.

Päälavalla kuultiin esityksiä innovaation lähteistä ja kohteista sekä innovaatioprosessista. Esityksissä käsiteltiin muun muassa sitä, mitä tekemistä kanoilla ja vanhuksilla on toistensa kanssa, mutta myös sitä, miten haastava elämäntilanne voi toimia innovaation lähteenä ja käynnistää jopa menestyvän yritystoiminnan.

Niin sanotulla ilmakehällä eli päälavan ympäristössä oli erilaisia ständejä, joilla esiteltiin jo olemassa olevia hyvinvointi-innovaatioita pedagogisesta, sosiokulttuurisesta sekä palvelunäkökulmasta. Innomyllyn alueella taas esiteltiin FUAS-ammattikorkeakouluissa kehitettyjä innovaatiotyökaluja.

Areena keräsi noin 250 osallistujaa. Yleisö koostui pääasiallisesti hyvinvointialan opiskelijoista, joille tapahtuma oli sisällytetty opintojaksoihin. – Mielestäni innovaatioareena on hyvä idea, sillä hyvinvointialalla monet rakenteet ovat melko kuluneita, jonka vuoksi innovaatioiden kautta saatava rakennemuutos olisi tärkeää, toteaa Hämeen ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta ohjaustoimintaa opiskeleva Vuokko Tupola.

Areenan järjestivät FUAS-ammattikorkeakoulut eli Hämeen ammattikorkeakoulu, Lahden ammattikorkeakoulu ja Laurea-ammattikorkeakoulu. Tavoitteena oli auttaa opiskelijoita tunnistamaan hyvinvointialan kehittämiskohteita sekä luomaan uusia ratkaisuja monialaisesti.

Paikannusohjelma auttaa näkövammaista äänen avulla

Kuinka ideasta muokkautuu innovaatio ja kuinka ihmisestä tulee innovaattori? Asioita valotti omalta kohdaltaan BlindSquare-mobiilisovelluksen kehittäjä Ilkka Pirttimaa. BlindSquare-sovellus on näkövammaisille kehitetty paikannusohjelma, joka tunnistaa sovelluksen käyttäjän sijainnin ja kertoo äänen avulla käyttäjän valinnan mukaan vaikkapa missä alueen suosituimmat ravintolat sijaitsevat tai koska käyttäjä saapuu oikealle bussipysäkille.

Pirttimaan kohdalla innovaatioprosessi lähti havainnosta, että lisätyn todellisuuden sovellusten määrä on suuressa kasvussa ja hänkin halusi tehdä vastaavan sovelluksen. Suurin osa lisätyn todellisuuden sovelluksista hyödyntää videota ja kuvaa, joten Pirttimaa päättikin käyttää näiden sijasta ääntä.

BlindSquare-sovelluksen innovaatioprosessi lähti siis liikkeelle ideasta, jonka jälkeen päätettiin vasta kohderyhmä, eli se kenelle sovellusta tehdään. Kohderyhmäksi valikoituivat sokeat, sillä heille sovelluksesta olisi eniten hyötyä. – Tämän jälkeen alkoi kova taustatutkimus, jossa hyödynnettiin moderneja lähteitä, kuten näkövammaisten kirjoittamia blogeja ympäri maailmaa. Taustatutkimuksen kautta sovellusta lähdettiin kehittämään konkreettisesti näkövammaisten globaaleja tarpeita vastaavaksi, kertoo Pirttimaa.

Sovelluksesta on kehitetty eri versioita käyttäjiltä tulleiden palautteiden perusteella. Sovelluksen suosio kasvoi niin vauhdikkaasti, että BlindSquarella ei ollut vielä edes kotisivuja silloin kun sovellus oli jo levinnyt useampaan maahan. Kolmen ensimmäisen viikon aikana sovelluksella oli käyttäjiä jo yli 30 maassa, ja tällä hetkellä sovellusta käytetään yli 50 maassa.

Innovaatioita ja kohtaamispaikkoja tarvitaan

Hämeen ammattikorkeakoulun yliopettaja Merja Saarela kertoo Care Innovations -areenan onnistuneen odotusten mukaisesti: – Haluamme vahvistaa hyvinvointialan innovaatio-osaamista, ja tässä monialaisuus on tärkeässä roolissa. Halusimme rakentaa ympäristön, jossa opiskelijat pääsevät tekemisiin oikeiden yritysten kanssa ja tapahtuma toimikin hyvänä työelämän ja opiskelijoiden kohtaamispaikkana.

– Areenasta saatu palaute on ollut erittäin positiivista ja opiskelijat ovat olleet innovaatioista innoissaan. Vaikka kyseessä oli vasta ensimmäinen Care Innovations -areena, niin meiltä on tilauksessa jo vastaavanlaisia tapahtumia muutama lisääkin, tämä kertonee jotain innovaatioiden tarpeesta, Saarela kertoo.

Teksti: Eveliina Toivonen ja Taina Lehtomäki

Lisätiedot
yliopettaja Merja Saarela, p. 03 646 3661 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs