Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ihmiset tekevät kansainvälisestä yhteistyöstä oikeaa ja toimivaa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Ihmiset tekevät kansainvälisestä yhteistyöstä oikeaa ja toimivaa

Artikkeli.
Julkaistu: 03.04.2012 klo 13:52
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Every organization needs ambitious lunatics. Näin kuvailee HAMKin tutkijayliopettaja Henrik Räsänen nauraen itseään ja Saksan Münchenistä luennoitsijaksi saapunutta Wolfgang Döhliä.

Munich University of Applied Sciences (MUAS) on yksi Saksan johtavista korkeakouluista: Baijerin suurin ja Saksan toisiksi suurin. MUAS:n tuotantotalouden tiedekunta ja HAMK ylempien AMK-tutkintojen yksikkö ovat tehneet menestyksekästä yhteistyötä parin vuoden ajan. Yli 16 000 opiskelijan MUAS tekee yritysyhteistyötä Saksassa muun muassa Audin ja BMW:n kanssa.

Kansainvälisyyden haasteet

Döhl luennoi Hämeenlinnassa maaliskuussa kansainvälisyyden haasteista ylemmän AMK-tutkinnon opiskelijoille. Räsäseen vaikutuksen on tehnyt Döhlin laajat tiedot ja innostus asiaan. – Kun opettaja on innostunut ja tietää paljon, se leviää myös opiskelijoiden keskuuteen, Räsänen kehuu.

Innostuksen huomaa, kun Döhl alkaa puhua kansainvälisyydestä. – Tänä päivänä työelämässä haasteet ovat globaaleja, joten tämä pitää ottaa opinnoissa huomioon. Olit sitten johtaja tai insinööri, sinun täytyy olla perillä kulttuurienvälisistä asioista.

– Aihetta voi lähestyä myös eettisestä näkökulmasta. Omassa maassa on tietyt lait ja toimintatavat. Mutta mitkä ne ovat muualla? Esimerkiksi lapsityövoimaa käytetään monissa maissa, mutta voiko yritys hyväksyä sen?

Räsänen on vieraillut Münchenissä 2011 ja on menossa uudelleen tänä vuonna. Döhl taas on tulossa uudelleen Suomeen 2013.

Etäopiskelun lähettiläitä

Döhlin ja Räsäsen puheessa vilisee sellaisia sanoja kuin online-teaching, podcast, Moodle ja Dolby Connect Pro. Molemmille erilaiset etäopetuksen työkalut ovat tuttuja ja niitä on käytetty sekä Saksassa että Suomessa. – Etäopiskelun välineet sopivat myös muuhun kuin luennointiin. Minun ryhmissäni opiskelijat ovat esimerkiksi esitelleet ryhmätöitään, joten ne eivät rajoita vuorovaikutusta, Döhl kertoo.

Opiskelijat ovat jo työelämässä, joten erilaiset etätyökalut ovat heille tuttuja – tai jos eivät ole, niin nyt niistä tulee tuttuja. – Opiskelutilanteessa on helppo kokeilla erilaisia työkaluja vaikka kantapään kautta. Liiketapaamisessa varaa virheisiin ei enää välttämättä ole, toteaa Döhl. Vaikka sekä Döhl että Räsänen puhuvat innokkaasti etäopiskelun puolesta, on Döhlin mielestä tärkeää myös tavata opiskelija ainakin kerran kasvokkain.

Suomessa opettaja on enemmän valmentaja

Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot on Suomessa suunniteltu työssäkäyville, Saksassa vain osa. Isona erona Döhl näkee myös sen, että Suomessa opiskelijat ovat kypsempiä ja vanhempia, joten heillä on erilainen lähestymistapa ja erilaisia kysymyksiä. – Opiskelijat yrittävät ymmärtää, eivät vain oppia, Döhl toteaa.

– Saksassa on enemmän luentoja, Suomessa taas yritetään jättää enemmän aikaa paneutumiselle ja itseopiskelulle. Täällä tunnen olevani enemmän valmentaja kuin opettaja, hän jatkaa. – Molemmissa maissa ollaan kuitenkin innokkaita opiskelemaan, Räsänen täydentää.

HAMKin ylempien AMK-tutkintojen yksikkö on koko olemassaolonsa ajan hakenut aktiivisesti kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ja niin sai alkunsa myös yhteistyö MUAS:n kanssa. Sekä Döhl että Räsänen ovat sitä mieltä, että kansainvälisessä yhteistyössä on kyse enemmän ihmisistä kuin virallisista sopimuksista. – Ihmiset tekevät yhteistyöstä oikeaa ja toimivaa.

Lisätietoja
tutkijayliopettaja Henrik Räsänen, p. 03 646 4268 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Kuvassa Wolfgang Döhl (vas.) ja Henrik Räsänen.

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs