Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Huippuvalmentajat sparraavat omia ja nuorten ammatillisia taitoja

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Huippuvalmentajat sparraavat omia ja nuorten ammatillisia taitoja

Tiedote.
Julkaistu: 18.04.2013 klo 14:20
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Joka vuosi Keski-Suomesta lähtee useita nuoria näyttämään osaamistaan ammattitaidon kilpailuareenoille. Toukokuussa ovat jälleen Taitaja ammattitaidon SM-kilpailut Joensuussa, kesällä MM-kisat Leipzigissä. Valmistautumisessa jokaisella nuorella osaajalla on tukenaan oma valmentaja, joka sparraa taitoja ja pitää huolta niin henkisestä kuin fyysisestäkin hyvinvoinnista.

Uusia oppeja tarvitsevat myös valmentajat. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu toteutti Skills Finland ry:n tilaaman valmentajakoulutuksen Jyväskylän ammattiopiston eri alojen valmentajille. Suurin osa oli kilpailuvalmentajina jo konkareita, mutta uudet ideat ja osana koulutusta tehty valmennussuunnitelma omalle valmennettavalle tulivat tarpeeseen. Koulutukseen osallistui myös JAOn painoviestinnän lehtori ja oman alansa lajipäällikkö Ari Halme.

– Nyt kun kisoihin on vielä hetki aikaa, valmentajan rooli korostuu. Taitoja hiotaan niin SM- kuin MM-kisoihinkin kovaa vauhtia. Varsinaisina kisapäivinä valmentaja ei enää opeta uutta, vaan on kilpailijalle olkapäänä. On sitten joku, jolle purkaa niin hyvät kuin huonotkin fiilikset, Halme naurahtaa.

Halmeella on vankka kokemus valmentamisesta ja vuonna 2002 hän oli mukana käynnistämässä painotekniikan alan kilpailutoimintaa Suomeen. Valmentajakoulutuksessa hyötyä oli erityisesti osallistujien keskinäisestä tietojen vaihdosta, johon ei välttämättä ole mahdollisuuksia oppilaitosarjessa. Urheiluvalmennustaustan myötä myös ammattitaitokisoihin valmentaminen on aina tuntunut luontevalta.

– Valmentaminen on tosi vastuullista hommaa. Erityisesti kansainvälisiin kisoihin lähdettäessä korostuu myös henkinen puoli,  jotta nuoren paineensietokyky ei ylity. Valmistautuminen on pitkäjänteistä työtä ja jännitys pitää kisatilanteessa pysyä kurissa. Kilpailu antaa paljon myös omaan jokapäiväiseen työhön, kun valmentamisen myötä tulee mietittyä oppimista ja parempia tiedon välittämisen keinoja jatkuvasti, Halme kertoo.

Psyykkisen valmennuksen roolia ja valmentajien keskinäistä kokemusten vaihtoa koulutuksessa korostaa myös JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun puolelta kouluttajana ollut pitkän kilpailukokemuksen omaava yliopettaja Veijo Turpeinen. Turpeinen näkee kilpailuiden tuovan paljon hyvää oppilaitoksiin.

– Kisat pitävät opetushenkilöstön mielen virkeänä, sillä menestyminen vaatii kehittymistä. Kyse ei kuitenkaan ole vain kisoista, vaan valmentaja tukee opiskelijan ammatillista kasvua kokonaisuudessaan. Arvioinnin ja opiskelijan ohjaamisen taidot menevät eteenpäin, kiteyttää Turpeinen.

Lisätietoja:
Veijo Turpeinen, yliopettaja, 040 532 2574, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ammatillinen opettajakorkeakoulu
Ari Halme, lehtori, 040 341 5667, etunimi.sukunimi@jao.fi, Jyväskylän ammattiopisto
Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs