Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Heurekassa ennätyksellinen määrä kävijöitä vuonna 2013

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Heurekassa ennätyksellinen määrä kävijöitä vuonna 2013

Tiedote.
Julkaistu: 03.01.2014 klo 13:12
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Tiedekeskus Heurekassa Vantaan Tikkurilassa vieraili vuoden 2013 aikana kaikkiaan 409 403 kävijää. Parempaan kävijälukuun on ylletty aiemmin ainoastaan Heurekan avajaisvuonna 1989, jolloin upouuteen tiedekeskukseen kävi tutustumassa 431 244 henkilöä. Heurekan taloudellinen vaikuttavuus on lähialueelleen merkittävä.

Vuosi 2013 oli ennätyksellinen Heurekassa erityisesti huiman suosion saavuttaneen Body Worlds -näyttelyn myötä. Ihmisen anatomiaa, fysiologiaa ja terveyttä plastinoitujen ihmisruumiiden avulla esitellyt näyttely oli Heurekassa esillä helmikuun puolesta välistä syyskuun 22. päivään asti. Näyttely houkutteli Heurekaan paljon uusia kävijöitä, ja esimerkiksi nuorten aikuisten määrä kasvoi muihin vuosiin verrattuna huomattavasti. Kävijämäärät ovat olleet myös loppuvuonna Body Worlds -näyttelyn jälkeen erittäin hyviä mielenterveysaiheisen Heureka tulee hulluksi ja avaruusaiheisen Määränpäänä Mars -näyttelyjen avauduttua lokakuussa.

Huhtikuun lopusta 1989 alkaen yleisölle auki olleen Heurekan näyttelyitä on nähnyt Heurekassa kaikkiaan yli 7,1 miljoonaa kävijää. Kun lasketaan edellä mainittuun summaan mukaan Heurekan näyttelyitä muualla maailmassa nähneet, nousee kokonaisyleisömäärä yli 23 miljoonan.

Heurekan kävijöiden taloudellinen vaikutus lähialueelle merkittävä

Joulukuussa 2013 julkistettu Vaasan yliopiston tekemä Museoiden taloudellinen vaikuttavuus -tutkimus (http://www.museoliitto.fi/doc/MuseoidenTaloudellinenVaikuttavuus.pdf) selvitti, kuinka paljon museokävijät kasvattavat lähialueen taloutta. Tutkimuksen tuloksiin perustuen Heurekan kävijät aiheuttivat ennätysvuonna 2013 Vantaalle ja sen lähialueelle varovaistenkin arvioiden mukaan noin 25 miljoonan euron kokonaiskysynnän kerrannaisvaikutuksineen. Heureka-vierailijoiden aiheuttama talousvaikutus lähialueelle oli vuosina 2010–2013 keskimäärin 18,4 miljoonaa euroa vuodessa, joka on noin kaksinkertainen summa Heurekan vuosibudjettiin verrattuna. Arvioissa on otettu huomioon Heurekan kävijäprofiili eli kävijöiden ikärakenne, sukupuolijakauma, asuinpaikka ja koulutustausta. Luvuissa ei ole huomioitu Heurekan oman kulutuksen vaikutusta lähialueella. Se lisää kokonaisvaikutusta useilla miljoonilla euroilla.

Tiedekeskus Heureka on myös merkittävä käyntikohde ulkomaisille matkailijoille, joiden talousvaikutukset ovat vielä suuremmat käyntikohteen lähialueelle. Esimerkiksi venäläisten matkailijoiden osuus on yli 10 % Heurekan kokonaiskävijämäärästä ja määrä kasvaa koko ajan. Parhaillaan Heurekassa on meneillään venäläisturistien sesonki, kun venäläiset viettävät vuoden vaihteen lomiaan Suomessa.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Anneli Pauli, anneli.pauli@heureka.fi, puh. 040 9015 330
Viestintäjohtaja Heli Ainoa, heli.ainoa@heureka.fi, puh. 040 9015 295

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin noin 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs