Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » HAMKin strategiaa konkretisoitiin sidosryhmille

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

HAMKin strategiaa konkretisoitiin sidosryhmille

Tiedote.
Julkaistu: 10.01.2014 klo 15:33
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Sidosryhmien edustajat nauttivat aamiaisen lisäksi annoksen strategialähtöistä HAMK-tietoutta Visamäessä 10.1.2014. Mukana oli kolmisenkymmentä edustajaa lähes yhtä monesta eri yrityksestä ja yhteisöstä.

– Kyllähän se oli aika raju ilmoitus, kun tuli tieto että rahoituksesta vähenee 20 %, herätteli rehtori Pertti Puusaari.

Rahoitusmallin muutos ja syksyllä tehty toimilupahakemus pakottivat toiminnan laaja-alaiseen ja kriittiseen tarkasteluun. Sen myötä kirkastui HAMKin uusi strategia. Aiempi laaja strategioiden kirjo kiteytettiin yhteen lyhyeen konkreettisesti kirjoitettuun strategiaan.

HAMKin visio ”innostavin korkeakoulutus ja työelämälähtöisin tutkimus” on rehtorin mukaan haastava: – Opiskelija oppii, kun hän innostuu. Halusimme laittaa itsemme kovaan haasteeseen.

Koulutus rakennetaan kolmen opiskelumallin pohjalle. Näin voidaan tarjota erilaisille opiskelijoille ja erilaisiin elämänvaiheisiin sopiva opiskelumalli. Työelämäyhteyttä tiivistetään entisestään. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, miten HAMKin yksiköt sitoutuvat entistäkin tiiviimpään ja vahvempaan yhteyteen eri seutujen yritysten, yhteisöjen ja kehittämisorganisaatioiden kanssa. Haastavassa taloustilanteessa FUAS-liittouma on tärkeä: – FUAS-liittouma tarkoittaa sitä, että kun rahat vähenee, asioita tehdään yhdessä kavereiden kanssa. Tähän olemme sitoutuneet, kuvasi rehtori Puusaari.

Vararehtori Janne Salminen tiedotti omassa esityksessään Työelämän lähipalvelut -toimintamallista, jolla HAMK vastaa työelämältä tuleviin toimeksiantoihin. Kyseessä on palvelupiste, johon yhteyttä ottamalla yritykselle etsitään HAMKin sisältä palveluntarjoaja.

– Malliin kiteytyy aluevaikutustehtävän ydin. Tuomme käsinkosketeltavaksi HAMKin henkilöstön ja opiskelijoiden osaamisen. Palvelurepertuaari on laaja. Lähdemme myös siitä, että HAMKin toiminnot ovat jatkossa katteellisia eli haemme palveluille järkevät ja kilpailukykyiset hintalaput, kertoi Janne Salminen

Hän esitteli myös suunnitelmat HAMKin uusista tutkimusyksiköistä sekä -ryhmistä. HAMK on ollut menestyksekäs ulkopuolisen rahoituksen hankkija amk-kentässä. Kuitenkin EU:n rahoitus aluekehitystoimintaan on vähenemässä merkittävästi. Haasteena on myös vahvasti kilpailtu hankerahoitus, esimerkiksi Tekes-rahoitus. HAMKiin perustetaan tutkimusryhmiä, jotka sijoitetaan tutkimusyksiköihin ja joille haetaan aluetta hyödyntäviä nopean syklin tutkimusaiheita. – Vastaamme haasteeseen lähtemällä systemaattisesti nostamaan työelämälähtöisen tutkimuksen tasoa, kiteytti Janne Salminen.

Esillä oli myös alustavia tuloksia HAMKissa tehdystä työelämäarvoinnista. Viime syksynä 26 eri yritysten ja yhteisöjen edustajaa haastatteli noin 70:ää HAMKin opettajaa ja opiskelijaa. Tulosten mukaan HAMKiin ollaan kohtuullisen tyytyväisiä. Hajontaa KT-keskusten välillä oli selkeästi. Keskeisenä kehittämiskohteena on työelämän yhteydenpito ja huomiointi suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Tulosraportti valmistuu ja julkistetaan lähiaikoina.

HAMKin tilamuutokset esitteli talousjohtaja Mirja Pöhö. Edessä on mittava muutos, kun Hämeenlinnan toiminnot keskitetään Visamäkeen vuoden 2016 alkupuolella. Visamäkeen rakennetaan noin 4000 neliömetriä lisätilaa, johon siirretään tiivistäen toiminnot Lahdensivun kampukselta. Kaikkiaan luovutaan noin 23 000 neliömetristä. Muutoksen yhteydessä kaikki Visamäen tilat ja toiminnot suunnitellaan ja järjestellään uudestaan. Myös Ohutlevykeskus siirtyy Moreenista Visamäkeen. – Säästöjen lisäksi näemme, että muutolla tuetaan myös strategisten tavoitteiden edistymistä, kuvasi Mirja Pöhö.

Tilat kaikilla paikkakunnilla ovat omia ja hyvässä kunnossa. Myös talous on hyvällä tolalla. – Vuosi 2015 tulee olemaan taloudellisesti tiukin vuosi. Olemme kuitenkin tehneet pitkäjänteistä työtä ja sopeuttaneet toimintaa vähenevään rahoitukseen jo vuosien ajan, summasi Pöhö.

Opiskelun kolme mallia olivat vararehtori Risto Salmisen esityksen keskeisin sisältö. Opiskelija keskiössä -ajattelu on koko strategiauudistuksen perusta: – Lähdimme muotoilemaan opetuspalveluita oppimispalveluiksi.

Toimilupaprosessin ja rahoituksen uudistuksen myötä moni ammattikorkeakoulu lähti vähentämään aikuiskoulutusta. Aikuiskoulutus on kuitenkin HAMKin alueelle tärkeää. – HAMK muuttaa omaa toimintaa niin, että aikuiskoulutus tulee taloudellisesti kestäväksi, linjasi Risto Salminen.

Opetussuunnitelmat muuttuvat ”oskuiksi”: – Opetussuunnitelmahan lähtee ajattelullisesti opetuksesta, joka suunnitellaan tutkintoon saakka.

HAMKissa siirrytään ”oskuihin”, osaamisen kuvaamiseen ja moduuleihin. 15 opintopisteen moduuli tuottaa tulevan ammatin jonkun ilmiön, tehtäväkokonaisuuden, vaatiman osaamisen.
Risto Salminen korosti myös ohjauksen muuttumista ”välittäväksi työtavaksi”, jossa on mukana jatkuvaa ohjausta, kanssaihmisestä välittämistä ja aitoa läsnäoloa. Virtuaaliopintojen kehittäminen on myös aivan keskeistä edellä kuvattujen muutosten läpiviemiseksi.

Sidosryhmien edustajia kiinnostivat useat yksittäiset asiat, mutta pääpaino keskustelussa oli aidossa työelämäyhteydessä ja yhdessä tekemisen konkreettisissa mahdollisuuksissa. Seuraava vastaavantyyppinen sidosryhmätilaisuus järjestetään lukuvuoden avajaisten yhteydessä, mutta jo sitä ennen on erilaisia pienimuotoisempia tilaisuuksia.

Lisätiedot: rehtori Pertti Puusaari, p. 0400 469 605

Teksti ja kuva: Lea Mustonen

 

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs