Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » HAMK vie energiatehokkaiden talojen rakentamisosaamista Afrikkaan

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

HAMK vie energiatehokkaiden talojen rakentamisosaamista Afrikkaan

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2016 klo 13:15
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun johdolla kehitetään energiatehokkaiden ja edullisten talojen rakentamisosaamista Keniassa. Tämä tapahtuu Nordic Development Fund/Nordic Development Facilityn rahoittamassa hankkeessa Climate Resilient low cost building in Marsabit County.

Kuuman ja kuivan Marsabitin alueella Pohjois-Keniassa on puutetta sekä vedestä että energiasta ja kohtuuhintaisista asunnoista. Hankkeen tavoitteena on auttaa Marsabitin aluehallintoa löytämään paikallisiin oloihin sopivia ympäristöllisesti ja taloudellisesti kestäviä rakennusteknisiä ratkaisuja. Pilottirakennusprojektissa etsitään mm. tapoja hyödyntää paikallisia rakennusmateriaaleja ja selvittää aurinkoenergian mahdollisuuksia veden lämmittämisessä ja kotitalouksissa käytettävän energian tuotannossa.

Keskeinen osa hanketta on paikallisten toimijoiden kouluttaminen ja opastaminen ympäristöllisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävässä rakentamisessa. Toiminta rakentuu verkostoille, joissa ovat mukana myös paikalliset järjestöt ja yrittäjät.  Hankkeessa halutaan hyödyntää myös suomalaisten yritysten osaamista.

Pilottihankkeen tavoitteena on löytää toimivia ratkaisuja, joita voidaan levittää ja hyödyntää muuallakin Keniassa tai Itä-Afrikassa. HAMK koordinoi hanketta, ja HAMKin asiantuntijuutta hyödynnetään energia- ja vesi- ja sanitaatiokysymyksissä.

Yksikön johtaja Lassi Martikainen toteaa hankkeen kytkeytyvän hyvin Teknologiaosaamisen yksikön koulutus- ja tutkimustoimintaan: – Energiatehokas rakentaminen ja hajautettu energiantuotanto tulevat olemaan tulevaisuuden kärkialueitamme. Samoista aihepiireistä on parhaillaan käynnissä toimia, joiden avulla vahvistamme osaamistamme.

Toiminta kytketään osaksi HAMKin opetusta: – Hanke tarjoaa harjoittelupaikkoja ja opinnäytetyöaiheita. HAMKin Development studies -opintokokonaisuus ja mahdollisesti muitakin opintokokonaisuuksia kytketään hankkeeseen, kuvaa hankekoordinaattori Eija Laitinen.

Vararehtori Janne Salminen näkee hankkeen osana globaalia toimintaa: – Tässä on mainio esimerkki HAMKin monialaisesta osaamista, jolla on kysyntää kansainvälisestikin. Lisäksi tarttuminen kestävän kehityksen edistämiseen Afrikassa kertoo halustamme olla mukana globaalien haasteiden ratkaisemisessa.

Syyskuuhun 2018 jatkuvan hankkeen kokonaisbudjetti on yli 1,6 milj. Euroa. HAMK ja Nordic Development Fund/Nordic Development Facility allekirjoittivat hankesopimuksen huhtikuussa. Partnereina hankkeessa ovat YK:n alainen UN Habitat -ohjelma, jonka tehtävänä on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävien asumisoloine parantaminen, ja Keniassa tunnettu ja arvostettu ympäristötoimija Strathmoren yliopiston yhteydessä toimiva Climate Innovation Center (SERC) sekä Country Government of Marsabit Kenya. Jo valmisteluvaiheessa mukana on ollut myös suomalainen Itä-Afrikan uusiutuvan energian ratkaisuihin erikoistunut Shalin ry.

Lisätiedot:

Lassi Martikainen, johtaja, Teknologiaosaamisen yksikkö, p. 040 822 1734

Eija Laitinen, hankekoordinaattori, p. 050 585 3933

 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs