Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » HAAGA-HELIAn opiskelijat kehittävät sähköisen kaupan kilpailukykyä Suomessa ja Venäjällä

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

HAAGA-HELIAn opiskelijat kehittävät sähköisen kaupan kilpailukykyä Suomessa ja Venäjällä

Tiedote.
Julkaistu: 18.06.2014 klo 15:35
Julkaisija: Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Yhä useammalla alalla kaupankäynti siirtyy vauhdilla verkkoon.  Kansainvälisessä kilpailussa suomalaiseen verkkokauppaan pyritään löytämään uusia kilpailuetua tuovia toimintamalleja. HAAGA-HELIAn diginatiivit opiskelijat pureutuivat verkkokaupan kuluttajakäyttäytymiseen Suomessa ja Venäjällä yhdessä SOK:n, HOK-Elannon ja Itellan kanssa.

Projektit toteutettiin HAAGA-HELIAn Softala Innovations -palvelukehitysmallin mukaisesti. Markkinoinnin ja tietojenkäsittelyn opiskelijat toteuttivat HOK-Elannon toimeksiannosta asiakastutkimuksen ja palvelukonseptoinnin Kauppakassi-palvelulle. Kauppakassi on Alepan ja Prisman verkkokauppa, josta asiakkaat ostavat ruokaa ja päivittäistavaroita ja ne toimitetaan kotiin tai noudetaan kaupan noutopisteestä. Opiskelijat jalkautuivat kauppoihin haastattelemaan sekä nykyisiä että potentiaalisia asiakkaita, seurasivat toimitusprosessia jakeluautossa ja tekivät asiakkaille verkkokyselyn. Tulosten pohjalta kehitettiin uusia toimintamalleja verkkokauppaan.

”Saimme uusia näkökulmia verkkokauppamarkkinointiin. Opiskelijoiden ideoiden pohjalta pystymme kehittämään palveluamme entistä paremmaksi ja toimivammaksi. Entistä nopeampaa verkkoasiointia voidaan käyttää markkinointiargumenttina uusien asiakkaiden houkuttelemiseksi”, toteaa verkkokaupan kehityspäällikkö Jukka Ranua HOK-Elannosta.

Opiskelijat jalkautuivat samaan tapaan Pietariin, jossa SOK:n Prismat ja Itellan logistiikkapalvelut ovat tuttu näky. Suomalaiset ja venäläiset opiskelijat haastattelivat sekaryhmissä potentiaalisia verkkokaupan asiakkaita ja selvittivät heidän ostokäyttäytymistään.  Opiskelijat kilpailivat parhaan verkkokauppakonseptin ja liiketoimintamallin suunnittelusta kohderyhmänään nuoret aikuiset.

”Venäjällä menestyvät hyvin samankaltaiset verkkokauppamallit kuin maailmalla. Erityispiirteenä nousi esiin erityisesti suomalaisten tuotemerkkien ja laadun arvostaminen. Nuoret asiakkaat totesivat, että Prismat olisivat mainioita verkkokaupan noutopisteitä”, kertoo verkkokaupan kehityspäällikkö Harri Laaksonen SOK:sta.  ”Laadun arvostus ilmeni myös korostuneena toimitusvarmuuden vaatimisena. Tilausten halutaan olevan luotettavissa käsissä. Suomesta poiketen Venäjällä tilaukset halutaan maksaa käteisellä toimituksen yhteydessä. ”, jatkaa liiketoiminnan kehityspäällikkö Pasi Ketonen Itellan eCommerce -yksiköstä. HAAGA-HELIA -yhteistyöstä Ketonen lisää ”Opiskelijoiden tekemien töiden laatu oli todella positiivinen yllätys. Niiden pohjalta on hyvä jatkaa valmistelua käytännön toteuttamiseen.”

Suomalaisen verkkokauppojen menestysreseptiä etsittiin myös AIESEC:n Youth to Business Forum - tapahtuman yhteydessä HAAGA-HELIAssa järjestetyssä workshopissa. Kilpailuvaltteina esiin nousivat joustava asiakaspalvelu, kilpailukykyinen hinnoittelu sekä nopea logistiikka ja tuotteiden hyvä hinta-laatusuhde.  Opiskelijoilta kysyttiin myös ensivaikutelmia tunnetuista suomalaisista ja ulkomaisista verkkokaupoista. Vertailussa menestyivät ulkoasultaan pelkistetyt ja tyylikkäät nettikaupat.

Lisätietoja:
Ari Alamäki, yliopettaja, digitaaliset palvelut ja innovointi, HAAGA-HELIA, puh. 040 510 2285 , ari.alamaki@haaga-helia.fi
Marko Mäki, yliopettaja, markkinointi, puh. 050 566 8177, marko.maki@haaga-helia.fi

 


HAAGA-HELIA on yksityinen, Suomen johtava matkailualan ammattikorkeakoulu, joka kouluttaa myös liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietotekniikka, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, johdon assistenttityö, toimittajakoulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus. HAAGA-HELIAn 10 500 opiskelijaa luovat työelämäverkostoja jo opiskeluaikanaan. Opiskelijoita tukee liki 660 työntekijän korkeatasoinen kansallinen ja kansainvälinen osaaminen.

 

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs