Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Fysioterapeutit helpottavat terveyskeskusten lääkäripulaa Keski-Suomessa

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Fysioterapeutit helpottavat terveyskeskusten lääkäripulaa Keski-Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2013 klo 14:00
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Suoravastaanottotoiminta käynnistyy useassa toimipisteessä

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikkö on yhteistyössä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa kouluttanut 28 fysioterapeuttia suoravastaanottotoimintaan Keski-Suomen alueelle. Tämän viikon torstaina 6.6. päättyvän koulutuksen eväillä fysioterapeutit voivat helpottaa lääkäripulaa, kun tuki- ja liikuntaelinoireinen asiakas voidaan jo ajanvarausvaiheessa ohjata suoraan fysioterapeutille ilman lääkärikäyntiä.

Noin 20 - 30 % lääkäreiden vastaanottokäyntien potilaista on tuki- ja liikuntaelinoireisia. Näistä noin puolet voitaisiin hoitaa fysioterapeutin vastaanotolla. Suoravastaanottokoulutuksen mahdollistama toimintamallin muutos on merkittävä kehitysaskel terveyskeskuksen vastaanottotoiminnassa.  Aiempaan fysioterapiavastaanottotoimintaan verrattuna koulutuksen käyneillä fysioterapeuteilla on laajempien Tules-potilaan tutkimis- ja ohjausvalmiuksien lisäksi osaamista ravitsemusohjaukseen ja lääkehoidon ohjaukseen, mahdollisuus määrätä yleisimpiä laboratoriotutkimuksia ja paikallisen sopimuksen perusteella kirjoittaa tarvittaessa 1-5 vuorokauden sairauslomia.

– Koulutus on ollut upea mahdollisuus kehittyä fysioterapeuttina. Olen saanut lisävalmiuksia tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimiseen ja hoitoon ja asiakkaan kohtaamiseen. Juuri tähän suuntaan perusterveydenhuollon vastaanottotoimintaa tuleekin kehittää. Asiakas saa aktivoivat toimintamallit heti käyttöön. Fysioterapeutilla on aikaa asiakkaalle jopa tunti, jolloin kohtaaminen on toista kuin kymmenen minuutin vastaanotolla, osastonhoitaja Päivi Hiironen Perusturvaliikelaitos Saarikasta kertoo.

Uusi toimintamalli vapauttaa lääkäriresursseja muuhun toimintaan  ja vähentää erikoissairaanhoidon lähetteiden ja tarpeettomien, ei Käypä hoito -suositusten mukaisten, tutkimusten määrää. Ennen kaikkea se nopeuttaa hoidon saatavuutta ja edistää kuntoutumisen käynnistymistä.

Koulutukseen osallistuneet ovat töissä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä, Keski-Suomen seututerveyskeskuksessa, Jyväskylän ja Äänekosken kaupungeilla, Wiitaunionilla, Jyväskylän kaupungin työterveysliikelaitoksella ja Perusturvaliikelaitos Saarikassa. Osa koulutetuista on jo tehnyt rajallisesti suoravastaanottotyötä. Osassa toimipaikkoja suoravastaanottotyötä käynnistetään ensi syksynä tai vuodenvaihteessa.

Lisätietoja:
Leena Liimatainen, koulutuspäällikkö, 040 837 7710, etunimi.sukunimi@jamk.fi  sekä Tiina Kuukkanen, lehtori, 0400 989 464, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö

 

 

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs