Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Flyben jouluyllätys lentäjiksi haluaville: 24 000 euron lisäkustannus

Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry

Flyben jouluyllätys lentäjiksi haluaville: 24 000 euron lisäkustannus

Tiedote.
Julkaistu: 23.12.2013 klo 12:54
Julkaisija: Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry

Lentoyhtiö Flybe Finlandin tammikuussa alkavan tyyppikurssin osallistujat saivat aikamoisen yllätyksen yhtiöltä perjantaina. Kurssille jo valituille lentäjille ilmoitettiin perinteisesti lentoyhtiön maksaman noin 24 000 euron kurssikustannuksen siirtyvän opiskelijalle itselleen. Maksu pitää suorittaa helmikuussa. Ennen kyseistä koulutusta on lentäjäoppilaan täytynyt suorittaa ammattilentäjän peruskoulutus, sekä koulutus lentää monimoottorisella lentokoneella ja mittarilento-olosuhteissa. Näiden hinta on jo ollut yli 100 000 euroa.

Lentäjien yhdistys Flybe Airline Pilot Association FAPA ei hyväksy koulutuksen äkillistä siirtämistä maksulliseksi.

– Kaikkia koulutuskustannuksia ei voi sälyttää aloitteleville lentäjille, vaan tyyppikoulutukset kuuluvat sivistyneiden yhtiöiden vastuulle, FAPAn puheenjohtaja Timo Laihanen sanoo.

– Ennen tyyppikoulutuksen aloitusta oppilaat allekirjoittavat palvelusitoumuksen, jossa he sitoutuvat Flyben lentäjiksi kolmeksi vuodeksi. Jos työntekijä irtisanoutuu yhtiöstä ennen kuin kolme vuotta on kulunut, hän korvaa saamansa tyyppikoulutuksen yhtiölle aiheuttamat kustannukset. Näin ollen lentoyhtiöllä ei ole mitään riskiä koulutuskustannuksen valumisesta muiden yhtiöiden hyödyksi.

Lentäjäksi kouluttautuminen on jo nykyisellään riskipeliä. Peruskoulutuksen joutuu maksamaan itse, samoin lupakirjan uusimiset ja lääkärintarkastukset. Terveydentilan on pysyttävä ensiluokkaisena, että työtä pystyy tekemään.

Aloittavien lentäjien kustannusten kasvattaminen muuttaa koko alaa. Tällä tavoin lentämisestä muokataan ammatti eliittiryhmälle, jolla on rahaa ennen alalle tulemista.  Lentäjäyhdistyksen jäsenet laskeskelevat, että kun arvioidusta tulevasta kymmenen vuoden palkasta vähentää lentäjäkoulun ja tyyppikoulutuksen kulut, kuukausipalkaksi jää noin 1600 euroa. Jatkuvuudesta ei ole tietoa niin yhtiöiden taloustilanteen kuin ammatin vaatimustenkaan vuoksi.

 

Lisätietoja:

Flybe Airline Pilot Association FAPAn puheenjohtaja Timo Laihanen p. 0400 847433

Flybe Airline Pilot Association FAPA on Flyben lentäjien yhdistys, jonka jäseninä on n. 150 lentokapteenia ja lentoperämiestä. http://www.fapa.fi/

Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY on akavalainen edunvalvontajärjestö, johon jäsenyhdistysten kautta kuuluu lähes 90 prosenttia suomalaisista liikennelentäjistä.
http://yty.fi/

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs