Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Evanthia Sakellari väittelee Terveystieteen tohtoriksi 10.10.

Lahden ammattikorkeakoulu

Evanthia Sakellari väittelee Terveystieteen tohtoriksi 10.10.

Tiedote.
Julkaistu: 06.10.2014 klo 10:51
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Lahden ammattikorkeakoulun Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä MSc, RHV Evanthia Sakellari väittelee Terveystieteen tohtoriksi Maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta 2014 väitöskirjallaan Exploring the impact of mental health education on adolescents’ perceptions about mental health and mental illness. Improving community health. Virallisena vastaväittäjänä toimii professori Päivi Åstedt-Kurki Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Helena Leino-Kilpi Turun yliopistosta. Väitos kuuluu hoitotieteen ja lastenpsykiatrian alaan.

Evanthia Sakellari on syntynyt Ateenassa 1979 ja valmistunut lukiosta Ateenassa 1996. Maisteriksi hän valmistui 2002 Kuopion yliopistosta. Sakellari on virkavapaalla omasta terveydenhoitotyön opettajan työstään Ateenassa ja opettaa Lahden ammattikorkeakoulussa syksyn 2014 ajan.

Evanthia Sakellarin hoitotieteen ja lastenpsykiatrian alan väitöstutkimuksen perusteella mielenterveysaiheinen opetus edistää nuorten myönteistä ja ymmärtävää suhtautumista mielen sairauksiin ja ihmisiin, joilla on mielenterveysongelmia. Tutkimuksen valossa nuorille suunnattuun opetukseen on syytä panostaa, koska yhteisön asenneilmapiiri vaikuttaa merkittävästi sairaiden elämänlaatuun ja syrjäytymisriskiin. Ymmärtävät asenteet voivat myös madaltaa avun hakemisen kynnystä.

Sakellarin tutkimuksen perusteella koulussa annettu mielenterveyskasvatus on tehokasta. Jo kahden oppitunnin mittainen tietoisku riitti lisäämään ymmärrystä mielenterveydestä ja sen häiriöistä ja vaikuttamaan asenteisiin. Opetusmenetelminä olivat luento ja keskustelu. Väitöstutkimus on linjassa aiempien mielenterveyskasvatusta käsittelevien interventiotutkimusten kanssa.

Sakellarin havainnoilla onkin kansainvälistä merkitystä ja ne ovat sovellettavissa käytäntöön myös Suomessa.

- Terveysalan ammattilaiset eivät aina näe asennekasvatusta ensisijaisena tehtävänään, mutta yleisellä asenneilmapiirillä on keskeinen merkitys yhteisön toiminnalle ja hyvinvoinnille, Sakellari sanoo. Sakellarin mukaan nuoret ovat tärkeä opetuskohde, koska heidän elämänvaiheessaan asenteet hakevat vasta muotoaan. Tutkimuksen 13-16-vuotiaat kykenivät jo hahmottamaan mielenterveyttä ja sen häiriöitä moniulotteisesti.

- Mielenterveyshäiriöitä sairastavia ihmisiä löytyy jokaisen elinpiiristä. On olennaista, että nuorilla on lähitulevaisuuden aikuisina ja vaikuttajina hyvät edellytykset ymmärtää mielenterveysasioita.

Lisätietoja

Evanthia Sakellari
Puhelin: 041 486 8765 (in English)
Sähköposti: evanthia.sakellari@utu.fi

Lahden ammattikorkeakoulu on monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka on tunnettu erityisesti muotoilu- ja ympäristöosaamisestaan sekä innovatiivisuudestaan.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs