Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Espoon seudulle ainutlaatuinen aikuisten osaamiskeskus – työväenopisto, aikuislukio ja ammatillinen koulutus yhteen

Omnia

Espoon seudulle ainutlaatuinen aikuisten osaamiskeskus – työväenopisto, aikuislukio ja ammatillinen koulutus yhteen

Tiedote.
Julkaistu: 25.03.2014 klo 09:51
Julkaisija: Omnia

Uudenlainen aikuiskoulutuksen keskittymä yhdistää neljä aikuiskoulutusorganisaatiota: Espoon suomenkielisen työväenopiston, Espoon aikuislukion sekä Omnian aikuisopiston ja oppisopimustoimiston. Osaamiskeskus perustetaan Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian yhteyteen. Opetusministeri Krista Kiuru on vahvistanut Omnian uuden järjestämisluvan, joka kattaa nykyisen järjestämisluvan lisäksi suomenkielisen vapaan sivistystyön koulutuksen ja aikuislukiotoiminnan.

Uusi osaamiskeskus aloittaa toimintansa 1.1.2015. Työväenopiston, aikuislukion ja Omnian opiskelijoille tarjotaan jatkossakin samat, tutut palvelut. Työväenopiston palvelut tuotetaan lähipalveluina kaikilla Espoon suuralueilla kuten tähänkin asti ja toimintaa järjestetään mm. koulujen tiloissa. Myös suunnitteilla oleva aikuislukion sijoittuminen Matinkylään mahdollistaa paremmat aikuiskoulutuksen edellytykset.

Espoon työväenopiston yhteydessä toimiva ruotsinkielinen työväenopisto (Arbis) jatkaa Espoon kaupungin sivistystoimessa osana ruotsinkielisiä sivistyspalveluja. Palvelukokonaisuutta on jo lähdetty kehittämään, kun kuluvan vuoden alusta svenska rum -tulosyksikössä ryhdyttiin varhaiskasvatuksen ja opetuksen lisäksi koordinoimaan ruotsinkielisiä nuoriso- ja kulttuuripalveluja. Ruotsinkielisen työväenopiston toiminnan siirtäminen samaan yhteyteen monipuolistaa ja vahvistaa ruotsinkielisten sivistyspalvelujen tarjontaa. Yhteistyö uuden osaamiskeskuksen kanssa säilyy tiiviinä.

Uudistuksen lähtökohtana ovat kuntalaisia ja oppijoita mahdollisimman hyvin palveleva kokonaistarjonta ja henkilökohtaiset oppimispolut. Asiakkaan näkökulmasta aikuiskoulutuksen laaja kirjo on jatkossa tavoitettavissa yhden luukun palveluna. Työväenopiston, aikuislukion ja Omnian kokonaisuus tarjoaa laajat oppimispalvelut eri-ikäisille ja erilaisille oppijoille, monipuolista ohjaus- ja neuvontapalvelua sekä joustavia mahdollisuuksia yhdistää esimerkiksi harrastustoimintaa ja opintoja mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Ratkaisulla edistetään myös aikuiskoulutuksen monikulttuurisuutta. Nykyisin maahanmuuttajille suunnattua opetusta annetaan niin aikuislukiossa, Omniassa kuin työväenopistossa. Uudistuksen tavoitteena on tunnistaa ja ottaa paremmin huomioon maahanmuuttajien aikaisempi osaaminen ja parantaa koulutuksen osuvuutta.

Jatkossa yli 1500 opettajaa, kouluttajaa, tuntiopettajaa ja muuta henkilöstöä palvelee vuosittain yli 40.000 oppijaa ja opiskelijaa sekä alueen työ- ja elinkeinoelämää. Henkilöstölle vahva yhteenliittymä tarjoaa hyviä kehittämis- ja kehittymismahdollisuuksia. Henkilöstö siirtyy uuden osaamiskeskuksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Toimintaa voidaan tehostaa mm. yhteisten tilojen käytöllä ja opettajien laajemmalla yhteistyöllä.

- Koulutusmuotojen yhdistäminen mahdollistaa elinikäisen oppimisen ja sivistyksen, joka täydentää luontevasti ammatilliseen tutkintoon johtavaa koulutusta sekä lisä- ja täydennyskoulutusta. Ihmisen osaaminen koostuu monenlaisista tiedoista, taidoista ja kokemuksista - näiden rikastuttamiseksi uusi toimintamalli antaa mainiot edellytykset, toteaa Espoon sivistystoimenjohtaja Sampo Suihko.

- Tärkein kysymys muutoksessa on, kuinka voimme jatkossa palvella asiakkaitamme entistä paremmin elinikäisen oppimisen tiellä, lisää kuntayhtymän johtaja Tapio Siukonen.

Palvelutarjontaa rakennetaan yhdistyvien yksiköiden henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa sekä eri sidosryhmien kanssa. Muutoshanke toteutetaan vuosien 2014–2016 aikana. Muutokseen yhdistyy opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite uudistaa niin ammatillisen koulutuksen kuin vapaan sivistystyön järjestämisluvat vuoteen 2017 mennessä. Myös opiskelijamäärien ennakoidaan kasvavan ja valtakunnalliseen rahoitukseen on odotettavissa merkittäviä muutoksia

Espoon seudun koulutuskuntayhtymän muodostavat Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi. Kirkkonummella ja Kauniaisilla on omat kansalaisopistonsa, ja ne jatkavat omina oppilaitoksinaan. Kirkkonummi järjestää aikuislukiokoulutusta, joka myös jatkaa toimintaansa entiseen tapaan.

Lisätietoja:

  • sivistystoimenjohtaja Sampo Suihko, Espoon kaupunki, 050 551 8119
  • kuntayhtymän johtaja Tapio Siukonen, Omnia, p. 044 369 6600

Omnia vastaa jäsenkuntiensa Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen ammatillisesta toisen asteen koulutuksesta. Monialaisessa koulutuskuntayhtymässä on vuositasolla noin 10.000 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa, joista perustutkintokoulutuksessa on noin 5.000.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs