Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ensimmäiset lääkkeenmääräämisen lisäkoulutuksen suorittaneet sairaanhoitajat valmistuvat

Turun ammattikorkeakoulu

Ensimmäiset lääkkeenmääräämisen lisäkoulutuksen suorittaneet sairaanhoitajat valmistuvat

Tiedote.
Julkaistu: 15.04.2013 klo 09:00
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Lääkkeenmääräämisoikeus laajentaa sairaanhoitajan työtä

Ensimmäiset lääkkeenmääräämisen lisäkoulutuksen suorittaneet sairaanhoitajat valmistuvat Turun ammattikorkeakoulusta tällä viikolla, perjantaina 19.4.2013. Lääkkeenmääräämisoikeuden omaavat hoitajat voivat hyödyntää laajaa osaamistaan itsenäisillä hoitajavastaanotoilla terveyskeskuksissa ja yhteispäivystyksissä.

Koulutuksen kautta rajattu oikeus määrätä lääkkeitä   

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeus on säädetty sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa (Valtioneuvoston asetukset 1088, 1089/2010) ja se perustuu erikseen määriteltyyn kansalliseen lääkelistaan.

Sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai kätilön on mahdollista hakea oikeutta lääkkeenmääräämiseen vähintään 45 opintopisteen laajuisen lisäkoulutuksen jälkeen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta, Valviralta. Koulutukseen hakeutumisen ehtona on mm. työ- tai palvelusuhde terveyskeskuspalveluita tuottavaan kuntaan, kuntayhtymään tai sairaanhoitopiiriin ja vähintään viiden vuoden työkokemus silla alueella, jolla tulee lääkkeitä määräämän.  

Lääkkeenmääräämisoikeus hyötykäyttöön terveyskeskuksen  hoitajavastaanotolla

Sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt toimivat terveyskeskuksissa itsenäisesti hoitajavastaanotoilla, sairaalan ja terveyskeskuksen yhteispäivystyksessä, äitiys-, perhesuunnittelu- ja lastenneuvoloissa, työterveyshuollossa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Lääkkeenmääräämisoikeuteen vaadittavan lisäkoulutuksen käyneet hoitajat voivat vastaanotollaan kontrolloida asiakkaidensa pitkäaikaissairauksia ja uusia niiden lääkityksiä mm. verenpainetaudin, tyypin 2 diabeteksen, astman tai pitkäaikaisen ihosairauden osalta. Heillä on myös oikeus määrätä tiettyjä rokotteita ja ehkäisyvalmisteita sekä lääkkeitä äkillisten tulehdussairauksien hoitoon.  Lisäkoulutus syventää hoitajavastaanottotyön edellyttämää osaamista ja antaa lisävalmiuksia arvioida asiakkaan kokonaistilannetta.

 

Valmistuvat sairaanhoitajat ovat perjantaiaamupäivällä puhelimen päässä:

Medialle on sovittu mahdollisuus haastatella valmistuvia henkilöitä sekä koulutuksen vastuuopettajia. Yhteydenotot puhelimitse: perjantaina 19.4.2013 klo 9.00 – 12.00.

Haastateltavien yhteystiedot:

Terveydenhoitaja (ylempi AMK) Katherina Salminen, Kaarinan terveyskeskus, p. 040 7319246

etunimi.sukunimi@kaarina.fi

 

Sairaanhoitaja Lena Palén, Paraisten terveyskeskus, p.0400 786020

etunimi.sukunimi@parainen.fi, (intervjuer också på svenska)

 

Sairaanhoitaja Carita Lindbom-Johansson, Paraisten terveyskeskus, p. 040 5669 etunimi.sukunimi@parainen.fi, (intervjuer också på svenska)

 

Lehtori Satu Haapalainen-Suomi, Turun ammattikorkeakoulu, Terveysala-tulosalue, p. 040 3550426

etunimi.sukunimi@turkuamk.fi

 

Lisätiedot:

Täydennyskoulutuspäällikkö Tiina Häkkinen

p. 050 5985665

etunimi.sukunimi@turkuamk.fi,

www.terveysala.turkuamk.fi

 

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 800 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa. Turun AMK:sta valmistuneet ovat työllistyneet parhaiten muihin ammattikorkeakouluihin verrattuna.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs