Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ehdotus uudesta koulutussopimusmallista luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasoselle

Omnia

Ehdotus uudesta koulutussopimusmallista luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasoselle

Tiedote.
Julkaistu: 13.04.2016 klo 10:30
Julkaisija: Omnia

Omnian rehtori Maija Aaltolan ja oikeustieteen kandidaatti Rauno Vanhasen ehdotus uudesta koulutussopimusmallista luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle keskiviikkona 13.4.2016. Ehdotuksen tavoitteena on edistää työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja ammatillisen koulutuksen suorittamista käytännönläheisesti. Koulutussopimusmalli on suunniteltu soveltumaan kaikille ammatillisen koulutuksen tutkinto ja ei-tutkintotavoitteisille opiskelijoille.

Ehdotuksen lähtökohtana on, että työpaikalla tapahtuva oppiminen suunnitellaan ja sovitaan joustavasti tutkinnon osa kerrallaan. Samalla sovitaan, solmitaanko koulutuksen järjestäjän, työpaikan ja opiskelijan välille koulutussopimus vai oppisopimus. Koulutussopimus korvaisi nykyisen työssäoppimisen ja sillä sovittaisiin ei-työsuhteisesta opiskelusta. Oppisopimuksella sovittaisiin edelleen työsuhteisesta työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Kaikissa vaihtoehdoissa opiskelija säilyy oppilaitoksen kirjoilla. 

- Täytyy todeta, että nykymuotoista ammatillista koulutusta on rakennettu hyvällä ajatuksella, mutta liian paljon hallinnon näkökulmasta, kertoo rehtori Maija Aaltola.

Koulutuksen järjestäjän tulisi koordinoida työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja järjestää työelämän tarvitsemat palvelut keskitetysti. Koulutussopimus tulisi tehdä sähköisesti osapuolten kesken osana opiskelijan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa ilman, että laaditaan erillistä sopimusasiakirjaa. Myös työpaikoille kohdistuvia hallinnollisia menettelyjä tulisi kaikin tavoin keventää. Ehdotuksessa koulutuskorvausta ei pääsääntöisesti esitetä maksettavaksi työpaikoille koulutussopimuksen yhteydessä.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen tulisi aina perustua opiskelijan lähtökohtiin ja työpaikan mahdollisuuksiin, ja tarvittaessa oppimista tulisi täydentää muissa ympäristöissä. Koulutussopimuksen voisi solmia myös silloin, kun opiskelija opiskelee muissa työpaikkoihin verrattavissa ympäristöissä, kuten työpajoilla tai oppilaitoksessa. Koulutuksen järjestäjän tehtävänä olisi varmistaa työpaikalla tapahtuvan oppimisen laatu ja vastata osaamisen arvioinnista sekä tutkintojen myöntämisestä järjestämisluvan mukaisesti.

- Ammatillisen kasvun kannalta tärkeää on, että opiskelija pääsee aidosti mukaan työyhteisön toimintaan, rehtori Aaltola toteaa. Pääasia on, että opiskelija oppii tavoitteena olevia asioita ja saa riittävästi ohjausta sekä työpaikkaohjaajalta että opettajalta, Aaltola kiteyttää.

Lisätietoa

 

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on monialainen koulutuksen järjestäjä, joka tarjoaa nuorille ja aikuisille toisen asteen ammatillista koulutusta, oppisopimuksia, lukio-opetusta, työpajatoimintaa sekä vapaan sivistystyön kursseja. Eri-ikäiset oppijat voivat joustavasti yhdistää esimerkiksi opintoja ja harrastustoimintaa mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Omniassa työskentelee 860 alansa ammattilaista ja oppijoita on eri yksiköissä vuosittain yli 60.000.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs