Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Centria ammattikorkeakoulun ja opetus- ja kulttuuriministeriön väliset sopimusneuvottelut kaudelle 2013–2016

Centria-ammattikorkeakoulu

Centria ammattikorkeakoulun ja opetus- ja kulttuuriministeriön väliset sopimusneuvottelut kaudelle 2013–2016

Tiedote.
Julkaistu: 03.10.2012 klo 16:47
Julkaisija: Centria-ammattikorkeakoulu

Centria ammattikorkeakouluosakeyhtiö, ammattikorkeakoulu sekä opetus- ja kulttuuriministeriö kävivät tavoitekautta 2013─2016 koskevat neuvottelut eilen 2.10.2012. Neuvotteluissa käsiteltiin seuraavia teemoja:

 

Ammattikorkeakoulu-uudistus

Ammattikorkeakoulu-uudistukseen liittyvä lausuntopyyntö hallituksen esityksestä saapui ammattikorkeakouluille 1.10.2012 ja lausunnot tulee antaa 26.10.2012 mennessä. Lakiesityksen keskeisin sisältö liittyy toimilupakriteerien määrittelyyn ja rahoitusmalliin. Uudistuksen toisessa vaiheessa määritellään rahoituksen siirtyminen valtiolle ja ammattikorkeakoulujen oikeussubjektiasema osakeyhtiönä. Toinen vaihe on sidottu valtionosuusuudistuksen aikatauluun.

Ammattikorkeakoulujen säästötarpeiden vaikutus on merkittävä ammattikorkeakoulujen talouteen, erityisesti vuoteen 2015 kohdistuu suuri säästötarve. Aloituspaikkaleikkaus kattaa noin puolet asetetusta säästötarpeesta ja toinen puoli tulee yksikköhintaan kohdistuvasta leikkauksesta.

Opiskelijavalintojen uudistaminen toteutuu vuoden 2014 alusta alkaen. Uudessa toimiluvassa määritellään am­mattikorkeakouluille koulutustehtävä. Lisäksi ammattikorkeakoululla on vastuu oman alueensa työvoimatarpeesta toimiluvassa määritellyillä koulutusvastuualueilla. Opintoprosessien kehittäminen ja uudet joustavat koulutusratkaisut liittyvät ensisijassa kysymykseen siitä, miten ammattikorkeakoulu huolehtii toimenpiteistä, joilla on vaikutus valmistuvien työuriin. Tavoitteena on keskimäärin vuotta nykyistä aikaisempi siirtyminen työelämään.

Kansainvälisyyteen liittyvät asiat ovat edelleen tärkeä kehittämiskohde, erityisesti asiantuntijoiden liikkuvuus. Ammattikorkeakouluilta edellytetään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa uuden tiedon siirtämistä elinkeino- ja työelämän toimijoille. Myös aikuiskoulutuksen käytänteiden ja tarjonnan uudistamista odotetaan.

 

Centria ammattikorkeakoulun sopimus kaudelle 2013-2016 ja valmistautuminen toimilupakierrokseen

Centrian aloituspaikkaleikkaukset on toteutettu ja niiden vaikutus näkyy laskennallisissa opiskelijamäärissä siten, että laskennallinen opiskelijamäärä on vuonna 2013 2665 ja vuonna 2016 2227. Tästä johtuvat säästötarpeet ovat merkittäviä, sillä yksikköhintatulo putoaa vuoteen 2016 mennessä noin 20 %. Talouteen liittyvät asiat ovat merkittävässä asemassa uutta toimilupaa haettaessa. Vähenevillä resursseilla tulee järjestää lain edellyttämät perustehtävät ja turvata monipuoliset toimintamahdollisuudet opiskelijoille sekä opiskelijapalvelut.

Johtamiseen ja henkilöstöpolitiikkaan liittyvässä keskustelussa neuvotteluissa korostettiin yhtenäistä johtoa ja elinkelpoisia kampuksia. Toiminnoilla tulee olla yhtenäinen linjaus läpi ammattikorkeakoulun toimintojen ja kampusten.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Centrian Avoin innovaatioympäristö -hankkeelle 150 000 euroa.

Toimilupahakemukset tulee tehdä 20.9.2013 mennessä opetus- ja kulttuuriministeriölle. Valtioneuvosto tekee toimiluvista päätöksen 2013 loppuun mennessä. Uudet toimiluvat astuvat voimaan 1.1.2014 alkaen.

 

Lisätietoja:

Rehtori Pekka Hulkko, 044 725 0047, pekka.hulkko@centria.fi

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun uusi nimi, Centria ammattikorkeakoulu – Centria yrkeshögskola, astui voimaan 1.8.2012.

Ammattikorkeakoulun ylläpitäjä on Centria ammattikorkeakoulu Oy ja rinnakkaistoiminimi Centria yrkeshögskola Ab. Ammattikorkeakouluosakeyhtiön osakkeenomistajina ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Pietarsaaren kaupunki, Keski-Pohjanmaan konservatorion kannatusyhdistys ry ja Raudaskylän Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry.

Ammattikorkeakoulu edistää alueen kehittymistä ja hyvinvointia työelämälähtöisen opetuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteisvaikutuksena. Ammattikorkeakoulun kampukset sijaitsevat Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Ammattikorkeakoulun koulutusvastuualueet ovat tekniikka, liiketoimintaosaaminen sekä hyvinvointi ja kulttuuri.

Keskeiset tunnusluvut 2012

Aloituspaikkoja 2012                              622

Opiskelijoita                                          n. 3300

Tutkintoja / vuosi                                  450­­-490

Henkilöstöä                                          310

Kokonaistuotot 2011                              27 M€

Koulutusaloja 2012                                6

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs