Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Biojäte hyötykäyttöön – Tekes-rahoituksella kiihdytetään kehitystyötä

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Biojäte hyötykäyttöön – Tekes-rahoituksella kiihdytetään kehitystyötä

Tiedote.
Julkaistu: 05.06.2014 klo 14:21
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on saanut Tekes-rahoitusta biojätteen käsittelymenetelmien kehittämiseen. Fiksu biojäte -hanke tähtää biojätteen syntypaikoilla toteutettavan käsittelyn kehittämiseen sekä toiminnan liiketoimintamahdollisuuksien hakemiseen.

TKI-toiminnasta vastaava vararehtori Janne Salminen on tyytyväinen hankepäätökseen: - Rahoituksella pystymme vahvistamaan HAMKille keskeistä biotalouden ja bioprosessiteknologian osaamisaluettamme. Hanke pureutuu ajankohtaiseen asiaan, sillä kun biojätteen kaatopaikkakielto tulee voimaan vuonna 2016, biojätteen lajittelun ja hyödyntämisen merkitys kasvaa entisestään. Hanke on mainio esimerkki HAMKin työelämälähtöisen tutkimuksen kovasta tasosta ja vaikuttavuuspotentiaalista.

Käytännön ratkaisuja biojätteen säilyvyyden, laadun ja hygienian parantamiseen

Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää lajitella biojäte jo syntypaikalla ja saada se hyödynnettyä. Tähän ohjaa mm. vuonna 2016 voimaantuleva biojätteen kaatopaikkakielto, joka koskee paitsi kotitalouksia myös kauppoja, ravintoloita sekä elintarviketeollisuutta. Tarvitaan lisää käsittelylaitoksia, kuten biokaasu- ja bioetanolilaitoksia, joissa biojätteistä on mahdollista tuottaa energian lisäksi myös ravinteita hyötykäyttöön. Myös erilaisten arvokomponenttien erottaminen biojätteestä tulee kiinnostavaksi.

Biojätteet ovat helposti pilaantuvia ja niihin liitetäänkin herkästi epämiellyttävän hajun tuntemus ja hygieniariskit. Biojätteen hyödyntäjän näkökulmasta ongelmana on myös jätteen energia- ja ravinnehäviöt syntypaikalta käsittelylaitokselle. Fiksu biojäte -hakkeessa haetaan käytännön ratkaisuja biojätteen säilyvyyden, laadun ja hygienian parantamiseen.

Myös liiketoimintamahdollisuudet selvitetään

Hankkeen kehitys ja testaustyö tehdään HAMKin Biotalouden koulutus- ja tutkimuskeskuksessa. Projektipäällikkönä toimii Annukka Pakarinen. Hanke kuuluu Tekesin Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa -kokonaisuuteen, jossa edistetään idean kehittymistä ja samanaikaisesti valmistellaan idean kaupallistamista uudeksi liiketoiminnaksi. Kaupallistamisen valmistelun osuus tässä hankkeessa on noin 30 % projektin kustannuksista, ja siitä vastaa HAMKin yrittäjyyden ja liiketoiminnan ryhmä lehtori Vesa Tuomelan johdolla.

Hanke on käynnistynyt 1.6.2014, ja se päättyy 31.12.2015. Kokonaisbudjetti on n. 310 000 €, josta Tekesin rahoitusosuus on 70 %.

Lisätiedot:
Janne Salminen, vararehtori, p. 050 342 9569
Maritta Kymäläinen, yliopettaja, p. 0400 909 564

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi
www.hami.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs