Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Ammattitaidon EM-kisoista Keski-Suomeen kolme mitalia

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Ammattitaidon EM-kisoista Keski-Suomeen kolme mitalia

Tiedote.
Julkaistu: 05.10.2014 klo 23:18
Julkaisija: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Tiedote viestimille 5.10.2014

 

Jyväskylän ammattiopiston edustajat saavuttivat kaksi henkilökohtaista mitalia Ranskan Lillessä 1.-5. lokakuuta järjestetyssä nuorten ammattitaidon EM-kilpailussa. Pronssia voittivat Joona Finni ravintolapalvelulajissa ja Oskar Hänninen painotekniikassa. Henkilökohtaisen pronssimitalin lisäksi Joona Finni voitti joukkuehopeaa kokkien ja tarjoilijoiden tiimilajissa.

Suomi saavutti Ranskan EM-kilpailussa kaikkiaan 2 kultaa, 5 hopeaa ja 7 pronssisijaa (henkilökohtaiset ja joukkuemitalit). Suomen maajoukkueeseen kuului yhteensä 34 kilpailijaa, jotka osallistuivat 24 lajiin. Yhteensä EM-kilpailuun osallistui 27 maasta yli 420 kilpailijaa.

Ravintolapalvelussa pronssia ja joukkuehopeaa

Ravintolapalvelussa euroopanmestaruuden vei isäntämaa Ranska ja hopealle ylsi Itävalta. Pronssille sijoittunut Joona Finni voitti henkilökohtaisen pronssimitalin lisäksi joukkuehopeaa kokkien ja tarjoilijoiden tiimilajissa. Ravintolapalvelu on EM-kisojen suurin laji: siihen osallistui peräti 17 maata.

”Kilpailun taso kovenee vuosi vuodelta. Joonalla on monia vahvuuksia. Erikoisruokien valmistus, juomien tunnistus, juomasekoitusten valmistus ja palveluprosessin hallinta onnistuivat erityisen hyvin”, arvioi valmentaja ja varapääekspertti Tuija Auramo Jyväskylän ammattiopistosta.

Ravintolapalvelun tehtävät ovat monipuolisia, ja suoriutumista arvioidaan monilla kriteereillä teknisestä osaamisesta sosiaalisiin taitoihin.

Painotekniikassa pronssia

Painotekniikan voitto meni Ranskaan ja hopea Portugaliin. Jyväskylän ammattiopistossa painajan ammattitutkintoa suorittava Oskar Hänninen ylsi pronssille tiukan kisan jälkeen.

 ”Tässä lajissa pärjätäkseen täytyy olla todellinen moniosaaja. Oskar osoitti hallitsevansa hyvin kaikki osa-alueet. Päihitimme Itävallan, joka viimeksi meni meidän edelle. Erot olivat pienet tälläkin kertaa”, totesi Hännisen valmentaja ja painotekniikkalajin pääekspertti Vesa-Antti Iltola Jyväskylän ammattiopistosta.

Offset- ja digipainamisen lisäksi uutena tehtävänä painotekniikkalajissa oli suurkuvatulostus. Menestyminen edellyttää keskittymiskykyä, nopeutta, tarkkuutta, laaja-alaista teknistä osaamista ja laatuvaatimusten ymmärrystä.

Floristiikassa diplomisija

Floristiikassa diplomisijalle ylsi kilpailupari Anna-Maria Mattila ja Taru Kaukonen. Diplomisijoitus merkitsee lajin keskiarvopistemäärän (500 pistettä) ylittämistä.

Kulta meni Itävaltaan, hopea Ruotsiin ja pronssin nappasi Unkari 2,5 pisteen erolla neljänneksi sijoittuneeseen Suomeen.

”Taso oli todella korkea. Oli ilo katsoa Anna-Marian ja Tarun yhteistyön sujumista. He tekivät upeita töitä. Kärjessä tasoerot olivat pieniä. Voittajien eduksi koitui kilpailutöiden tasaisuus”, arvioi floristiikan ekspertti Katri Gummerus Jämsän ammattiopistosta.

Kilpailutehtävänä oli useita sidontatöitä kukkakimpuista ja asetelmista suurikokoisiin tilateoksiin. Erikoisin työ oli elävälle mallille tehtävä tulevaisuusteemainen vartalokoriste.

Mattila on valmistunut puutarhuriksi Jämsän ammattiopistosta. Mattila ja Kaukonen opiskelevat parhaillaan Keudan aikuisopistossa.

Muut Keski-Suomen edustajat olivat robotiikkalajissa Luukas Kuusrainen ja Veli Tapper sekä muoti- ja vaatetuslajissa Iiris Manninen Jyväskylän ammattiopistosta. Kaikki  Suomen edustajat valittiin huippuvalmennuksessa parhaiten menestyneistä nuorista osaajista.

Vaatetuksessa ompelun taidonnäyte

Iiris Manninen Jyväskylän ammattiopistosta ja kilpailuparinsa turkulainen nuori yrittäjä Heidi Parkkinen häikäisivät ompelutaidoillaan muoti- ja vaatetuslajissa.

”Ompeluosuus oli todella timanttinen. Olen tyytyväinen kilpailuparimme työskentelyyn ja työn jälkeen kilpailussa. Markkinatutkimukseen liittyvä ennakkotehtävä olisi vaatinut vielä vähän lisää panostusta”, arvioi valmentaja ja varapääekspertti Heli Mäkinen Jyväskylän ammattiopistosta.

Kilpailutehtävä oli suunnitella ja valmistaa Yves Saint Laurentin hengessä mekko, jossa on feminiinisiä ja maskuliinisia elementtejä.

Robotiikassa jaeltiin lääkkeitä

Robotiikan kilpailutehtävässä Luukas Kuusrainen ja Veli Tapper ohjelmoivat robotteja toteuttamaan lääkejakelua sairaalaympäristössä.

”Luukas ja Veli aloittivat vahvasti mutta jälkimmäisessä osuudessa tuli haasteita. Piste-erot olivat kuitenkin pieniä”, kertoo valmentaja Keijo Salonen Jyväskylän ammattiopistosta.

Robotiikka sai myös suomalaisten päättäjien huomion, sillä Lillen kisapaikalla vieraillut opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru oli kiinnostunut robotiikan mahdollisuuksista. Halusipa ministeri selfienkin jyväskyläläisen kilpailuparin kanssa!

 

Lisätietoja:

Rehtori Kirsti Kosonen, Jyväskylän ammattiopisto, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä,

puh. 040 341 6150

Rehtori Petteri Järvinen, Jämsän ammattiopisto, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä,

puh. 040 341 5022

Tiedoksi toimituksille

 Kilpailijat saapuvat Suomeen illalla maanantaina 6.10.

Kilpailijoiden yhteystiedot:

Viestintäpäällikkö Niina Luttinen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

puh. 040 341 5133

Valokuvat

Painokelpoiset valokuvat kilpailijoista kilpailutehtäviensä äärellä ovat ladattavissa Skills Finland ry:n kuvapankista:

Joona Finni, ravintolapalvelu

http://skillsfinland.kuvat.fi/kuvat/EuroSkills+Lille+2014/EuroSkills+2014+-+Team+Finland+kilpailijat/20141002_0062.jpg

Oskar Hänninen, painotekniikka

http://skillsfinland.kuvat.fi/kuvat/EuroSkills+Lille+2014/EuroSkills+2014+-+Team+Finland+kilpailijat/20141002_0014.jpg

Iiris Manninen (etualalla) ja kilpailijapari Heidi Parkkinen, muoti ja vaatetus

http://skillsfinland.kuvat.fi/kuvat/EuroSkills+Lille+2014/EuroSkills+2014+-+Team+Finland+kilpailijat/20141003_0033.jpg

 Anna-Maria Mattila, floristiikka

http://skillsfinland.kuvat.fi/kuvat/EuroSkills+Lille+2014/EuroSkills+2014+-+Team+Finland+kilpailijat/20141004_0022.jpg

Veli Tapper ja Luukas Kuusrainen (oikealla)

http://skillsfinland.kuvat.fi/kuvat/EuroSkills+Lille+2014/EuroSkills+2014+-+Team+Finland+kilpailijat/20141004_0002.jpg

 

 

 

 

 

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä | www.jao.fi 
Mediayhteydet, viestintäpäällikkö Niina Luttinen
+358 40 341 5133, etunimi.sukunimi@jao.fi
Viitaniementie 1 A, PL 472, 40101 Jyväskylä

Viestinnän yhteystiedot ja logopankki: www.jao.fi/viestinta

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on keskisuomalaisten kuntien omistama sivistyksen, taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisyhteisö ja työelämän kehittäjä. Kuntayhtymän tulosalueita ovat Jyväskylän aikuisopisto, Jyväskylän ammattiopisto, Jämsän ammattiopisto, Jyväskylän lukiokoulutus, Jyväskylän oppisopimuskeskus, kiinteistöliikelaitos ja kuntayhtymän johto. Kuntayhtymään kuuluu myös Ravintola Priimus.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs