Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Alvar Aaltos jubileumsmynt ges ut den 16 maj

Suomen Rahapaja Oy

Alvar Aaltos jubileumsmynt ges ut den 16 maj

Pressmeddelande.
Publicerad: 18.04.2016 kl. 13:51
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Jubileumsmyntet i silver som tillägnats akademikern Alvar Aalto ingår i programmet Europa Star, där europeiska länder ger ut mynt under det gemensamma temat europeiska tidsperioder: Det moderna 1900-talet. Myntverket i Finland ger ut sitt jubileumsmynt den 16 maj.

Alvar Aaltos jubileumsmynt, som ges ut i maj, ingår i de europeiska myntverkens gemensamma program som har ett årligen växlande tema. I år är temat europeiska tidsperioder och det moderna 1900-talet.

Enligt Henna Karjalainen, kommunikationsdirektör på Myntverket i Finland, är det fint att få delta i de europeiska myntverkens gemensamma program: ”Det har varit intressant att iaktta hur man åstadkommit olika jubileumsmynt inom ramen för samma tema. Jubileumsmynten inom programmet Europa Star är också spännande samlarobjekt ur ett europeiskt perspektiv”, konstaterar Henna Karjalainen.

Alvar Aaltos andra jubileumsmynt

Det här är inte första gången akademikern Alvar Aalto hedras med ett jubileumsmynt. År 1998 präglades till hans ära ett silvermynt värt 100 mark. På jubileumsmyntet som ges ut i maj har designern Aimo Katajamäki närmat sig temat på ett personligt sätt. På valörsidan återges en teckning av Alvar Aalto där han höljs av en figur som motsvarar Savoy-vasens former. Teckensidan pryds av myntverkens gemensamma Europa Star-symbol och det finska lejonet.

Jubileumsmynten i silver präglas med ett nominellt värde på 10 euro. Det nominella värdet fastställs i finansministeriets förordning. Jubileumsmyntet präglas i högst 10 000 exemplar, av vilka 100 numreras. De numrerade jubileumsmynten i silver säljs separat förpackade i en glasvitrin. Jubileumsmynten innehåller silver i förhållandet Ag925/1 000, och de har en diameter på 33 millimeter och väger 17 gram.

Förhandsförsäljningen av jubileumsmynten inleds i Myntverket i Finlands webbutik den 2 maj. Den egentliga försäljningen hos Myntverket i Finland med återförsäljare inleds samma dag som jubileumsmyntet ges ut, dvs. den 16 maj.

Myntverket i Finland tillverkar jubileumsmynten i Vanda. Jubileumsmynten i silver samt 5 och 2 euros mynten av grundmetaller i proof-kvalitet har beviljats Nyckelflaggan.

 

Ytterligare information:

Auli Mikkonen 
Digital Marketing och CSR specialist 
Myntverket i Finland 
Tfn +358 40 660 5900 
auli.mikkonen(at)mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2016 www.suomenrahapaja.fi. 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs