Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Aikuiskoulutuksen reseptit menestykseen

Taitaja2015

Aikuiskoulutuksen reseptit menestykseen

Tiedote.
Julkaistu: 08.05.2015 klo 07:46
Julkaisija: Taitaja2015

Taitaja2015-tapahtuman yhteydessä torstaina 6.5. järjestettiin ammatillista aikuiskoulutusta käsittelevä seminaari, jossa mietittiin reseptejä menestykseen. Seminaari keskittyi erityisesti nuoriin aikuisiin. Aihe veti Turun Messu- ja Kongressikeskuksen kokoustilan tupaten täyteen.

Seminaarin juontajana toimii meritoitunut ammatinopettaja ja televisiosta tuttu kokki Aki Wahlman.

Opetusneuvos Tuija Laukkanen avasi seminaarin ja toi avauksessaan esille tällä hetkellä ammatillisessa ja aikuiskoulutuksessa menossa olevaa kehittämistyötä. Ammatillisten tutkintojen perusteita kehitetään osaamisperusteiseksi, ja uudet ammatilliset perustutkinnot tulevat voimaan 1.8.2015. Työelämä on ollut keskeisesti mukana kehittämistyössä. Uudet tutkinnon perusteet mahdollistavat yksilölliset ja joustavat opintopolut. Näin ammatilliseen peruskoulutukseen on tuotu aikuisten näyttötutkinnosta hyviksi havaittuja toimintatapoja.

Tämän jälkeen seminaari jatkui tarinalla sinnikkyydestä. Urheilijana menestynyt Pekka Hyysalo kertoi tarinansa, jossa hän eläessään omaa unelmaansa freestyle-laskijana koki pahan lasketteluonnettomuuden. Onnettomuuden jälkeisen tajuttomuuden ja pitkän, sinnikkyyttä vaatineen kuntoutuksen jälkeen Pekka sai kävelykykynsä takaisin.

Onnettomuus laittoi hänet miettimään, miten päästä takaisin elämään, mitkä ovat elämän arvot, ja mikä olisi uusi ammatti. Vaikka hän pystyi kävelemään, niin hän huomasi, että juoksu ei onnistu ja hän päätti opetella myös juoksemaan. Ja tavoite oli heti korkealla – tavoitteena juosta maraton. Ja tätä tavoitetta kohti hän etenee teemalla MyFightBack. Ensimmäinen FightBack Run -juoksutapahtuma alkoi pienin askelin, 2600 metrin mittaisena rutistuksena vuonna 2014 ja tänä vuonna tavoitteena on tuplata matka. Pekan tarinan viesti oli selvä: Periksi ei anneta – vaikeatkin ja melkein mahdottomat tavoitteet ovat saavutettavissa sinnikkyydellä.

Toiminnanjohtaja Hasan Habib Turun nuorisopalveluista toi esiin huolensa nuorista ja heidän nykytilanteestaan. Miksi osa nuorista syrjäytyy? Mitä voisimme tehdä vielä lisää? Miten saada kaikki mukaan rakentamaan yhteiskuntaa?

Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen koulutuspäällikkö Leena Jokisen teemana oli tulevaisuuden ammatit. Hän pohti aluksi tulevaisuuden työn vaatimuksia, mm. moniosaamista ja tulevaisuuden ammattiin kouluttautumista, jossa työssäoppimisen sijaan tulee työstä oppiminen. Hänen mukaansa työstä saatava palaute ja ohjaus on merkittävin tapa oppia. Hänen esityksessään oli useita uusia ilmiöitä kuvaavia termejä. ”Luoko perhostalous pop up –työpaikkoja?” Tulevaisuuden ammateissa näkyy luonnollisesti entistä kehittyneemmän teknologian käyttö. Hän myös esitteli joitakin mahdollisia ammatteja, kuten personal brand trainer, avaruushissipoika ja ihmisen varaosien valmistaja.

Leena Jokinen kertoi tulevaisuuden ammattien miettimisessä tärkeänä kysymyksenä olevan perususkomukset, jotka eivät muutu. Näitä perususkomuksia olisivat mm. ihmisten välisen fyysisen vuorovaikutuksen tarpeen säilyminen, ihmisen halusta tehdä jotakin hyödyllistä ja että tulevaisuudessakin on sekä työnantajia ja työntekijöitä. Vastaavasti perususkomuksia voisi hyödyntää ammatillisen koulutuksen kehittämisessä. Mitkä olisivat ammatillisen koulutuksen perususkomuksia? Mitä ammatillisessa koulutuksessa ja aikuiskoulutuksessa säilyy seuraavat kymmenen vuotta?

Leena Jokinen nosti esityksessään esille myös tutkintojen kokeman inflaation. Muodollista pätevyyttä, lukeneisuutta tai oppineisuutta ei enää niinkään arvosteta, koska nykyisin tieto ja osaaminen vanhenee nopeasti. Tärkeäksi asiaksi nouseekin eläminen ja työnteko jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa sekä epävarmuuden sietäminen. ”Elämä ei taivu suunnitteluun ja todennäköisyyksiin.”

Seminaarin lopuksi pohdittiin ”Mahdollisuudet ja keinot” –paneelissa tulevaisuuden ammatteihin, oppimiseen ja monikulttuurisuuteen liittyviä kysymyksiä, joita esittivät seminaarin vetäjä ja osallistujat. Paneelissa oli kysymyksiin vastaamassa esiintyjistä Leena Jokinen ja Hassan Habib. Heidän lisäkseen paneelissa olivat Kalle Myllymäki Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta ja Ammattiopisto Livian opiskelijat Veera Simolin ja Anniliisi Mäkinen.

Paneelissa pohdittiin nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen tärkeyttä. Pelkkä osallistuminen osallistumisen vuoksi ei ole motivoivaa. Osallistumisella tulee olla mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Esille nousi myös ristiriita, miksi nuoret sitoutuisivat työpaikkoihin, jos työpaikat eivät sitoudu työntekijöiden. Paneelissa käsiteltiin myös nuoruuden käsitettä. Minkäikäinen on nuori? Entä miten mitata nuorisotyön tuloksia ja vaikuttavuutta? Käydystä keskustelusta nousi esiin termi ”taskuraharikkaat”, joka selittääkin itsensä. Sekä tulevaisuuden tutkimuksen piirissä tehdyillä tutkimuksilla että paneelin osallistuneiden mukaan mukaan nuoret jakaantuvat hyvin erilaisiin ryhmiin, joilla on omat unelmansa ja kiinnostuksen kohteensa.

Aki Wahlman päätti seminaarin ilmaisemalla luottamuksensa Suomen nuoriin ja tulevaisuuteen sekä kiittämällä osallistujia.

Aikuiskoulutuksen Reseptit menestykseen seminaarin järjestivät Varsinais-Suomen ammatilliset aikuiskoulutukset: Turun ammatti-instituutti, Axxell Utbildning Ab, Bovallius-ammattiopisto, Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä, Livia, Salon seudun aikuisopisto, Raision aikuiskoulutuskeskus Timali ja Turun Ammattiopistosäätiö.

Lisätietoja
Olli Vuorinen, Rasekon kehittämispäällikkö
puh. 040 716 1312

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs