Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » Abi, rakenna rautainen itseluottamus ja uskalla jännittää

Terveystalo

Abi, rakenna rautainen itseluottamus ja uskalla jännittää

Tiedote.
Julkaistu: 06.03.2014 klo 14:48
Julkaisija: Terveystalo

Ylioppilaskirjoituksissa saa oman osaamisensa parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön, kun luottaa itseensä ja eikä turhaan pelkää pientä jännitystä. Välipäivinä ajatukset voi viedä muualle urheilun ja ystävien parissa. Myös pieni nettipaasto voi olla paikallaan: ei kannata kuormittaa aivojaan jatkuvalla informaatiotulvalla vaan antaa aikaa palautumiselle vaativien suoritusten välillä.

Ylioppilaskirjoitukset ovat nuorelle suuri ponnistus ja samalla yksi elämän merkittävistä rajapyykeistä. Ei siis ole ihme, jos koetilanne jännittää. Jännitys ei kuitenkaan ole huono asia, vaan siitä on kokeessa jopa hyötyä. Jännitys kannattaakin hyväksyä osaksi suoritusta.

- Jännityksessä ja positiivisessa stressissä on mukana paljon energiaa, mikä saa meidät tekemään asioita sinnikkäästi ja taistelemaan hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi, muistuttaa Terveystalon psykologi Annamari Heikkilä.

Opiskelut on tehty jo lukulomalla ja koko koulu-uran aikana, ja Heikkilän mielestä omaan osaamiseen kannattaa luottaa. Kokeiden välillä on hyvä lähinnä kertailla kevyesti ja rakentaa itseluottamusta koetilanteeseen. Itseluottamus rakentuu kun läpikäy tietoisesti asioita, joissa on hyvä. Parasta harjoitusta onkin omien onnistumiskokemusten läpikäyminen.

- Jokaisella on aivan varmasti mistä ammentaa, sillä kaikilla on onnistumisia. Niitä löytääkseen ei kannata katsoa pelkästään koenumeroita tai verrata itseään toisiin, vaan miettiä ja muistella tuntemuksiaan tilanteissa, joissa on tuntenut onnistuneensa.

Palaudu välipäivinä ja nollaa kokeessa

Kun yksi kuuden tunnin koerupeama on takana, on aika valmistautua seuraavaan. Se ei kuitenkaan tapahdu pänttäämällä, vaan rentoutumalla. Palautuminen suorituksesta tapahtuu parhaiten tekemällä jotain, mikä tyhjentää mielen ja vie ajatukset pois edellisestä suorituksesta.

- Sosiaaliset kivat asiat, mistä nauttii ja liikunta, josta tulee hiki. Ne ovat parhaita tapoja palautua ja nollata. Totta kai sohvallakin saa löhötä, mutta voi olla, että siinä maatessaan alkaakin vatvoa liikaa menneitä ja tulevia kokeita, Heikkilä kertoo.

Palautumisessa on tärkeää, että puuha on mieluisaa. Omia rutiinejaan kannattaa kirjoitusten aikaan kuitenkin tarkkailla tavallista tarkemmin. Esimerkiksi netissä ja sosiaalisessa mediassa roikkuminen altistaa jatkuvalle informaatiotulvalle, mikä ei palauta, vaan jopa uuvuttaa.

- Vaarana on, että ajantaju katoaa ja yhtäkkiä huomaa viettäneensä koko illan koneella. Pahimmassa tapauksessa uni kärsii.

Pänttäämisestä ja palautumisesta huolimatta kokeessa tulee mitä luultavimmin vastaan vaikeita kohtia ja tuntuu, ettei pääse eteenpäin. Silloin voi jättää tehtävän kesken ja palata sen pariin myöhemmin.

- Ei kannata odottaa, että oikeat vastaukset voisi vain tulostaa mielestään paperille, koska mieli ei ole tulostin. Tieto rakentuu palasina. Tämän takia on hyvä aloittaa miellekartoilla, niitä voi aina jatkaa ja niihin voi palata sen jälkeen kun on välillä ratkonut muita tehtäviä.

Jos jumin sattuessa alkaa hermostuttaa, Heikkilä kehottaa sulkemaan silmät ja hengittämään syvään. Oloaan ei tarvitse alkaa väkisin muuttamaan, koska siihen kuluu turhaan energiaa. Pienen hetken irtiotto koepaperista eväiden parissa tai jaloittelu vessatauolla voivat myös auttaa vaikeasta kohdasta yli.

- Tärkein viestini abeille on, että pieni jännitys kuuluu asiaan ja omaan osaamiseen kannattaa luottaa, Heikkilä sanoo.

Psykologi Annamari Heikkilän vinkit abille:

1. Rakenna itseluottamusta muistelemalla onnistumisia. Pieniäkin asioita voi vaalia: opettajan sanomaa positiivista kommenttia tunnilla tai muistoa siitä, kun on oivaltanut jonkun matemaattisen kaavan.

2. Mieti taktiikkaasi koetilanteessa: aloitatko ranskalaisilla viivoilla tai miellekartalla? Mitkä tehtävätyypit tekisit mielelläsi ensin?

3. Rauhoitu koetilanteessa hyväksymällä jännitys osaksi suoritusta. Itselleen voi vaikka sanoa ”nyt minua hermostuttaa ja jännittää ja voin silti jatkaa tehtävien tekemistä”.

Ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsän eväsvinkit kirjoituksiin:

1. Eväiden perustana toimivat perinteiset eväsleivät. Täysjyväleivät voi täyttää monipuolisesti margariinilla, kasviksilla, juustolla tai lihaleikkeleellä.

2. Pähkinät ja hedelmälohkot ovat helppoja ja hyviä eväitä.

3. Juo riittävästi vettä. Kohtuudella nautittuina kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat, kuten energia- ja kolajuomat piristävät.

4. Vältä yletöntä karkin syöntiä ja limun juontia, sillä verensokerin äkilliset vaihtelut väsyttävät ja vievät keskittymiskykyä. Pari palaa suklaata voi kuitenkin piristää kirjoitusten lomassa.

Lisätietoja medialle:

Annamari Heikkilä, psykologi, Terveystalo, p. 050 595 2973, annamari.heikkilä@terveystalo.com

Merja Kiviranta-Mölsä, ravitsemusterapeutti, Terveystalo Kamppi, 050 5698981, merja.kiviranta@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

 

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs