Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Koulutus » 30 vuotta erityisuintia Suomessa

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry

30 vuotta erityisuintia Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 06.02.2014 klo 14:44
Julkaisija: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry

LEHDISTÖTIEDOTE 6.2.2014

Julkaisuvapaa heti

 

SUOMESSA JO 30 VUOTTA ERITYISUINTIA

Erityisuinti ottaa huomioon jokaisen oppijan tarpeet ja taustat ja tähtää oppimisen iloon. Suomalainen erityisuinti viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) erityisuinnin tavoitteena on, että jokainen uimari oppii itselle parhaiten soveltuvan tavan liikkua vedessä ja mahdollisuuksien mukaan eri uintilajeja. Suomalaisella erityisuinnilla tarkoitetaan SUH:n edistämän uimaopetuksen soveltamista uimarin yksilölliseen toimintakykyyn vedessä.

 

Erityisuinti tänään

Vuosien myötä erityisuinnin käsite on laajentunut paljon. Aluksi se piti sisällään vain vaikeavammaiset, mutta nykyään erityisuinti käsittää kaikki uimarit, jotka tarvittavat erityistä tukea vedessä.

Tavoitteet uinnille ja uinnin opettelulle suunnitellaan yksilöllisesti, aina kunkin uimarin lähtökohdista käsin. Suomalaisessa erityisuinnissa pyritään ryhmäopetukseen sekä integrointiin, silloin kun tämä on mahdollista. Suomalaiselle erityisuinnille on ominaista, että uinnissa kokeillaan ja käytetään monipuolisesti erilaisia keinoja ja apuvälineitä, jotta tekeminen ja oppiminen olisivat mielekästä vedessä.

-          Uinti kuuluu ihan kaikille, myös heille, joille altaalle pääsy vaatii ennakkovalmisteluita ja asioiden huomioon ottamista ennen altaalle tuloa. Uinti on yksi erityisryhmien suosituimmista liikuntamuodoista, ja onneksi erityisryhmien mahdollisuudet harrastaa uintia ja vesiliikuntaa ovat parantuneet vuosi vuodelta. SUH tekee jatkuvasti työtä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus oppia uimaan, ja nauttia vedestä uinnin sekä kuntoutuksen parissa, sanoo SUH:n erityisuinnin koulutussuunnittelija Laura Häkkinen.

Juhlavuonna ilmestyy myös ensimmäinen SUH:n julkaisema erityisuintia käsittelevä kirja. ”Monien mahdollisuuksien erityisuinti” kokoaa tämän hetken asiantuntijatiedon erityisuinnista. Kirja on tarkoitettu käytännön työkaluksi erityisuinnin parissa toimiville ja muille aiheesta kiinnostuneille, kuten vanhemmille ja kasvatustyön ammattilaisille. Kirja julkaistaan toukokuun puolessavälissä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Erityisuinnin koulutussuunnittelija Laura Häkkinen: puh. 050 409 0813, laura.hakkinen@suh.fi
SUH:n toiminnanjohtaja Pärla Salomaa: puh. 050 572 3156, parla.salomaa@suh.fi


Erityisuinnin historiasta lyhyesti
Ensimmäinen vammaisuinnin ohjaajakurssi järjestettiin Järvenpäässä yhdessä Suomen Invalidiliiton kanssa vuonna 1984. Vuonna 1992 silloin kutsutun vammaisuinnin ohjaajakoulutuksen rinnalle tuli uintiavustajakoulutus. 1998 vammaisuinnin käsite vaihtui erityisuinti-nimikkeeseen. Sen jälkeen, vuonna 2004, pidettiin ensimmäinen erityisuinnin tekniikkakurssi. Vuodesta 2011 lähtien erityisuinnin koulutusta on tarjottu kohdennetusti myös fysioterapian ja kuntoutuksen ammattilaisille.


Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH edistää ja tukee uimataidon ja uinninopetuksen kehittymistä. Koulutamme opettajia ja ohjaajia kaikilla toimintasektoreillamme: uimaopetus, uinninvalvonta, vauva- ja perheuinti, erityisuinti sekä vesitreeni.

Tavoitteenamme on parempi vesiturvallisuuskulttuuri. Haluamme alentaa hukkumiskuolemien määrää selvästi.

Uimataito sekä pelastautumis- ja pelastamistaidot ovat kansalaistaitoja. Varhain opituilla ja säännöllisesti ylläpidetyillä taidoilla on suuri merkitys hukkumiskuolemien määrän vähentämisessä. Arviolta kahdeksan kymmenestä suomalaisesta hukkuneesta olisi pelastunut, jos pulaan joutunut olisi käyttänyt pelastusliiviä, tai tapauksen nähneet olisivat osanneet auttaa.

SUH:n omalle postituslistalle voi ilmoittautua osoitteessa www.suh.fi/postituslista
Lisätietoa SUH:n toiminnasta löytyy liiton www-sivuilta www.suh.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs