Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Ylipaino rasvoittaa maksaa

Munuais- ja maksaliitto

Ylipaino rasvoittaa maksaa

Tiedote.
Julkaistu: 06.05.2015 klo 08:25
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus. Se on viidesosalla suomalaisista. Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, rasvoittaa maksaa. Rasvamaksa voi kehittyä myös normaalipainoiselle. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista.

Maksa paiskii hommia urakalla. Sillä on yli 500 tehtävää. Työtahti on tiukka ja ruoka maistuu. Illalla liikunta unohtuu ja sohva kutsuu. Vyötärö kasvaa ja ylipaino uhkaa. Maksaan kertyy rasvaa hurjaa vauhtia. Jos maksa tulehtuu, seurauksena voi olla maksakirroosi. Silloin urakka voi jäädä kesken.

Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Ihmisellä on vain yksi maksa, sen kanssa kannattaa pysyä väleissä.

– Älä kasvata vatsaa, se rasvoittaa maksaa, muistuttaa Mahtimaksa Munuais- ja maksaliiton uudessa kampanjassa www.mahtimaksa.fi.

Liikunta ja ruokavalio auttavat maksaa

Viidesosalla suomalaisista on rasvamaksa. Se on Suomen yleisin maksasairaus. Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, on merkittävin rasvamaksan aiheuttajia. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa. Jos painoindeksi ylittää 30, on ylipaino merkittävä.

– Rasvamaksa tarkoittaa rasvan runsasta kertymistä maksasoluihin. Jos maksa lisäksi tulehtuu, muodostuu maksaan sidekudosta, mikä voi kehittyä maksakirroosiksi. Siihen liittyy aina maksasyövän riski, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Urpo Nieminen HUS:sta.

Eniten rasvamaksaa on ikääntyneillä, joilla on ylipainoa, mutta sitä todetaan myös jo alle kouluikäisillä lapsilla. Naiset ovat alttiimpia saamaan rasvamaksan.

– Maksan rasvoittuminen ei aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Rasvamaksa todetaan yleensä sattumalta terveystarkastuksessa. Sen hoidossa ensisijainen tavoite on maltillinen laihduttaminen.

Liikunta vähentää maksan rasvoittumista, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri. Alkoholinkäytön pitäminen kohtuullisena sekä rasvaisten ruokien ja liiallisen hedelmäsokerin välttäminen ehkäisevät rasvamaksaa.

Rasvamaksa on vahvasti yhteydessä metabolisiin häiriöihin kuten tyypin 2 diabetekseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja verenpainetautiin. Diabetesta ja metabolista oireyhtymää sairastavilla on suurentunut riski saada rasvamaksa. Metabolista oireyhtymää sairastavilla on nelinkertainen määrä rasvaa maksassa muihin verrattuna. Rasvamaksan voi aiheuttaa myös raskaus, nopea laihdutus, ravitsemushäiriöt tai jotkut lääkkeet.

Mahtimaksa korjaa, varastoi ja puhdistaa

Mahtimaksa seikkailee Munuais- ja maksaliiton uudessa kampanjassa osoitteessa www.mahtimaksa.fi.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden. Lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vahingollisia. Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista. Kannattaa noudattaa lääkkeiden annosteluohjeita ja poimia vain sieniä, jotka tunnistaa syötäväksi.

www.mahtimaksa.fi
www.maksa.fi
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

#mahtimaksa

Mahtimaksakampanja tukee RAY ja lääkevalmistaja MSD.

Maksaviikon yleisötapahtumat
Munuais- ja maksaliitto viettää maksaviikko 4.5. alkaen. Liitto järjestää kaikille avoimen ennaltaehkäisytapahtuman viidellä paikkakunnalla:
ma 4.5. Oulu, ODL:n Wegelius-sali, Albertinkatu 16, klo 16–19
ti 5.5. Kuopio, Kuopion kaupungintalo, Tulliportinkatu 31, 11–18
ti 5.5. Helsinki, Biomedicum, klo 17.30–20
ke 6.5. Tampere, Kansalaisopisto Sampolan auditorio, Sammonkatu 2, klo 17–20
ke 6.5. Turku, TYKS:n T-sairaalan Risto Lahdesmaa-sali, Hämeentie 11, klo 18–20

Munuais- ja maksaliiton jäsenyhdistykset järjestävät maksaviikolla neljä paikallista tapahtumaa:
Ma 4.5. Lahti, Lahden pääkirjaston auditorio, Kirkkokatu 31, klo 18–20
Ma 4.5. Seinäjoki, Mediwestin auditorio, Koskenalantie 16, klo 18–20
Ke 6.5. Kajaani, Kajaanin kaupunginkirjaston Kalevala-sali, Seminaarinkatu 15, klo 17–19
To 7.5. Joensuu, Joensuun kirjaston Muikkusali, Koskikatu 25, klo 17–19

Lisätietoa Maksaviikon tapahtumista www.maksa.fi/maksaviikko

Lisätietoja:
Urpo Nieminen
gastroenterologian erikoislääkäri, HUS
050 427 1623

Sari Högström
Toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto
050 5367 258

Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs