Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Yksityistiet puhuttavat Lappeenrannan haja-asutusseudulla - asukastilaisuus to 14.4.2016

Lappeenrannan kaupunki

Yksityistiet puhuttavat Lappeenrannan haja-asutusseudulla - asukastilaisuus to 14.4.2016

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2016 klo 09:27
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeen alueraati, joka koostuu vanhan Lappeen kunnan kylistä mukaan lukien Nuijamaa, järjestää asukastilaisuuden aiheesta yksityistiet. Asukastilaisuus pidetään Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa, Villimiehenkatu 1, 53100 Lappeenranta, torstaina 14.4.2016 klo 18 alkaen.

Tilaisuudessa ovat mukana Lappeenrannan kaupungin mittausinsinööri Mervi Tilli, joka puheenvuorossaan kertoo tiekunnan perustamisesta ja yhdistämisestä sekä kaupungin avustuksista. Kaupungin palveluista tiekunnille puolestaan kertoo kaupungin tiemestari Jouko Niskanen.

Yksityisteistä ja Kemera -tuesta alustuksen pitää Marjo Ahola, tiimiesimies, Otso Metsäpalvelut, Lappeenrannan toimipisteestä ja tilaisuuden lopuksi Suomen tieyhdistyksen tie-isännöitsijä Antti Ronkainen esittelee tie-isännöinti palveluita.  

Mikä yksityisteissä puhuttaa?

- Kysyttäessä Lappeen alueraatilaisilta, mitä terveisiä he haluavat lähettää kaupungille, niin vahvasti esiin nousi kaupungin myöntämä vuosittainen avustus, kertoo Pia Haakana, kaupungin asukasyhteyshenkilö. Saadun palautteen mukaan tieavustus on vuosittain vähentynyt aivan liikaa ja sen vuoksi tiekunnat ovat joutuneet nostamaan yksikkömaksujaan tiuhaan tahtiin. Joillakin osakkailla on paljon yksiköitä ja heidän maksuosuutensa on noussut kohtuuttoman suureksi. Haja-asutusalueellakin maksetaan kiinteistöveroa, joten on välttämätöntä, että yksityistieavustukset pysyvät kohtalaisina. Taajama-alueilla kun taas kadut hoidetaan verovaroin kokonaan.

Lappeen alueraatilaiset esittävät toiveen kaupungille, jotta se nimeäisi vastuullisen henkilön hoitamaan yksityistieasioita kokonaisvaltaisesti, eikä vain oman toimen ohella.

Esiin nousi myös kysymyksiä, kuten aikooko kaupunki tulevaisuudessa muuttaa omassa hallinnassaan olevia teitä yksityisteiksi / tiekunniksi ja miksi yksityistieavustuksia on pienennetty? Nykyinen avustus ei riitä edes perustarpeisiin, kuten auraus, hiekoitus tai lanaus.

Palautteessa nousi esiin myös huoli, että vanhat tiepohjat ovat mitoitettu huomattavasti pienemmille liikennöintimäärille ja kevyemmille autoille kuin mitä nykykäyttö on. Teiden kuntoa pitäisi parantaa huomattavasti, joka taas vaatisi suuria rahavaroja. Yksityisteitä ei kuitenkaan käytä pelkästään tiekunnan jäsenet vaan myös muut, joten miksi suuri taloudellinen vastuu kaatuu yksityisteiden omistajille ja hallinnoijille. Huoli myös turvallisuudesta on suuri, kun pohditaan, että yksityisteiden tulisi olla hyvässä kunnossa pelastus- ja muille hälytysajoneuvoille saapua perille. Puhumattakaan jätehuollon saavutettavuudesta.

Yksityistiet ja niiden avustusjärjestelmä Lappeenrannassa

Lappeenrannassa avustettavia yksityisteitä on yhteensä noin 600 km. Avustuksen piirissä yksityisteitä on noin 270 kpl. Lappeenrannan kaupunki hoitaa kokonaan yksityisteistä noin 33,5 km. Nykyinen avustusjärjestelmästä on ollut käytössä kaupungilla jo vuodesta 1987 lähtien. Avustuksista Lappeenrannan kaupungissa päättää teknisen lautakunnan yksityistiejaosto. Avustusta haetaan kerran vuodessa. Vuosittain yksityistiejaosto suorittaa katselmuksia avustusta hakeneilla teillä sekä tarvittaessa muita katselmuksia. Kun yksityistiejaosto on tarkistanut hakemukset, kustannusarviot ja selvitykset edeltävän vuoden menoista sekä suorittanut katselmukset, päättää se varatun määrärahan puitteissa avustuksien maksamisesta, todetaan Marika Vihtosen opinnäytetyössä vuodelta 2015, Saimaan ammattikorkeakoulu.

Lisätietoja: 

http://lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Rakentaminen-ja-maankaytto/Tontti--ja-kartastopalvelut/Yksityistiet

http://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Paatoksenteko-ja-talous/Lautakunnat/Tekninen-lautakunta/Yksityistiejaosto

Pia Haakana, asukasyhteyshenkilö, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 5494 740

Yleistietoa yksityisteitä Suomessa

Yksityisteitä on kaikkiaan noin 360 000 km. Pysyvän asutuksen käytössä olevia teitä on noin 90 000 km, rakennettuja metsäautoteitä arviolta 120 000 km sekä muita autolla ajokelpoisia metsä- ja mökkiteitä on noin 110 000 km. Näiden lisäksi on vielä huomattava määrä pääasiassa kiinteistökohtaisia kevyempirakenteisia ajouria, pihateitä, yms.

Liikenteellisesti merkittävimpiä ovat valtion apuun oikeutetut tiet (vähintään kolme taloa, vähintään 1 km pitkä tai vilkas läpiajotie), joita on nykyään noin 55 000 km. Niiden varrella asuu puoli miljoonaa ihmistä ja kesämökkejä näiden teiden vaikutusalueella on lähes 190 000 (40 % koko loma-asuntokannasta).

http://www.tieyhdistys.fi/yksityistiet/

 

 

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs