Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Viestintävirastolta radiolupa Suomen ensimmäiselle satelliitille

Viestintävirasto

Viestintävirastolta radiolupa Suomen ensimmäiselle satelliitille

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2015 klo 12:06
Julkaisija: Viestintävirasto

Viestintävirasto on myöntänyt Aalto-yliopistolle radioluvan, joka oikeuttaa käyttämään radiolähetintä Aalto-1 -nimisessä satelliitissa. Aalto-1 on Suomen ensimmäinen satelliitti ja radiolupa ensimmäinen Viestintäviraston satelliitille myöntämä.

Satelliittihanketta johtaa Aalto-yliopiston radiotieteen ja -tekniikan laitos, mutta projektissa on mukana suomalaista avaruusosaamista myös muista yliopistoista ja teollisuudesta. Satelliitti on suunniteltu ja rakennettu pääosin opiskelijavoimin Aalto-yliopiston opinnäytteiden ja kurssisuoritusten yhteydessä. Aalto-1 on pieni, vain 4 kg painava piensatelliitti. Sen mukana avaruuteen testattavasi viedään uusinta suomalaista teknologiaa, kuten VTT:n rakentama uuden sukupolven spektraalinen kaukokartoituskamera, Ilmatieteen laitoksen rakentama, jarrunakin toimiva sähköpurjelaite sekä pieni säteilymittari, jonka ovat rakentaneet Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijat ja tutkijat. Radiolupa mahdollistaa Aalto-1 -satelliitin laukaisun suunnitellusti vuoden 2015 lopulla ja sen myötä myös Suomesta tulee avaruusvaltio.

Aalto-1 kiertää maapalloa läheltä napoja kulkevalla radalla keskimäärin noin 600 km:n korkeudessa ja tulee vuorokauden aikana näkyville kaikkialla maailmassa. Satelliitin lähetys saattaisi häiritä muita samoilla taajuuksilla vastaanottavia radioasemia. Tämän vuoksi satelliitin taajuuksien käyttö edellyttää maailman kattavaa kansainvälisen radio-ohjesäännön mukaista hyväksyntämenettelyä, jonka Viestintävirasto käynnisti Aalto-1 -satelliitille vuonna 2013. Kansainvälisen televiestintäliiton ja useiden hallintojen kanssa käyty kirjeenvaihto ja lopulta taajuuksien rekisteröinti kesti 16 kuukautta. Radiolupa myönnettiin 16.3.2015 ja se on voimassa 5 vuotta.

Lue lisää Aalto-1 -satelliitista:

Satelliittiprojektin sivut: http://aalto-1.aalto.fi
Aalto-yliopisto: Suomen ensimmäinen satelliitti avaruuteen syksyllä 2015 (17.12.2014): http://www.aalto.fi/fi/current/news/2014-12-17-008/


Lisätiedot:

Radiolupaa koskevat tiedustelut:
Radioverkkoasiantuntija Pauli Huuhka, p. 0295 390 442
Viestintäviraston sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)viestintavirasto.fi.

Satelliittiprojektia koskevat tiedustelut:
Projektin vastuullinen johtaja Jaan Praks, p. +358 50 420 5847
Jaan.praks@aalto.fi

Viestintävirasto varmistaa kaikille suomalaisille toimivat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäpalvelut. Se huolehtii siitä, että puhelin- ja internetyhteydet toimivat, televisio näkyy, radio kuuluu ja posti kulkee kaikkialla Suomessa. www.viestintävirasto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs