Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Vieras kieli haltuun – ilmaisesta verkkovalmennuksesta hyötyvät myös yritykset

Omnia

Vieras kieli haltuun – ilmaisesta verkkovalmennuksesta hyötyvät myös yritykset

Tiedote.
Julkaistu: 09.02.2016 klo 08:00
Julkaisija: Omnia

Kielten opiskeluun tarkoitettu verkkovalmennus tarjoaa monipuolisen työkalun opetella ammattialojen sanastoa verkossa. Mobiililaitteella ja tietokoneella käytettävä kieli- ja kulttuurivalmennus sopii hyvin paitsi ammattiin opiskeleville ja vaihtoon lähteville myös maahanmuuttajille ja työpaikoille. Laaja verkkoaineisto kielten oppimisen tueksi on tuotettu kansainvälisessä Ready Study Go Around Europe -hankkeessa, jota on koordinoi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

Kielipaketit löytyvät viroksi, suomeksi, unkariksi, italiaksi, puolaksi, espanjaksi, ruotsiksi, ranskaksi, saksaksi ja turkiksi. Tukikielenä käytetään englantia, ja ammattisanaston rinnalla valmennukseen sisältyy laaja yleiskielen ja kulttuurin osio. Ammattialoja on viisi:

  • Ajoneuvon korjaus ja maalaus

  • Hotelli- ja matkailu

  • Ravintola

  • Leipomo

  • Sosiaali- ja terveys

Valmennus on toteutettu ammatillisissa oppilaitoksissa eri puolilla Eurooppaa, ja silmällä on pidetty nimenomaan käyttöä työpaikoilla.

”Aineisto toimii erinomaisesti esimerkiksi ulkomaalaistaustaisen työssäoppijan tai työntekijän perehdytyksen tukena”, hankkeen projektipäällikkö Mika Heino Omniasta sanoo.

Kielet ja kulttuurit tutuiksi päiväkodeissa ja vanhusten hoivakodeissa

Sosiaali- ja terveysalan kaksi valmennuspakettia rakentuvat päiväkotien ja vanhusten hoivakotien päivärytmin mukaan. Lähestymistapa on looginen ja tukee työskentelyä. Sosiaali- ja terveysalan paketit löytyvät italiaksi, espanjaksi, ruotsiksi, viroksi ja suomeksi. Tukikielenä käytetään englantia.

Sosiaali- ja terveysalan aineiston koostamista koordinoinut lehtori Liisa Pöykkö Lapin ammattiopistosta toivoo, että verkkopalvelu otetaan myös työpaikoilla aktiiviseen käyttöön.

”Ulkomailta tuleva työssäoppija tai työntekijä voi käyttää aineistoa kieliopintojen tukena tai sanakirjan tapaan päivittäisessä käytössä ja muistin tukena. Jos työpaikalle tulee työntekijä vaikkapa Italiasta, voi työnantajakin kurkata aineistoja tutustuakseen toisen maan kulttuuriin ja työskentelytapoihin. Päiväkodeissa verkkopalvelua voi käyttää tukena vieraskielisen lapsen hoitotilanteissa”, Pöykkö ideoi palvelun käyttöä.

Työpaikoilla työntekijät voivat hyödyntää aineistoa myös valmistautuessaan vierailuille tai työelämäjaksoille ulkomaille.

Espoolaisessa muistisairauksiin erikoistuneessa hoitokodissa Villa Tapiolassa kansainvälisyys on jokapäiväistä. Villa Tapiolassa on useita maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä ja myös ulkomaalaisia opiskelijoita, jotka ovat työssäoppimassa Suomessa.

”Kielivalmennus tulee meillä kysymykseen lähinnä työssäoppijoille, koska varsinaisilta työntekijöiltä edellytetään suomen kielen osaamista”, Villa Tapiolan johtaja Tuula Laulaja kertoo.

Osaa työssäoppijoista suomen opiskelu kiinnostaa, osa on tullut vain tutustumaan, miten vanhustenhoito Suomessa toimii.

”Verkossa toimiva kielivalmennus on hyvä työkalu niille, jotka haluavat oppia suomea. Aineistoa voi käyttää monipuolisesti työn tukena, erityisesti jos vahva yhteinen kieli meidän ja työssäoppijan välillä puuttuu”, Laulaja sanoo.

Lisätietoa

  • Kansainvälisten asioiden koordinaattori Mika Heino, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, p. 046 851 5082, mika.heino@omnia.fi

  • Lehtori Liisa Pöykkö, Lapin ammattiopisto, p. 020 798 4355, liisa.poykko@lao.fi

Ready Study Go Around Europe -hankkeessa tuotetut kieli- ja kulttuurivalmennukset löytyvät osoitteesta:

http://www.rsgo.eu

Kielivalmennus sujahtaa mobiiliin – ammattisanasto haltuun kymmenellä kielellä (Tiedote 12.11.2015)

 

Kieli- ja kultuurivalmennukset on toteutettu Leonardo da Vinci -ohjelman (Euroopan komission elinikäisen oppimisen ohjelma) rahoituksella, jonka on myöntänyt Suomen kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO.

 

 

 

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on monialainen koulutuksen järjestäjä, joka tarjoaa nuorille ja aikuisille toisen asteen ammatillista koulutusta, oppisopimuksia, lukio-opetusta, työpajatoimintaa sekä vapaan sivistystyön kursseja. Eri-ikäiset oppijat voivat joustavasti yhdistää esimerkiksi opintoja ja harrastustoimintaa mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Omniassa työskentelee 860 alansa ammattilaista ja oppijoita on eri yksiköissä vuosittain yli 60.000.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs