Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Uusivuosi aiheuttaa eläimille pelkoa - SEY muistuttaa, että ilotulitteita saa ampua vain määrättynä aikana

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

Uusivuosi aiheuttaa eläimille pelkoa - SEY muistuttaa, että ilotulitteita saa ampua vain määrättynä aikana

Tiedote.
Julkaistu: 29.12.2014 klo 12:39
Julkaisija: SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

Uusivuosi on monessa eläintaloudessa stressaavaa aikaa. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto muistuttaa, että ilotulitteita on sallittua ampua vain määrätyllä aikavälillä iltakuudesta yökahteen.

Suuri osa eläimistä kokee räjähteet pelottavina. Ahdistunut eläin ei välttämättä pysty syömään tai nukkumaan. Eläin myös helposti kieltäytyy ulkoilusta eikä pysty käymään tarpeillaan. Pahimmassa tapauksessa se kärsii jännityksestä useita päiviä. Eläimet saattavat myös karata peloissaan ja aiheuttaa vaaraa niin itselleen kuin myös vaaratilanteita liikenteessä.

Luonnonvaraiset eläimet eivät pysty varautumaan räjähdyksiin eivätkä välttämättä voi suojautua millään tavalla.

- Vuodenvaihteen ilotulitukset ovat eläinten näkökulmasta kaikkea muuta kuin juhlaa. Vaikka raketteja on lupa ampua vain kahdeksan tunnin ajan, eivät ihmiset noudata sääntöjä. Eläimet kärsivät räjähdyksistä siis luvattoman kauan. Ilotulituksiin ei myöskään pystytä varautumaan parhaalla mahdollisella tavalla, kun niitä saatetaan ampua jo päiviä ennen luvallista aikaa, SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli sanoo.

Jos lemmikkieläin pelkää ilotulitusta, sitä ei saa jättää yksin. Pysy itse rauhallisena äläkä missään tapauksessa ole vihainen pelokkaalle eläimelle. Tämä voi vaikeuttaa tilannetta entisestään. Sisällä kannattaa sulkea ikkunat ja vetää verhot eteen ilotulituksen ajaksi. Voit myös soittaa musiikkia, joka peittää räjähdysten ääniä. Vaikeissa tapauksissa apu voi löytyä eläinlääkärin määräämällä lääkityksellä. Huolehdi, ettei eläin pääse karkaamaan. Paniikissa eläin voi juosta kauas löytämättä enää takaisin.

 

Lisätietoja:

www.sey.fi

www.elainsuojelulaki.fi

 

Senni Puustinen

Viestintäassistentti

senni.puustinen@sey.fi

0400895962

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs