Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Uusia näkökulmia nuorten matalan kynnyksen toimintaan

Nuorten Ystävät

Uusia näkökulmia nuorten matalan kynnyksen toimintaan

Tiedote.
Julkaistu: 28.08.2015 klo 09:33
Julkaisija: Nuorten Ystävät

Vapa-hankkeen seminaari 1.9.2015 klo 8.45-15.00 Oulun pääkirjaston Pakkalan sali (Kaarlenväylä 3)

VAPA-hanke eli vaikeimmassa asemassa olevien nuorten matalan kynnyksen toiminnan kehittämishanke auttaa työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria löytämään oma paikkansa yhteiskunnassa. VAPA kehittää nuorten matalan kynnyksen valmennuspajamallia Pohjois-Suomessa. Kehittämistyötä pilotoidaan Muhoksella Nuorten Ystävien valmennuspaja Mahiksella yhteistyössä kunnan kanssa. Muita hankkeen kumppaneita ovat Rovaniemi, Puolanka, Kuhmo, Kalajoki ja Raahe. Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö.

Seminaarin tavoitteena on tarjota uusia ideoita nuorten palvelujen kehittämiseen ja nuorten osallisuuden vahvistamiseen. Seminaari on tarkoitettu nuorten kanssa työskenteleville tahoille, nuorille ja kaikista asiasta kiinnostuneille.

- Haluamme muistuttaa, että myös vaikeimmassa asemassa olevat nuoret, joilla usein on päihde- tai mielenterveystausta, voivat osallistua pajatoimintaan. Heidän tulee vain saada tarvittava tuki. Liikkeelle lähdetään yksilöllisillä tapaamisilla ohjaajan kanssa, jotta nuori hahmottaa oman tilanteensa ja sen, millä edellytyksillä voi osallistua toimintaan, kertoo kehittämispäällikkö Lea Nikula Nuorten Ystäviltä.

Valmennuspaja Mahiksella Muhoksella on pohdittu yhdessä nuorten kanssa sitä, mitä osallisuus heille merkitsee.

- Nuorten mielestä osallisuuden vahvistaminen on mm. sitä, että on ihminen, aika ja paikka, jossa kokee tulevansa kuulluksi ja ymmärretyksi omana itsenään. Samalla kun annetaan aikaa, annetaan tilaa motivaation syntymiselle ja sitoutumiselle. "Sitouduin, koska tultiin vastaan", sanoi yksi nuorista. Tärkeää nuorille on myös se, että valetaan rohkeutta ottaa vastuu omasta arjesta, kertoo Mahiksen työhönvalmentaja Miia Simontaival.

VAPA-seminaarin keskeisen osan muodostavat nuorten tarinat. Osa tarinoista kuullaan seminaarin aikana työhönvalmentajien lukemina. Jenna, joka kävi Mahiksella vuoden ajan ja sai tänä kesänä haaveilemansa opiskelupaikan, kertoo omaa tarinaansa näin:

- Nyt katsoessa taakse olen tajunnut, että kyllä kaikki tämänpäiväiset taitoni ja haaveeni olivat jo vuosi sitten olemassa, tarvitsin vain ulkopuolista rohkaisua niiden esille tuomiseen. Paja tarjosi paikan, mihin mennä ilman painostusta ja olla osallisena eikä vain rämpiä yksin ajatustensa kanssa. Olin pajalla vuoden, mikä oli juuri se aika minkä tarvitsin. Arkipäiväisen sisällön lisäksi tärkeintä mitä pajajaksoltani sain, oli kuitenkin varmuus itsestäni ja rohkeus ottaa päätäntävalta elämästäni. Tuleva polku tuntuu selvältä ja tulevaisuus toiveikkaalta, joten sanotaanko vaikka että ei olisi paljon paremmin voinut mennä.

Seminaarin ohjelma.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Kehittämispäällikkö Lea Nikula, p. 044 7341 862, lea.nikula@nuortenystavat.fi.

NUORTEN YSTÄVÄT on sosiaali- ja terveysalan asiantuntija- ja vaikuttajajärjestö, jonka keskustoimisto sijaitsee Oulussa. Järjestön omistama liiketoimintakonserni tuottaa valtakunnallisia sosiaali- ja terveysalan erityispalveluja. Järjestökonserni työllistää n. 600 työntekijää, jotka toimivat lasten ja nuorten, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien, vammaisten sekä heidän perheidensä hyväksi. Lisätietoa osoitteesta www.nuortenystavat.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs