Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Uusi hanke mahdollistaa asukkaiden aktiivista toimintaa Lappeenrannassa

Lappeenrannan kaupunki

Uusi hanke mahdollistaa asukkaiden aktiivista toimintaa Lappeenrannassa

Tiedote.
Julkaistu: 03.05.2016 klo 10:11
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

- Lappeenrannan kaupunki on saanut rahoituspäätöksen Euroopan sosiaalirahaston tukemaan (ESR) Elinvoimaa ja osallisuutta -hankkeeseen Hämeen ELY -keskukselta. Hankkeen toimintakausi on 1.4.2016 – 31.3.2018. Hanke tukee kansalaislähtöistä aktiivisista toimintaa, kertoo hankkeelle on palkattu kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen hankekoordinaattori Marika Heinilä, joka aloitti työnsä huhtikuun alussa.

– Olemme ideoineet hankkeelle konkreettisemman ja suuhun sopivamman iskulauseen – ”Myö tehään porukalla”, kertoo Marika Heinilä nauraen. Lause kuvaa rentoa yhdessä tekemistä, Heinilä jatkaa.

Hankkeen tavoitteena on lisätä asukkaista itsestään lähtevää toimintaa, vahvistaa asuinalueiden yhteishenkeä ja parantaa sosiaalisia kontakteja. Hankkeen perusajatuksena on saada elämää ja ”me”-henkeä keskustataajaman eri kaupunginosiin sekä parantaa asuinalueiden viihtyisyyttä ja asukkaiden omatoimisuutta.

Hanke mahdollistaa asukkaiden ideoiman ja toteuttaman toiminnan

Lappeenrannassa asuu paljon aktiivisia asukkaita, joilla on loistavia ideoita oman asuinalueensa kehittämiseen. Osa näistä ihmisistä kuuluu erilaisiin yhdistyksiin tai muihin toimijoihin, kun taas osalle sopii paremmin lyhytkestoisempi toimintatapa, joka ei vaadi pidempiaikaista sitoutumista. Ideoita ja tekijöitä toki löytyisi, mutta asukaslähtöisen toiminnan esteeksi nousee usein rahoituksen puute.  

- Nyt on mahdollista saada tätä kaivattua rahoitusta yhteisölliseen omaa asuinaluetta kehittävään toimintaan.  Ideoinnilla on vain taivas rajana, mutta niiden toteuttamista rajoittavat hankkeen rahoitusehdot. Kaikki ideat ovat jossain vaiheessa käyttökelpoisia, vaikka tämän hankkeen kautta niitä ei voitaisikaan toteuttaa, kehottaa Marika Heinilä asukkaita mukaan uuden hankkeen toimintaan. 

Miten sitten toimitaan?

Lappeenrannan kaupunki on hankkeessa mahdollistava osapuoli, asukkaat ideoiva ja toteuttava osapuoli. Hankekoordinaattori jalkautuu eri puolelle Lappeenrantaa tapahtumiin ja paikoille, joissa hän tapaa asukkaita. Hänelle saa tulla vapaasti kertomaan, millainen olisi hyvä toiminta oman asuinalueen ja siellä asuvien hyväksi. Hankekoordinaattori tulee ottamaan yhteyttä suoraan myös yhdistyksiin ja eri toimijoihin ja esittelemään hanketta ja sen mahdollisuuksia. Kaupungin nettisivuille avataan lähiaikoina sähköinen kyselylomake, jolla saa lähettää ideoita, ajatuksia ja niiden ratkaisuehdotuksia hankekoordinaattorille. Asukkaille tullaan järjestämään myös työpajoja, joihin jokainen asiasta kiinnostunut saa osallistua. Kaikki asukkailta saadut ideat kootaan yhteen paikkaan kaupungin nettisivuille ja ne ovat kaikkien käytettävissä.

Hankekoordinaattori Marika Heinilä ei lähde ohjaamaan asukkaiden ajatusten virtaa, vaan toteaa, että toiminta voi olla muun muassa erilaisia talkoita, tapahtumia, seminaareja, koulutusta tai asumisviihtyvyyttä parantavia toimenpiteitä. Valitettavasti hanke ei mahdollista investointeja eli emme voi ostaa kiinteää tai mitään pysyväksi jäävää hankkeen puitteissa, Marika harmittelee.

Uusi hanke tukee jo olemassa olevaa Asukkaiden Lappeenranta -toimintaa

- Asukkaiden Lappeenranta -toiminta, joka sisältää alue- ja asukasraateja, asukastilaisuuksia, kunta- ja lähidemokratian tuomista lähelle kuntalaista, vaikuttamista eri tavoin, on niin sanotusti kaupunkivetoista toimintaa. Tämä kaupunkivetoinen työ jatkuu ja kehittyy entisestään kuntalaista paremmin kuntademokratiassa huomioivaksi kertoo asukasyhteyshenkilö Pia Haakana, jonka vastuulla tämä toiminta on ollut jo vuodesta 2010.

- Maaseutualueilla jo tutuksi tullut Leader toimintatapa jalkautuu  tämän hankkeen kautta nyt myös kaupunkialueille. Hankkeen toivotaan aktivoivan asukkaita ja herättelevän ihan tavallisia lappeenrantalaisia mukaan yhteisölliseen toimintaan. Toiminnan tavoitteena on, että lappeenrantalaiset innostuisivat aktiiviseksi osaksi yhteiskuntaa myös ilman yhdistystoimintaa, Heinilä kuvaa hankkeen toiminta-ajatusta.

Lisätietoja:

Marika Heinilä, hankekoordinaattori, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040-6214084

Markku Heinonen, kehitysjohtaja, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040-5811998

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs