Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Uudistettu painos Kimmo Kiljusen kirjasta Eläkeläisten taitettu itsetunto

Minerva Kustannus Oy

Uudistettu painos Kimmo Kiljusen kirjasta Eläkeläisten taitettu itsetunto

Tiedote.
Julkaistu: 01.10.2015 klo 11:13
Julkaisija: Minerva Kustannus Oy

Kimmo Kiljunen:
Eläkeläisten taitettu itsetunto – seniorikansalaisena nyky-Suomessa

uusittu toinen painos, Minerva, Helsinki 2015

 

VTT Kimmo Kiljusen kirja Eläkeläisten taitettu itsetunto haastaa nykyisen eläkepolitiikan. Kirja kysyy, miksei Suomessa voida käydä vakavaa keskustelua valtakunnan suurimmasta pääomakeskittymästä ja sen käytöstä.

Virallinen totuus on, että eläkemenoja on hillittävä ja eläkerahastoja kasvatettava. Kriittiset puheenvuorot leimataan asiantuntemattomiksi, populistisiksi tai mikä pahinta, asia vaiennetaan.

Viimeisen parin vuosikymmenen aikana eläkeläisten etuuksia on heikennetty enemmän kuin minkään toisen väestöryhmän koko Suomen historiassa. Sen seurauksena iän myötä eläkeläisten tulotaso laskee ja köyhyysriski kärjistyy enemmän kuin missään toisessa Länsi-Euroopan maassa.

Eläkeläisten taitettu itsetunto -kirjan uusittu ja täysin ajankohtaistettu toinen painos arvioi uutta hallitusohjelmaa, jossa on 12 kohdan leikkauslista ikäihmisten kiusaksi. Sen vastapainona kirjassa on 12 kohdan uudistuslista, jolla parantaa eläkeläisten elinoloja ilman merkittäviä määrärahalisäyksiä.    

Eläkerahastot paisuvat vuosi vuodelta yhä uskomattomampiin mittasuhteisiin. Eläkevarantopotti kasvaa 39 900 euroa joka tunti.

Kirjan ensimmäisessä painosta tehtäessä oli rahastoissa vuoden 2013 lopussa 162 miljardia euroa. Ne olivat kesäkuussa 2015 kohonneet 183 miljardiin euroon. Puolessatoista vuodessa eläkerahastot olivat lisääntyneet 20 miljardia euroa. Suuruusluokaltaan lisäys on lähes yhtä paljon kuin puolet valtion budjetista. Samanaikaisesti valtakunta elää ankeita aikoja ja julkisen talouden säästöjä viedään tarmolla lävitse.

Eläkerahat on siirretty valtaosin ulkomaisiin pörsseihin kasvamaan passiivisesti korkoa. Siellä rahat ei hyödytä suomalaista talouskasvua ja työllisyyttä. Ja yhä aiotaan eläkkeistä tinkiä, vaikka eläkekorotukset olisivat tehokkainta elvytyspolitiikkaa. Eläkeläisten taitettu itsetunto peräänkuuluttaa julkista keskustelua epäsuhdasta, joka vallitsee eläketasojen laskun ja eläkkeisiin varatun valtaisan pääomakeskittymän välillä.

Kirjassa on tuore laskelma taitetun indeksin korvaamisesta palkkatasoindeksillä. Indeksiuudistus maksaisi vuositasolla 312 miljoonaa euroa, jos reaalipalkkojen kehitys on ennakoidun mukainen. Se on vaivaiset 2,6 % eläkerahastojen vuotuisesta 12 miljardin euron tuotosta. Laskennallinen kumulatiivinen vaikutus 30 vuoden päässä on 8 % rahastojen silloisesta tuotosta. Indeksiuudistus voidaan toteuttaa koskematta eläkerahastojen pääomaan tai korottamatta eläkemaksuja.

Kirjan johtopäätös on ilmeinen. Suomessa on varaa oikaista sekä taitettu indeksi että eläkeläisten taitettu itsetunto, jos niin haluamme.

Kimmo Kiljunen:
Eläkeläisten taitettu itsetunto – seniorikansalaisena nyky-Suomessa

ISBN/EAN  978-952-312-247-5
Luokka 17.3
145 x 210 mm
Nidottu
371 s.

  

Liitetiedostot

Arvostelukappaleet:
Merja Varon| 050-5474747 | merja.varon@minervakustannus.fi
Jorma Mahlanen | 044-5678072 | jorma.mahlanen@minervakustannus.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs