Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Uudenmaan sote-järjestöt saavat eniten RAY-avustusta

Raha-automaattiyhdistys

Uudenmaan sote-järjestöt saavat eniten RAY-avustusta

Tiedote.
Julkaistu: 20.08.2015 klo 08:15
Julkaisija: Raha-automaattiyhdistys

Uusimaalaisista 14,8 % osallistuu sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaan.

Raha-automaattiyhdistys (RAY) on myöntänyt Uudellamaalla toimiville sosiaali- ja terveysalan järjestöille tukea 56 773 407 euroa vuonna 2015. Tällä summalla Uusimaa nousee suurimmaksi tuensaajaksi Suomen maakunnista.

THL:n toteuttaman Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (ATH) mukaan uusimaalaisista 14,8 % osallistuu sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaan. Uudellamaalla naiset ovat hieman miehiä aktiivisempia, sillä naisista 17,1 % osallistuu sote-järjestöjen toimintaan, kun taas miehistä osallistuu 12,1 %.

Uudellamaalla RAY:n tukea saavat mm. Y-säätiö ry, Nuorisosäätiö, Kuntoutussäätiö, Suomen Mielenterveysseura ry, Suomen Punainen Risti, Autismisäätiö, Omaiset mielenterveystyön tukena Uudenmaan yhdistys ry, Sosiaalipedagogiikan säätiö ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

Järjestötoiminnasta haetaan vertaistukea elämän vaikeissa tilanteissa

ATH-tutkimuksen mukaan kaikista tärkein syy osallistua sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaan on mielekäs ja kehittävä tekeminen. Mielekkään tekemisen ohella vertaistuki on yksi merkittävimmistä syistä osallistua järjestötoimintaan. Erityisesti naisilla korostuu halu tavata samassa elämäntilanteessa olevia.

Suomessa järjestötoimintaan osallistuu lähes joka viides aikuisväestöstä (17 %). Suurissa kaupungeissa aktiivisuus osallistua sote-järjestöjen toimintaan vaihtelee. Esimerkiksi vantaalaisista 12,5 % osallistuu toimintaan.

– Järjestötoiminnasta haetaan apua ja tukea omaan elämäntilanteeseen. Toiminnan tulee lähteä alueellisista tarpeista, jotta mahdollisimman moni löytää kosketuspintaa omaan elämäänsä, sanoo RAY:n kehittämispäällikkö Tuomas Koskela.

Tuki tulee pelaajilta – Uudellamaalla pelattiin alkuvuonna keskimäärin 94,79 eurolla

Kaikki RAY:n myöntämä tuki tulee viime kädessä RAY:n pelejä pelaavilta suomalaisilta.

Täysi-ikäiset suomalaiset käyttivät tämän vuoden tammi–kesäkuussa keskimäärin 88 euroa RAY:n rahapeleihin. Uudellamaalla rahapeleihin käytetty summa oli alkuvuonna aikuisasukasta kohden keskimäärin 94,79 euroa. Helsingissä rahapeleihin käytettiin 117,65 €, Vantaalla 99,17 €. Espoossa summa oli 61,60 €

– Suomalaiset kokevat hyvin tärkeäksi sen, että rahapelien tuotot menevät suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden tukemiseen ja usein hyvinkin lähelle omaa elinpiiriä. Lähes jokaisella on lähipiirissään ihminen, joka on tavalla tai toisella järjestöjen auttamistyön kohteena tai siinä itse osallisena, toteaa RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski.

RAY ja Inhimillisiä Uutisia Leijonaemot ry:n kanssa keilaamassa 20.8.

Järjestöjen ja RAY:n yhdessä tekemä Inhimillisiä Uutisia on jo reilun vuoden ajan herättänyt keskustelua hyvinvointiaiheista ja järjestöjen tekemästä auttamistyöstä. Uutissivusto www.inhimillisiauutisia.fi raportoi RAY:n rahoittaman toiminnan tuloksista ja tekijöistä.  

Elokuussa Inhimillisten uutisten uutisauto kiertää järjestöjen jättämien vinkkien perusteella ympäri Suomea selvittämässä, miten Suomi voi. Mukana matkustaa Inhimillisiä Uutisia -uutisauton päätoimittajana Lorenz Backman.

Uutisauto vierailee torstaina 20.8. Vantaalla, jossa Leijonaemot ry vie erityislasten isät hohtokeilaamaan Vantaan Flamingon BowlCircukseen. Hohtokeilausilta isille on konkreettinen esimerkki järjestötyöstä vertaistuen välineenä, sillä illanvieton tarkoituksena on irrottautua arjesta hetkeksi sekä jakaa vertaistukea erityislasten isien kesken.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Velipekka Nummikoski, toimitusjohtaja, RAY, p. 050 506 5588
Tuomas Koskela, kehittämispäällikkö, RAY:n avustusosasto,  p. 040 653 2183
Marja Vest, kehityspäällikkö, RAY, viestintä, p. 040 678 6993

THL:n ATH-tutkimuksen tulokset: http://www.terveytemme.fi/ath/2012/kaikki.html
RAY:n Varsinais-Suomen sote-järjestöille myöntämät avustukset (2015):http://bit.ly/1MwCEvZ

Liitteenä: Inhimillisiä Uutisia -uutisauton kiertuekartta, paikkakunnat ja järjestöt (pdf)

WWW     www.inhimillisiauutisia.fi
Twitter   @iu_toimitus
FB           www.facebook.fi/inhimillisiauutisia

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs