Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Uponor: Tutkimus osoitti lattiaviilennyksen edut

Uponor

Uponor: Tutkimus osoitti lattiaviilennyksen edut

Tiedote.
Julkaistu: 08.09.2016 klo 10:35
Julkaisija: Uponor

Viilentävä lattialämmitys tuo helpotuksen asuntojen ylilämpenemiseen – ilman lisäinvestointeja. Radiaattoriratkaisut varjoonsa jättävä lattiaviilennys yhdistää käyttömukavuuden energia- ja kustannustehokkuuteen.

Kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset ja suuria ikkunoita suosiva rakentamistrendi asettavat haasteita kerrostaloasuntojen sisäilmaolosuhteille. Etenkin kesäaikaan monissa kodeissa kärvistellään kuumuudessa, kun auringonvalosta aiheutuva lämpökuorma hilaa huoneiston lämpötilan tukaliin lukemiin.

Uponor vastaa haasteeseen viilentävällä lattialämmitysjärjestelmällä, joka takaa optimaaliset lämpöolosuhteet vuoden ympäri. Suurta pinta-alaa lämmönjaossa hyödyntävä, tasaisesti lämpöä luovuttava lattialämmitys ja -viilennysjärjestelmä pitää lattian pintalämpötilan kesällä noin 21–23 asteessa ja huoneiston sisäilman alle 27 asteessa.

Optimaaliset sisäilmaolosuhteet energia- ja kustannustehokkaasti

Lattialämmitetyn ja -viilennetyn sekä radiaattorilämmitetyn ja puhallinkonvektoriviilennetyn asunnon eroja opinnäytetyössään tutkinut insinööriopiskelija Ossi Ruth kertoo lattialämmityksen olevan patterilämmitystä viihtyisämpi ja kuluttavan vähemmän energiaa.

– Vertailua varten mallinsin IDA-ICE-simulointiohjelmalla nelikerroksisen kerrostalon kulmahuoneistot, joihin mallinnettiin sekä lattialämmitys ja -viilennys että radiaattorilämmitys ja puhallinkonvektoriviilennys. Malleja simuloitiin vuoden 2012 säädatalla, ja simulointitiedoista saatiin huonekohtainen viihtyvyys tunti tunnilta, Metropoliassa opiskeleva Ruth kertoo.

– Lämmityskaudella patterilämmitteiset asunnot pääsivät lähelle lattialämmityksen viihtyvyyttä, kun lisättiin radiaattorien tehoa. Tällöin kuitenkin energiankulutus kasvoi lähes kolmanneksen. 

Viilennystunteja vertailtaessa huomattiin keskitetyn puhallinkonvektoriviilennyksen ja huonekohtaisen lattiaviilennyksen selkein ero.

– Puhallinkonvektorit oli mallinnettu olohuoneisiin, jolloin makuuhuoneet saivat vain toissijaista viilennystehoa avonaisen välioven kautta. Olohuoneessa jo osittain lämmennyt ilma ei pystynyt vaikuttamaan makuuhuoneen lämpöoloihin läheskään yhtä hyvin kuin lattiaviilennys.

Vaikka konvektoreista tulevaa vedon tunnetta ei pystytä vielä simuloimaan, antaa tutkimus vahvoja viitteitä lattiaviilennyksen tuomasta asuinmukavuudesta. Lattiaviilennyksen etulyöntiasema korostuu asunnon huoneluvun kasvaessa.

– Puhallinkonvektoriviilennyksellä oli mahdollista saavuttaa parempi viihtyvyys tilassa, jossa konvektori sijaitsi, mutta tämä vaati lähes 20 % enemmän viilennysenergiaa. Lisäksi on huomioitava puhaltimen sähkönkulutus. Tällöinkään viihtyvyys makuuhuoneissa ei noussut lattiaviilennyksen tasolle, Ruth huomauttaa. 

Hyötyä sekä rakentajalle että käyttäjälle

Käyttömukavuuden lisäksi lattiaviilennys päihittää kilpailevat järjestelmät myös rakennuskustannuksissa. Ruthin mukaan lattialämmitys ja -viilennys on radiaattori-puhallinkonvektoriyhdistelmään verrattuna edullisempi sekä käyttö-, että investointikustannuksiltaan.

– Käyttökustannusten ero korostuu, mikäli lämmön- ja viileänlähteenä on maalämpöpumppu kaukolämmön ja -kylmän sijaan. Maalämpöä käyttävä patterilämmitys- ja puhallinkonvektoriviilennysjärjestelmä tarvitsi vuodessa lähes 30 % enemmän energiaa samalla asennusteholla laskettaessa. Lattiaviilennyksen tasoisen viihtyvyyden saavuttamiseen energiaa tarvittiin jo noin 45 % enemmän.

Lisäksi viilentävä lattialämmitys hyödyntää samoja runkoputkia lämmityksessä ja viilennyksessä. Radiaattorilämmitys- ja puhallinkonvektoriviilennys vaatii puolestaan kolmet runkoputket.

– Rakennusliikkeille suurin hyöty on pienempi runkoputkivetojen tarve. Loppukäyttäjälle asuinviihtyvyys lattialämmityksellä ja -viilennyksellä on käytännössä aina radiaattorilämmitystä ja puhallinkonvektoriviilennystä parempi, kiteyttää Ruth. 

Lisätiedot: 

Uponor Suomi Oy
Suunnittelupäällikkö Sami Tjurin 
Puhelin 020 129 2327 
sami.tjurin@uponor.com

Liitteenä olevia kuvia voi käyttää vapaasti juttujen yhteydessä. Kuviin merkintä Uponor.

Liitetiedostot

Uponor on johtava kansainvälinen yhtiö, joka tarjoaa tuotteita ja ratkaisuja turvalliseen veden jakeluun, energiatehokkaaseen lämmitykseen ja viilennykseen sekä luotettavaan yhdyskuntatekniikkaan. Yhtiö palvelee asuntorakentamisen, teollisuus-, liike- ja julkisen rakentamisen sekä kunnallistekniikan ja ympäristörakentamisen segmenttejä. Uponorin palveluksessa on noin 3 700 henkeä 30 maassa, etupäässä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Vuonna 2015 Uponorin liikevaihto oli noin 1 050 miljoonaa euroa. Uponor Oyj on listattu Nasdaq Helsingissä. www.uponor.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs