• Viidakko.fi LianaTech.fi
Tilaa tiedotesyöte Tilaa tiedotekooste Kirjaudu sisään
LianaPress LianaPress
  • Tiedotteet
  • Uutishuoneet
  • Osta tiedotteita
  • Tilaa tiedotteita
  • Tietoa palvelusta
  • Yhteydenotto
LianaPress
  • Tiedotteet
  • Uutishuoneet
  • Osta tiedotteita
  • Tilaa tiedotteita
  • Tietoa palvelusta
  • Yhteydenotto
Kirjaudu sisään
Tilaa tiedotesyöte Tilaa tiedotekooste

Sosiaalinen media

Seuraa ePressiä sosiaalisessa mediassa ja tilaa uutissyöte suoraan palveluun.

Facebook
Twitter
Facebook Twitter
Teknologiateollisuus ry

Tuore selvitys: Teknologiateollisuus tarvitsee alalle yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä

Teknologiateollisuus ry
3.5.2018, 09:00


Pelkästään digitalisaation, tekoälyn ja data-analytiikan osaajia tarvitaan tulevien neljän vuoden aikana noin 11 400. Osaajien saatavuus on kasvava haaste kaikenkokoisille yrityksille ja muodostaa uhan Suomen talouskasvulle. Tänään julkaistu 9 ratkaisua Suomelle -raportti kiteyttää Teknologiateollisuuden toimenpide-ehdotukset koulutusjärjestelmälle ja muuttuvan työn haasteisiin.    

  • Teknologiateollisuus ry selvitti jäsenyritystensä osaamis- ja osaajatarvetta kyselytutkimuksen ja haastattelujen avulla. Kyselyyn vastasi noin 350 yritystä, joiden osuus koko Suomen teknologiateollisuuden henkilöstöstä on 34 %.
  • Teknologiateollisuuden tuoreen selvityksen mukaan teknologiayritykset tarvitsevat yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Yksinomaan ict-osaajien tarve on neljässä vuodessa noin 11 400.

  • Henkilöstömäärän ja osaajatarpeen arvioidaan kasvavan kaikilla teknologiateollisuuden päätoimialoilla, erityisesti pk-yrityksissä. Rekrytointitarpeesta 60 % kohdistuu korkeakoulutettuihin ja 40 % ammatillisen tutkinnon suorittaneisiin tai muuten ammattitaidon hankkineisiin.

  • Koulutusjärjestelmä pystyy nykyisellään tuottamaan teknologiateollisuuden korkeakoulutettujen osaajatarpeesta määrällisesti 70 % ja ammattiosaajien tarpeesta alle puolet. Uudet osaamistarpeet muuttavat tilannetta nopeasti.

Työelämä muuttuu nyt ennakoitua huomattavasti nopeammin. ”Teknologian kehittyessä myös työ ja yritysten osaajatarpeet muuttuvat voimakkaasti”, Teknologiateollisuuden johtaja Laura Juvonen sanoo. Selvityksen perusteella esimerkiksi robotiikka, IoT, koneoppiminen ja tekoäly, tehdasautomaatio, ohjelmointi, data-analytiikka ja palvelumuotoilu ovat kasvava osa teknologiateollisuuden osaajien uutta työtä. Tarvittavan osaamisen taso nousee kaikissa tehtävissä.

Nopeasti muuttuviin osaamis- ja osaajatarpeisiin vastaamiseksi tarvitaan monia erilaisia toimia. Koulutusjärjestelmän tulee kyetä ennakoimaan ja reagoimaan aiempaa huomattavasti joustavammin ja ketterämmin osaaja- ja osaamistarpeissa tapahtuviin muutoksiin. Tekniikan alan koulutustarjontaa on hallitusti lisättävä ja huolehdittava, että opinnot jo aloittaneet myös valmistuvat ja työllistyvät aiempaa paremmin.

Kasvavaan osaaja- ja osaamisvajeeseen vastaaminen on keskeistä koko maalle, koska teknologiateollisuus luo puolet Suomen viennistä, Teknologiateollisuuden elinkeinopolitiikan johtaja Matti Mannonen korostaa. ”Ilman ripeitä toimia Suomi jää kelkasta.”

Lisää ketteryyttä koulutusjärjestelmään ja työperäistä maahanmuuttoa

Erityisesti työelämässä jo olevien mahdollisuuksia hankkia lisäosaamista tai kouluttautua kokonaan uudelle alalle täytyy parantaa. ​Lisä- ja muuntokoulutus tulee ottaa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen perustehtäväksi tutkintokoulutuksen rinnalle ja osaamismoduulit ja tutkinnon osat tulee sisällyttää osaksi korkeakoulujen rahoitusmalleja. ”Tarvitsemme mittavan digiosaamisen muunto- ja lisäkoulutusohjelma yritysten ja julkisen sektorin yhteistyönä”, Mannonen jatkaa.

Kotimaiset ikäluokat eivät yksin riitä vastaamaan osaajavajeeseen. Työperäistä maahanmuuttoa tulee lisätä voimakkaasti ja siihen liittyviä lupaprosesseja nopeuttaa ja helpottaa. Rakentamalla yhdessä opintopolkuja ja järjestämällä harjoittelupaikkoja jo opintojen alusta alkaen voimme helpottaa myös ulkomailta Suomeen opiskelemaan muuttaneiden työllistymistä Suomessa.

Ammatillinen koulutus tarvitsee lisäpanostuksia

Teknologia-ala on vahvasti sitoutunut ammatillisen koulutuksen reformin työelämälähtöiseen toteutukseen. Ammatillisen koulutuksen on jatkossakin tarjottava väylä sekä työelämään että korkeakouluopintoihin. Teknologiayritysten huoli ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien osaamisesta on kuitenkin lisääntynyt. ”Ammatillisen koulutuksen laatu ei pääsääntöisesti vastaa teknologia-alan työelämän tarpeita. Oppimisympäristöjä on kehitettävä ja oppilaitosten yhteistyötä yritysten kanssa parannettava koulutuksen laadun parantamiseksi”, Matti Mannonen kertoo.

Teknologia-alojen koulutus on järjestäjälle muuta ammatillista koulutusta kalliimpaa ja nykyaikaisten oppimisympäristöjen rakentaminen vaatii oppilaitoksilta resursseja ja investointeja.

Viime vuosina teknologia-alojen koulutuksesta on leikattu enemmän kuin ammatillisesta koulutuksesta keskimäärin. Kuitenkin juuri voimakkaasti kehittyvillä teknologia-aloilla tarvitaan nopeasti osaamistason nostamista. Tarvitaan koulutuksenjärjestäjien ja yritysten yhteistyönä toteutettava ohjelma, joka turvaa ammatillisen koulutuksen laadun, ajantasaisuuden ja vetovoiman. 

Suomesta osaavin ja vetovoimaisin kokeilu- ja innovaatioympäristö

Teknologiateollisuuden yritykset vastaavat 70 % elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Korkea osaaminen ja kyky luoda uutta ovat keskeinen edellytys alan tulevaisuudelle. On ensisijaisen tärkeää, että yliopistot ja ammattikorkeakoulut tarjoavat opiskelijoille, opettajille, tutkijoille ja yritysten asiantuntijoille ainutlaatuisia oppimisympäristöjä ja ovat mukana huipputason kansainvälisissä verkostoissa.

”Tämä edellyttää vahvempaa keskittymistä profiloitumiseen ja vaikuttavuuteen korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa sekä korkeakoulujen strategisen johtamisen vahvistamista”, Teknologiateollisuuden innovaatiojohtaja Mervi Karikorpi toteaa. Huippututkimuksen ja tutkimusyhteistyön ohella tärkeää on laadukas koulutus ja siihen liittyvä tiivis yhteistyö yritysten kanssa. ”Pitkäjänteinen ja ennakkoluuloton yhteistyö mahdollistaa parhaat tulokset”, Karikorpi korostaa.

Lisäksi tarvitaan paljon työtä mielikuvien korjaamiseksi. Erityisesti tytöt jättävät liian usein pitkän matematiikan valitsematta, eivätkä muutenkaan pidä teknologia-alaa potentiaalisena uravaihtoehtona. Teknologiaosaamisen merkitys korostuu kuitenkin kaikilla aloilla. ”Varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen tulee antaa kaikille nuorille vahva perusta tulevaisuuden työelämässä tarvittavalle osaamiselle ja riittävästi tietoa valintojen tueksi”, Laura Juvonen painottaa.  

Lisätietoja:

Teknologiateollisuus ry @TechFinland 

Laura Juvonen, johtaja, kasvu ja uudistuminen 
@Laura_Juvonen, puh. 0405896263

Mervi Karikorpi, innovaatiojohtaja 
@mervikarikorpi, puh. 0407419891

Matti Mannonen, johtaja, elinkeinopolitiikka
@mannonen_matti, puh. 0405447047

KotimaaKoulutusTeknologia

Ladattavat tiedostot

teknologiateollisuus-koulutus_ja_osaaminen-linjaus-2018.pdf

Teknologiateollisuus Koulutus_ja_osaaminen linjaus 2018.pdf

Koko: 2,61 MB Tyyppi: pdf

Lataa tiedosto

teknologiateollisuus-koulutus_ja_osaaminen-linjaus-2018.pdf

Teknologiateollisuus Koulutus_ja_osaaminen linjaus 2018.pdf

Koko: 2,61 MB Tyyppi: pdf

Lataa tiedosto

teknologiateollisuus-koulutus-ja-osaaminen-linjaus-2018-kiteytys.pdf

Teknologiateollisuus Koulutus ja osaaminen -linjaus 2018 kiteytys.pdf

Koko: 0,32 MB Tyyppi: pdf

Lataa tiedosto

teknologiateollisuus-koulutus-ja-osaaminen-linjaus-2018-kiteytys.pdf

Teknologiateollisuus Koulutus ja osaaminen -linjaus 2018 kiteytys.pdf

Koko: 0,32 MB Tyyppi: pdf

Lataa tiedosto


Tietoa julkaisijasta

Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 51 prosentista Suomen viennistä ja 70 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 300 000 ja välillisesti noin 750 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.

Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus ry

Julkaisijan uutishuone

Julkaisijan viimeisimmät tiedotteet

Toimialan viimeisimmät tiedotteet

Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus ry

ePressi.com

  • Tiedotteet
  • Uutishuoneet
  • Osta tiedotteita
  • Tilaa tiedotteita
  • Tietoa palvelusta
  • Yhteydenotto
  • Rekisteriseloste

Toimialat

  • Arkkitehtuuri (1169) Autot ja moottoripyörät (4076) Avustukset ja vapaaehtoistyö (5377) Biotekniikka (986) Elektroniikka (2926) Elokuvat ja televisio (250) Energia (6945) Fashion (552) Hallitus ja valtio (12632) Hanketiedotteet (4870) Historia (1964) Häiriötiedotteet (3229) Ilmailu (681) Juomateollisuus (729) Kauppa (9474) Kaupungit ja kunnat (29520)
  • Kemianteollisuus (968) Kiinteistöt (7350) Kotimaa (32893) Koulutus (18541) Kulttuuri ja taide (20409) Kustannustoiminta (4805) Käsityöt ja askartelu (1386) Laki (3897) Lemmikit (807) Lifestyle (10561) Liikennetilanne (749) Logistiikka ja liikenne (10934) Maanpuolustus (1525) Maaseutu (5206) Maatalous (4779) Mainonta (3158)
  • Markkinointi (6863) Matkailu (9121) Media (6725) Metalliteollisuus (1512) Metsätalous (3163) Musiikki ja viihde (8177) Ohjelmistoteollisuus (3536) Pankit ja rahoitus (2298) Paperiteollisuus (813) Perhe (8361) Politiikka (11579) Psykologia (668) Puutarha (1670) Puuteollisuus (637) Pääuutinen (1570) Pörssitiedote (155)
  • Rakentaminen (10076) Ruoka ja elintarvikkeet (7043) Sarjakuva ja kuvitus (530) Sisustaminen (2450) Sosiaaliset kysymykset (9550) Suunnittelu ja tekniikka (5407) Talous (21958) Taloustiede (567) Teknologia (5207) Telekommunikaatio (5395) Terveys (13974) Tiede ja tutkimus (12768) Tietokoneet (2183) Tietotekniikka (5176) Tietoturva (753) Tuotanto (3354)
  • Turvallisuus (5868) Työelämä (14585) Ulkomaat (3398) Urheilu (9857) Urheilu ja vapaa-aika (6242) Uskonto (4355) Vakuutus (1337) Valokuvaus (1086) Vapaa-aika (17008) Veneily (1100) Ympäristö ja luonto (18050) Yrittäjyys (7175)
 
  • Avainlippu
  • AAA
  • European Busine...
  • Suomen yrittäjä...
  • Deloitte
  • iab
Social Media Social Media

© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1