Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Toisen asteen opiskelijajärjestöt: Osa puolueista jatkaisi edelleen koulutusleikkausten tiellä!

Suomen Lukiolaisten Liitto

Toisen asteen opiskelijajärjestöt: Osa puolueista jatkaisi edelleen koulutusleikkausten tiellä!

Julkaistu: 13.04.2015 klo 15:26
Julkaisija: Suomen Lukiolaisten Liitto

 

Toisen asteen opiskelijajärjestöt ovat seuranneet huolestuneena vaaleja edeltävää keskustelua lukio- ja ammatillisen koulutuksen leikkausten kohtalosta. Eduskunnan viimeisellä istuntoviikolla kaatuneet hallituksen rakennepoliittisen ohjelman lakiesitykset jättivät ilmaan kysymyksen siitä mitä aiotuille leikkauksille tapahtuu seuraavalla vaalikaudella.

Vielä tammikuussa Educa-messujen yhteydessä järjestetyssä paneelissa kaikki puolueet ilmoittivat, että koulutuksesta ei enää leikata. Kevään edetessä kannat ovat kuitenkin hämärtyneet ja palkansaajakeskusjärjestöjen paneelin jälkeen esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi jo aivan aiheellisesti ”Koulutuksesta ei enää leikata - ehkä”. Tästä syystä selvitimme puoluesihteereiltä eduskuntapuolueiden kannat koulutusleikkauksiin tulevalla vaalikaudella.

Toisen asteen 260 miljoonan euron leikkauksia vastaan asettuvat selkeästi Vasemmistoliitto, Vihreät ja Perussuomalaiset. Kokoomus toteaa suoraan säästöjen olevan edessä. SDP ja RKP eivät vastauksessaan vastusta leikkauksia ja kannattavat edelleen aiottuja rakenteellisia uudistuksia. Kristillisdemokraattien vastauksessa nähdään mahdollisena säästää hallinnosta, kunhan itse koulutuksesta ei leikata. Keskusta ei vastannut sähköpostikyselyyn, mutta puheenjohtaja Juha Sipilä totesi 10.4. Huomenta Suomen haastattelussa koulutuksen olevan turvassa budjettileikkauksilta.

Leikkausten tuhoisat vaikutukset koulutuksen laatuun ja saavutettavuuteen ovat käyneet selviksi niin kevään välikysymyskeskustelun kuin lakiesitysten käsittelynkin aikana. Koulutuskentän muutospaineet ovat kovat, mutta leikkausohjelmaksi näivettynyt rakennepaketti ei voi olla ratkaisu, jos samalla halutaan turvata kattava yleissivistys ja laadukas ammattiosaaminen myös jatkossa. Tuleva hallitus on valinnan edessä: se voi päätöksellään jatkaa kansakunnan osaamispohjan romuttamista tai turvata riittävät resurssit koulutuksen uudistumiseen. Tällä hallituskaudella tehdyt huonot päätökset eivät voi sitoa tulevan käsiä.

 

Puheenjohtaja Tatu Koivisto, Suomen Lukiolaisten Liitto SLL (050 431 4995)

Ordförande Cia Laine, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS (044 277 8669)

Puheenjohtaja (vt.) Musa Jallow, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI (044 082 4221)

Puheenjohtaja Kimi Merikukka, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU (044 977 6356)

Suomen Lukiolaisten Liitto on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä SLL on yli 50 000 jäsenensä voimin yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs