Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Tinanvalamisesta tahroja keittotasoon – induktioliedellä tina ei sula

TTS Työtehoseura

Tinanvalamisesta tahroja keittotasoon – induktioliedellä tina ei sula

Tiedote.
Julkaistu: 30.12.2015 klo 16:13
Julkaisija: TTS Työtehoseura

 

 

 

Kaasuliesi tai tulisija, kuten takka, on hyvä paikka uudenvuodenaaton tinanvalamispuuhiin. Keraamiseen keittotasoon voi jäädä jälkiä, jos sulaa tinaa roiskuu kuumalle keittoalueelle, muistutetaan Työtehoseurasta. Valurautalevy kestää tinaroiskeet hyvin. Induktiotasolla tinan sulattaminen ei yleensä onnistu. Mutta mitä tehdä, jos keittotasolle roiskuu tinaa?

Tinan valaminen valurautalevyllä turvallisempaa kuin keraamisella keittotasolla

Sula tina on helppo poistaa valurautalevyltä paistinlastalla pyyhkäisten. Myös jähmettynyt tinamöykky irtoaa levyltä melko helposti ja turvallisesti. Tarvittaessa levyä voi hieman kuumentaa, jolloin tina muuttuu uudelleen juoksevaksi. Sulanut tina ei vaurioita valurautaa eikä keittolevyyn jää tinasta jälkiä.

Keraaminen keittotaso arka tinaroiskeille

Tinan valaminen perinteisellä keraamisella tasolla voi vaurioittaa sen pintaa. TTS:n minitestissä sulaa tinaa yritettiin poistaa kuumalta keittotasolta metallikaapimella, joka vain levitti tahraa entisestään. Keittotason pintaan jäi laaja ja ikävännäköinen tahra, vaikka tasoa hangattiin myös keraamisen tason hoitoaineella ja teräspinnan puhdistusaineella. ”Metallisen tinakauhan likainen ja rosoinen pohja voi myös jättää ikäviä naarmuja ja tahroja tason pintaan. Mikäli tinaa roiskahtaa kuumalle keittoalueelle, on sen parempi antaa rauhassa jäähtyä. Jähmettynyt tina irtoaa metallikaapimella raaputtamalla, mutta keittotasoon jää silti helposti rengasmainen jälki”, varoittaa tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Tinakauha ei toimi induktiokeittoalueella

Keraamisen induktiokeittotason toiminta perustuu sähkömagneettisiin kenttiin. Keittoalueen alla olevan induktiogeneraattorin ja keittoastian pohjan välille syntyy magneettikenttä, kun keittoalue kytketään toimintaan. Keittoastian pohjan on oltava ferromagneettinen, jotta se lämpenee induktiolla. Tällaisia aineita ovat muun muassa rauta, nikkeli ja koboltti. ”Vaikka tinakauha olisi magneettista metallia, sen pohjan halkaisija on liian pieni induktiokeittoalueelle. Turvallisuussyistä induktiokeittoalue ei kytkeydy päälle, jos sen päällä oleva esine on arveluttavan pieni tai epämääräisen muotoinen”, kertoo Marjomaa. Uudenvuoden tinanvalussa käytetty metalli on suurimmaksi osaksi lyijyä, joka on diamagneettinen, eli pyrkii pois magneetin läheisyydestä.

Kuvateksti: Vaikka tinakauha olisi magneettista metallia, sen pohjan halkaisija on liian pieni induktiokeittoalueelle. Turvallisuussyistä induktiokeittoalue ei kytkeydy päälle, jos sen päällä oleva esine on arveluttavan pieni tai epämääräisen muotoinen. Kuva Työtehoseura

Lisätietoja: tutkija Tarja Marjomaa, p. 0447143698   tarja.marjomaa@tts.fi

Liitetiedostot

TTS Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 10000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Koulutustoiminnan lisäksi TTS Työtehoseura tutkii ja kehittää noin 100 vuosittaisen projektin avulla työmenetelmien toiminnallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs