Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Teräväpiirtotelevisiot yleistyvät vähitellen antenniverkon talouksissa

Viestintävirasto

Teräväpiirtotelevisiot yleistyvät vähitellen antenniverkon talouksissa

Tiedote.
Julkaistu: 17.05.2016 klo 14:34
Julkaisija: Viestintävirasto

Teräväpiirto- eli HD-lähetykset mahdollistava televisio tai digiboksi on tuoreimman selvityksen mukaan 37 prosentilla niistä kotitalouksista, joissa TV-ohjelmia on mahdollista vastaanottaa vain antenniverkon kautta. Viime joulukuussa vastaava osuus oli 33 prosenttia.

Kaikista TV-talouksista 64 prosentilla on vähintään yksi vastaanotin, jolla teräväpiirtolähetysten vastaanottaminen on mahdollista. Tähän sisältyvät niin kaapeli-, antenni-, satelliitti- kuin IPTV-vastaanottokin.

Antenniverkossa yleistyvä lähetystekniikka edellyttää vastaanottimilta DVB-T2-viritintä

Television antenniverkossa otetaan lähivuosina käyttöön nykyistä laajemmin uusi DVB-T2-lähetystekniikka, joka mahdollistaa teräväpiirto-ohjelmistojen tarjonnan tai vaihtoehtoisesti useampien perustasoisten kanavien lähettämisen. Nykytekniikalla (DVB-T) lähetettävien ohjelmistojen määrä vähenee samalla vaiheittain.

Uuden lähetystekniikan mukaisten ohjelmistojen katselu edellyttää kuluttajilta DVB-T2-virittimellä varustettua televisiota tai digiboksia. Kuluttajansuojalain mukaan myyjien velvollisuus on kertoa laitteiden ja teräväpiirtolähetysten yhteensopivuudesta. Vähittäismyyntiliikkeissä on edelleen myynnissä kuluttajille antenniverkkoon tarkoitettuja televisioita, joista DVB-T2-viritin puuttuu. Kaupan myyntitilastoja laativan GfK:n mukaan maaliskuussa myydyistä televisiovastaanottimista ja digibokseista vajaasta 10 prosentista puuttui DVB-T2-viritin.

Antenna Ready HD -merkintä kertoo, että vastaanotin on testattu Suomessa ja sillä voi katsoa antenniverkon televisiolähetyksiä niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena. Luettelo testatuista vastaanottimista löytyy osoitteesta: www.testatutlaitteet.fi

Kaapeli-, satelliitti- ja IPTV-lähetystekniikkaan ei ole tulossa muutoksia.

Selvityksen taustaa

Viestintävirasto ja liikenne- ja viestintäministeriö teettivät selvityksen toukokuun alussa Finnpanelin TV-mittaripaneeliin kuuluvissa talouksissa. Paneelissa on noin 1 100 taloutta, jotka edustavat Manner-Suomen kotitalouksia. Kesämökeillä olevat vastaanottimet rajattiin selvityksen ulkopuolelle.

Kuva: HD-katseluun soveltuvan virittimen yleisyys signaalin vastaanottotavan mukaan

Lähde: Finnpanel

Lukuohje:

100 %:ssa IPTV-talouksista on mahdollisuus katsoa HD-kanavia

IPTV-talouksissa olevista vastaanottimista 77 prosentissa on mahdollisuus katsoa HD-kanavia

Lisätiedot:

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526

Lisätietoa antennitelevisioverkon tulevista muutoksista löytyy Viestintäviraston sivuilta

HDTVopas.fi tarjoaa lisätietoa teräväpiirtolähetysten vastaanotosta antenniverkossa.

Viestintävirasto varmistaa kaikille suomalaisille toimivat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäpalvelut. Huolehdimme siitä, että puhelin- ja internetyhteydet toimivat, televisio näkyy, radio kuuluu ja posti kulkee kaikkialla Suomessa. www.viestintävirasto.fi

Seuraa meitä myös Twitterissä: @viest_virasto

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs