Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Teaterpjäs som utspelar sig i framtiden fulländar jubileumsåret för Kvarkens världsarvsområde

Metsähallitus

Teaterpjäs som utspelar sig i framtiden fulländar jubileumsåret för Kvarkens världsarvsområde

Pressmeddelande.
Publicerad: 10.06.2016 kl. 14:00
Utgivare: Metsähallitus

Årets amatörteater Rampen har avtalat med Forststyrelsen om att uppföra en teaterpjäs. Åskådarna förs till framtiden, där världsarvet endast tillhör ett fåtal. ”Vi hoppas kunna närma oss de stora frågorna med teaterns hjälp”, säger världsarvskoordinatorn Kari Hallantie.

Vasa studentteater Rampen har inlett ett samarbete med Forststyrelsen. Som bäst arbetar de med ett verk som beskriver en naturkatastrof. Det har premiär i Vasa i oktober 2016.

 "Vi hoppas att Rampen gör teater på sitt eget sätt och via teatern leder oss till de stora frågorna", säger världsarvskoordinatorn Kari Hallantie.

Teaterpjäsen fulländar Kvarkens 10-årsjubileum, som firas hela året med olika slags evenemang, utfärder och en skrivartävling.

Rampens pjäs Ihmiskunnan perintö-Mänsklighetens arv öppnar en yngre generations perspektiv på skyddet av världsarvet. Manusförfattare är Jukka Jaatinen och regissör Emppu Kannasto. Båda har jobbat länge med studentteater. Pjäsen ingår samtidigt i den 25-åriga Rampens eget jubileumsår.

Mänsklighetens arv är en temabaserad pjäs, som diskuterar tillståndet på jorden och i naturen. Händelserna äger rum i framtiden, där världen skakas av en naturkatastrof. I den här framtidsvärlden har naturen blivit ett privilegium endast för små förmögna kretsar, en värdefull upplevelse som vanliga människor bara kan drömma om.

Pjäsen inleder ett samarbete mellan Vasa studentteater och Forststyrelsen, som administrerar Världsarvsområdet. Syftet är att introducera en ung generations perspektiv i diskussionen om världsarvet, en generation som vuxit upp i en urban värld.

"Vad handlar världsarvet om, varför ska det skyddas och mot vad? I Rampens pjäs visar sig betydelsen av världsarvsskyddet, som görs för hela mänskligheten och för alla människor, via en omvänd, dystopisk berättelse”, funderar Hallantie.

Kvarkens jubileumsår inleddes med en skrivartävling. I tävlingen Mitt världsarv kan man delta på vilket språk som helst fram till början av augusti. Huvuddomare i tävlingen är författaren Antti Tuuri. Också Rundradion firar året genom att för en vecka flytta ut till världsarvets kärna, till Svedjehamn vid kusten i Korsholm. Radio Suomi och Radio Vega bygger upp studior i café Salteriet och Kvarken har en synlig plats i Yles program såväl i radio och i tv som på nätet 13–19.6.2016. 

Ytterligare information:

  • Kari Hallantie, världsarvskoordinator, tfn 040562555, Forststyrelsen, kari.hallantie@metsa.fi 
  • Hanna Mellberg, producent, tfn 0504116576, Vasa studentteater Rampen
  • Veikko Leinonen, evenemangsproducent, tfn 0406737481, Forststyrelsen
  • Evenemang under Kvarkens 10-årsjubileum: kvarken.fi
  • Info om världsarvsområdet: http://www.utinaturen.fi/sv/kvarken

 

 

Bilagor

Forststyrelsens naturtjänster skyddar och vårdar den ursprungliga och utrotningshotade naturen och skapar friluftstjänster för dem som rör sig i naturen. På vårt ansvar finns vårt lands nationalparker, naturreservat och övriga statens skyddsområden, de norra ödemarksområdena och Forststyrelsens jakt- och fiskeärenden.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs