Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Suomen Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat seurakuntien päättäjiin talousarviomäärärahan säilyttämiseksi

Suomen Lähetysseura

Suomen Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat seurakuntien päättäjiin talousarviomäärärahan säilyttämiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 16.06.2015 klo 12:56
Julkaisija: Suomen Lähetysseura

Suomen Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu vetoavat yhdessä seurakuntiin kansainvälisen työn määrärahojen säilyttämiseksi seurakunnissa.

Toiminnanjohtajien Seppo Rissasen ja Jouni Hembergin allekirjoittamassa kirjeessä kehotetaan seurakuntien päättäjiä käymään omalta osaltaan yhteiskunnallista dialogia erityisesti valtiollisten päättäjien kanssa kehitysyhteistyömäärärahojen säilyttämiseksi.

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura ovat huolissaan siitä että Suomi putoaa samalla avunantajamaana kansainvälisessä vertailussa luokkaan, jossa vaikutusvaltamme vähenee. Tavoitteena on ollut vuosia kasvattaa kehitysyhteistyön osuus bruttokansantuotteesta 0,7 % tasolle, jonka muut Pohjoismaat ovat jo ylittäneet. Nyt näyttää siltä, että Suomen osuus vähenee 0,3 prosentin tasolle.

Leikkaukset kohdistuvat 800 miljoonan euron kokonaissummaan, josta kansalaisjärjestöjen osuus on 114 M euroa ja humanitaarisen avun 100 M euroa. Kansalaisjärjestöiltä leikataan ennakkotietojen mukaan  jopa 40% tuesta. Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Lähetysseuran kohdalla arvioitu leikkaus tulee tarkoittamaan useiden hankkeiden ja yhteistyökumppaneidemme alasajoa.

Leikkaukset koskevat täysimääräisenä jo vuotta 2016. Näin nopea leikkaus merkitsee avunsaajille järkyttävää tilannetta.

”Kirkon kotimaisesta ja kansainvälisestä työstä voi edelleen olla todella ylpeä. Kehitysavusta juuri julkistetun tutkimuksen ”Results on the ground” tuottanut tohtori Ritva Reinikka toteaa, että kehitysapu on tuottanut todellista vaikutusta ja poistanut köyhyyttä”, kirjeessä todetaan.

 

Lisätietoja:

viestintäjohtaja Iiris Kivimäki, Suomen Lähetysseura, p. 050 582 6396

sidosryhmäpäällikkö Asta Turtiainen, Kirkon Ulkomaanapu, p. 050 566 6278

 

KIRJE KOKONAISUUDESSAAN:

 

Kirkkoherra, kirkkovaltuusto ja seurakuntaneuvosto

Hyvä seurakunnan päättäjä,

Kiitos sinulle ja seurakunnallesi siitä pitkäjänteisestä ja sitoutuneesta tuesta, jota olette antaneet kirkon kansainväliselle työlle.  Yhdessä Suomen seurakuntien ja maailmanlaajuisen kirkon jäsenten kanssa me Kirkon Ulkomaanavussa ja Suomen Lähetysseurassa olemme pystyneet tuomaan uutta toivoa miljoonille köyhyydessä eläville ihmisille. Suomen valtio on kehitysyhteistyövarojensa avulla ollut mukana rahoittamassa työtämme. Tämä on moninkertaistanut seurakuntien varojen vaikuttavuutta.

Tällä kirjeellä vetoamme siihen, että pyritte omalta osaltanne luomaan yhteiskunnallista dialogia erityisesti valtiollisten päättäjien kanssa. Pyydämme myös, ettäotatte erityiseen keskusteluun kirkon kansainvälisen työn päättäessänne ensi vuoden talousarviomäärärahoista.

Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura ovat olleet asiasta aktiivisesti yhteydessä päättäjiin, mutta linjauksen muuttumisesta ei näytä olevan merkkejä. Suomi putoaa samalla avunantajamaana kansainvälisessä vertailussa luokkaan, jossa vaikutusvaltamme vähenee. Tavoitteena on ollut vuosia kasvattaa kehitysyhteistyön osuus bruttokansantuotteesta 0,7 % tasolle, jonka muut Pohjoismaat ovat jo ylittäneet, mutta nyt näyttää siltä, että Suomen osuus vähenee 0,3 prosentin tasolle.

Leikkaukset kohdistuvat 800 miljoonan euron kokonaissummaan, josta kansalaisjärjestöjen osuus on 114 M euroa ja humanitaarisen avun 100 M euroa. Kansalaisjärjestöiltä leikataan ennakkotietojen mukaan jopa 40 % tuesta. Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Lähetysseuran kohdalla arvioitu leikkaus tulee tarkoittamaan useiden hankkeiden ja yhteistyökumppaneidemme alasajoa.

Leikkaukset koskevat täysimääräisenä jo vuotta 2016. Näin nopea leikkaus merkitsee avunsaajille järkyttävää tilannetta. Toivo paremmasta, usko järjestöihin ja kirkkoon ihmisarvoisen elämän auttajina ovat saamassa kovimman iskun suomalaisen kehitysavun historiassa. Nepalin katastrofi on erinomainen esimerkki leikkausten dramaattisesta vaikutuksesta: Mikäli Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura eivät olisi etukäteen rakentaneet paikallisten kumppaneiden katastrofivalmiutta, emmekä olisi olleet paikalla Nepalissa nopean avun antajana, useita tuhansia ihmisiä olisi voinut kuolla avun viivästymisen seurauksena.

Hallituksen ajatus siitä, että pakolaisuutta pystyttäisiin vähentämään antamalla kehitysapua paikan päällä, ei toteudu, kun sadattuhannet avuntarvitsijat jäävät ilman apua, ja näin Suomi on omalta osaltaan lisäämässä pakolaisvirtaa Eurooppaan.

Kirkon kotimaisesta ja kansainvälisestä työstä voi edelleen olla todella ylpeä. Kehitysavusta juuri julkistetun tutkimuksen ”Results on the ground” tuottanut tohtori Ritva Reinikka toteaa, että kehitysapu on tuottanut todellista vaikutusta ja poistanut köyhyyttä.

Pohjoismaat ovat olleet humanitaarisen avun antamisen ja kehitysyhteistyön mallimaita. Nyt Suomi on putoamassa avun antajana heikoimpien joukkoon.

Haluamme pitää teidät ajan tasalla kehitysyhteistyötä koskevista leikkauksista ja vastaamme mielellämme kysymyksiinne.

”Ja jos yksi jäsen kärsii, niin kaikki jäsenet kärsivät sen kanssa; tai jos jollekulle jäsenelle annetaan kunnia, niin kaikki jäsenet iloitsevat sen kanssa.”

1.Kor. 12:26

 

Jouni Hemberg, toiminnanjohtaja, Kirkon Ulkomaanavun säätiö

Seppo Rissanen, toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseura

 

Suomen Lähetysseura on vuonna 1859 perustettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, joka toimii 30 maassa yhteistyössä paikallisten kirkkojen ja järjestöjen kanssa. Lähetysseura on myös ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö ja yksi Suomen suurimpia kehitysyhteistyöjärjestöjä. www.suomenlahetysseura.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs