Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Suomalaisten lasten ja nuorten mediankäyttöä tutkittiin kymmenettä kertaa: Tältä näyttää diginatiivin monikanavainen arki

Aku Ankka -lehti

Suomalaisten lasten ja nuorten mediankäyttöä tutkittiin kymmenettä kertaa: Tältä näyttää diginatiivin monikanavainen arki

Tiedote.
Julkaistu: 08.05.2015 klo 10:00
Julkaisija: Aku Ankka -lehti

Diginatiivien arki on monikanavainen ja päivän aikana käytetään sujuvasti eri medioita. Tytöillä korostuvat poikiin verrattuna kirjat ja yhteisöpalvelut, pojilla sarjakuvat ja pelit. Valtaosa lapsista ja nuorista kokee oppivansa hyödyllisiä asioita eri medioista. Mediataidot opitaan kuitenkin ensisijaisesti itse. Tulokset selviävät Sanoma Kids Median teettämästä Yippee-tutkimuksesta, jossa tutkittiin 3–16-vuotiaiden suomalaislasten mediankäyttöä. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy ja vastaajia oli yhteensä 1112.

Lasten ja nuorten mediankäyttö muuttuu vauhdilla ja eri mediat kulkevat mukana lasten ja nuorten arjessa läpi päivän. Kids Median teettämän Yippee-tutkimuksen mukaan erityisesti musiikin kuuntelu sekä sosiaalisen median käyttö ovat lisääntyneet 7–16-vuotiaiden keskuudessa. Aikaisempaa vähemmän aikaa käytetään leikkiin ja television katseluun.

Tyttöjen ja poikien mediankäytössä on jonkin verran eroja. Tytöillä korostuvat poikiin verrattuna kirjat ja yhteisöpalvelut, pojilla sarjakuvat ja pelit. Monikanavainen arki koetaan myös haasteelliseksi:

”Tutkimustulokset osoittavat, että sosiaalinen media tuottaa lapsille ja nuorille myös paineita. Noin puolet ei jaksaisi vastata kaikkiin viesteihin ja kokee, että tietoa tulee joka puolelta liikaa. Joka kolmas pelkää, ettei pysy kartalla asioista ellei seuraa jatkuvasti sosiaalista mediaa,” kertoo tutkimusjohtaja Marianne Lindholm TNS Gallupista.

Lukeminen polarisoitumassa

Lukeminen on tutkimuksen mukaan polarisoitumassa. Joka neljäs 7-16-vuotiaista vastaajista lukee yhä enemmän, samanaikaisesti 16 prosenttia on vähentänyt lukemistaan. Valtaosa, jopa 67 prosenttia kirjoja tai lehtiä lukevista, lukee mieluiten painettua lehteä tai kirjaa.

”Sarjakuvien ja kirjojen kohdalla tärkeitä ominaisuuksia ovat erityisesti hauskuus ja kivat tarinat. Kirjat eivät lasten ja nuorten mielestä kuitenkaan pärjää hauskuudessa monille muille medioille”, Lindholm kertoo.

7-16-vuotiailla lapsilla ja nuorilla on hyvät perusteet mediataidoissa. Jopa 88 prosenttia kokee olevansa hyvä erilaisten laitteiden ja sovellusten käytössä. Kahdeksan kymmenestä osaa suhtautua kriittisesti saamaansa tietoa kohtaan ja noin puolet pyrkii etsimään tietoa eri lähteistä.

Aku Ankka -lehti ja Sanoma Pro tukemaan lasten monilukutaitoa

Yippee-tutkimuksen mukaan mediataidot opitaan pääasiassa itse. Vanhempien rooli mediakasvattajina korostuu selvästi koulua enemmän. Asia on huomioitu uudessa perusopetuksen opetussuunnitelmassa: monilukutaidolla viitataan taitoihin, joita tarvitaan monimediallisessa nykymaailmassa.

”Olemme jo pitkään olleet sitä mieltä, että medioiden ja koulujen kannattaisi tehdä enemmän yhteistyötä. Samoin opettajat ovat olleet yhteydessä Aku Ankan toimitukseen ja toivoneet lukutaitoa kehittävää ja innostavaa materiaalia opetukseen. Siksi päätimme luoda monilukutaitoa tukevan kampanjan alakouluille yhteistyössä Sanoma Pron kanssa. Aihe on luonteva Aku Ankalle, joka on nykyään monikanavaisesti sisältöjä tuottava media,” Aku Ankka -lehden päätoimittaja Aki Hyyppä kertoo.

”Sanoma Pron digitaalisia oppimispalveluita käyttävät päivittäin kymmenet tuhannet oppilaat ja opettajat. Monilukutaito on tärkeä osa uutta opetussuunnitelmaa. Ankallisakatemia-sisällöt sopivat erinomaisesti täydentämään oppimateriaalejamme tilanteisiin, joissa monilukutaitoa harjoitellaan vapaamuotoisemmin. On hienoa aloittaa yhteistyö Aku Ankan kanssa ja tuoda näin innostavaa lastenkulttuuria palveluumme”, Sanoma Pron asiakaskokemusjohtaja Salla Ketola toteaa.

Ankallisakatemia on Aku Ankka -lehden ja Sanoma Pron monilukutaitoa tukeva kampanja alakouluille lukuvuonna 2015–2016. Yippee-tutkimuksen mukaan 71 prosenttia lapsista ja nuorista kokee oppineensa uutta ja hyödyllistä eri medioista. Viihteelliseksi, mutta samalla myös hyödylliseksi mediaksi koetaan erityisesti Aku Ankka, jonka parissa moni suomalaisista on oppinut lukemaan.

Suomen suurin 3–16-vuotiaiden lasten mediankäyttöä selvittävä Yippee-tutkimus 2015 on Sanoma Kids Median teettämä ja TNS Gallup Oy:n toteuttama. Tutkimus tehdään kahden vuoden välein ja se toteutettiin nyt kymmenettä kertaa. Tutkimukseen vastasi 1112 lasta ja nuorta helmi-maaliskuussa 2015.

 

Lisätietoja Yippee 2015 -tutkimuksesta:

Marianne Lindholm, Research Director, Media Audience

TNS Gallup Oy

puh. 040 553 6895, marianne.lindholm@tnsglobal.com

 

Lisätietoja alakouluille suunnatusta Ankallisakatemiasta:

 Aki Hyyppä, päätoimittaja, Aku Ankka -lehti

Sanoma Media Finland Oy
puh. (09) 1201, aki.hyyppa@sanoma.com

Salla Ketola, asiakaskokemusjohtaja

Sanoma Pro

puh. (040)  641 8060, salla.ketola@sanomapro.fi

 

Sanoma Media Finland on Suomen monikanavaisin mediatalo, joka tunnetaan johtavista brändeistään. Tarjoamme tietoa, elämyksiä ja viihdettä niin sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa, radiossa, verkossa kuin mobiilissakin ja tavoitamme päivittäin lähes kaikki suomalaiset. Sanoma Media Finland on osa Sanomaa, joka on kuluttajamedian ja oppimisen eurooppalainen edelläkävijä.

Sanoman Kids Media on Suomen suurin lasten ja nuorten sisältöjen julkaisija. Monipuolinen ja -kanavainen mediavalikoimamme tarjoaa lapsiperheille hauskoja hetkiä, unohtumattomia elämyksiä, opettavaista tekemistä ja korkealaatuista lukemista. Kids Median julkaiseman Aku Ankan levikki on 228050 (LT2014), ja sillä on viikoittain yli miljoonaa lukijaa.

Sanoma Pro Oy on johtava oppimisen ja opetuksen ratkaisujen tarjoaja Suomessa ja edelläkävijä digitaalisten opetusratkaisujen kehittäjänä. Liiketoiminta koostuu oppimateriaaleista sekä Oppi&ilo-tuoteperheen tietoja ja taitoja kehittävistä tuotteista. Sanoma Pro Oy kuuluu Sanoma-konsernin Sanoma Learning -liiketoimintaryhmään.

 

 

  

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs