Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Suomalaisen dokumenttielokuvan neljä vuosikymmentä ensi kertaa yksissä kansissa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Suomalaisen dokumenttielokuvan neljä vuosikymmentä ensi kertaa yksissä kansissa

Tiedote.
Julkaistu: 05.10.2015 klo 11:09
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Juuri julkaistu teos Dokumentin utopiat – Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 1944­1989 kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen suomalaisen dokumenttielokuvan historian toisen maailmansodan lopusta eteenpäin. Runsaasti kuvitettu ja selkeä teos tuo esiin sotienjälkeisen dokumenttielokuvan monimuotoisuuden ja murrosvaiheet.

Toisen maailmansodan jälkeen propagandasta vapautunut dokumenttikulttuuri etsi itseään. Mennyt haluttiin unohtaa, jäljelle jäivät nykyhetki ja tulevaisuus. Dokumenttielokuvien avainsanaksi valikoitui moderni.

Sodanjälkeisen ajan dokumenttielokuviin tallentuivat politiikan kuohut, suuret vaikuttajat ja jälleenrakennuksen yhteiset ponnistukset. Filmille kiinnittyivät myös kasvun ja hyvinvoinnin modernit utopiat. Perinteinen lyhytelokuva menetti lumonsa 1960-luvulla, ja tyhjiön täyttivät yleistyneet televisiot ja kansainvälistyvä dokumenttikulttuuri. Poliittinen 1970-luku vakiinnutti elokuvan nykyiset instituutiot: elokuvatuki, valtionpalkinnot ja festivaalijulkisuus valjastettiin ammattimaisen dokumenttikuvauksen käyttövoimaksi. Dokumenttielokuva myös politisoitui ja paljasti epäkohtia ympäröivässä yhteiskunnassa. 1980-luvulla dokumenttielokuva murtautui kokemuksen, muistin ja historiallisen ajan alueelle.

Dokumentin utopiat on suomalaisen dokumenttielokuva perushistoria, jollaista ei ole aiemmin kirjoitettu. Teos sopii selkeän esitystapansa vuoksi erinomaisesti myös oppikirjaksi. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kattavista arkistoista, aikalaispuheenvuoroista, kirjallisuudesta ja lehdistä ammentavan teoksen kustantaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Teoksen kirjoittajat elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jari Sedergren ja Ilkka Kippola työskentelevät tutkijoina Kansallisessa audiovisuaalisessa arkistossa. He ovat aiemmin julkaisseet teoksen Dokumentin ytimessä - Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 1904–1944 (SKS 2009).

Linkki kirjan kansikuvaan.

Lisätiedot: markkinointikoordinaattori Mirka Vesala, mirka.vesala@finlit.fi, 050 490 0245
Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@finlit.fi

____________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura, joka toimii muistiorganisaationa, tutkimuslaitoksena ja kulttuurijärjestönä. Sen osastot ovat arkisto, kirjasto, tutkimusosasto, kustantamo ja FILI. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä. SKS:n palveluksessa työskentelee tällä hetkellä vajaat sata henkilöä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs