Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Suomalainen ammattikoulutus kiinnostaa Brasiliassa

Skills Finland

Suomalainen ammattikoulutus kiinnostaa Brasiliassa

Tiedote.
Julkaistu: 16.08.2015 klo 09:00
Julkaisija: Skills Finland

WorldSkills São Paulo 2015 -kilpailu päättyi eilen lauantaina ja nuoret saivat kisaurakkansa valmiiksi. Kaikki Suomen maajoukkueeseen kuuluvat 36 nuorta joutuvat vielä jännittämään omien tulostensa selviämistä. Kilpailun tulokset julkistetaan myöhään sunnuntai-iltana kilpailun päätösjuhlassa.

WorldSkills-tapahtumaan kuuluu 50 kilpailulajin lisäksi runsaasti muutakin ohjelmaa. Tapahtuman konferenssiohjelmassa oli lauantaina aamupäivällä vuorossa seminaari, jossa esiteltiin Suomen ja kolmen muun jäsenmaan parhaita koulutuskäytäntöjä.

‒ Suomea pidetään koulutuksen mallimaana. Suomen koulutusjärjestelmä ja erityisesti ne keinot, joilla Suomi pärjää osaamisen kilpajuoksussa, kiinnostavat maailmalla. Erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat ammatillisen koulutuksen vetovoima, työelämäyhteistyö, opettajien koulutus ja osaaminen, koulutuksen laadun varmistaminen, tutkintojen osaamisperusteisuus ja laaja-alaisuus, näyttötutkintojärjestelmä ja ammattiosaamisen näytöt sekä ammattitaitokilpailut osana ammattikoulutuksen kehittämistä. Näissä asioissa Suomella on varmasti myös annettavaa monille maille, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen osaston johtaja Mika Tammilehto. Tammilehto oli yksi seminaarin puhujista.

Tammilehto näkee, että yhteistyölle ja koulutusviennille on kysyntää.

‒ Varsinkin kehittyvät taloudet ja maat ovat valmiita ostamaan Suomesta ammatillisen koulutuksen ja ammatillisen opettajankoulutuksen osaamista tai tutkintoon johtavaa koulutusta. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Ammatillisen koulutuksen viennin vauhdittamiseksi tarvitaan sekä koulutusviennin esteiden määrätietoista purkamista että tukitoimia, joilla voidaan edistää ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhteistyötä. Koulutusviennin toteuttaminen edellyttää vahvoja yhteenliittymiä, jotta voidaan toteuttaa riittävän laajoja osaamisen kehittämiskokonaisuuksia ja tuotteistaa palvelut vientitoiminnan edellyttämällä tavalla, Tammilehto arvioi.

Suomen Brasilian suurlähettiläs Markku Virri on nähnyt työssään, että brasilialaiset ovat yhä kiinnostuneempia Suomen koulutusjärjestelmästä.

‒ Brasilian tämänhetkinen hallitus panostaa koulutukseen ns. Pátria Educadora (”kouluttava isänmaa”) -kampanjalla. Kampanjalla halutaan panostaa erityisesti koulutuksen laatuun. Suomalaisen koulujärjestelmän menestys kansainvälisissä mittauksissa on kiinnittänyt brasilialaisten huomion, ja erityisesti opetuksen laatu sekä opettajankoulutus ja opettajan ammatin arvostus kiinnostavat, ja Suomesta haetaan mallia Brasiliaan, Virri sanoo.

Ammatillisen koulutuksen alueella Brasiliassa on tapahtunut huomattavaa kehitystä viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja sen kehittämistä on tarkoitus edelleen jatkaa.

‒ Tähän liittyy nykyisin myös kansainvälistymistavoite, kuten kansainvälisten kumppanuuksien ja WorldSkillsin kaltaisten tapahtumien kautta tarjoutuvat mahdollisuudet. Maan opetusministeriö on ottanut Suomen yhdeksi tärkeimmistä kansainvälisistä kumppaneistaan ammatillisen koulutusjärjestelmän edistämisessä. Yhtenä osoituksena Suomen tärkeästä merkityksestä brasilialaistoimijoille on se, että Brasiliasta matkaa syyskuun lopussa Suomeen 40 hengen korkean asiantuntijatason delegaatio tutustumaan Suomen ammatilliseen koulutukseen ja keskustelemaan suomalaisasiantuntijoiden kanssa, Markku Virri kertoo.

Suomen ja Brasilian välillä onkin jo toteutunut useita yhteistyöprojekteja. Esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoululla (HAMK) on ollut jo pitkään opettajankoulutusprojekteja Brasiliassa sekä yksi kohderyhmä on ollut ammattitaitokilpailuissa toimivien tuomareiden kouluttaminen. HAMK onkin mukana WorldSkills-tapahtumassa Skills Finlandin järjestämällä Suomen messuosastolla yhdessä CIMOn, Opetushallituksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

 

Lisätietoja

Viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, Skills Finland ry, puh. +358 40 732 0691, katja.katajamaki@skillsfinland.fi

 

WorldSkills São Paulo 2015

  • São Paulossa 11.‒16.8.2015 järjestettävä kilpailu on järjestyksessään 43. WorldSkills-kilpailu.
  • Joka toinen vuosi järjestettävä WorldSkills on ammattitaidon MM-kilpailu korkeintaan 23-vuotiaille nuorille.
  • Kilpailuun osallistuu lähes 1200 nuorta 60 maasta.
  • Nuoret kilpailevat 50 lajissa, muun muassa robotiikassa, hiusmuotoilussa, kivitöissä, ravintolapalvelussa ja viherrakentamisessa.
  • Kilpailu levittäytyy 213 000 neliömetrin alueelle Anhembi Parquessa.
  • Kilpailua seuraamaan odotetaan yli 200 000 vierasta.

Skills Finland ry järjestää vuosittain kansalliset Taitaja-, TaitajaPLUS- ja Taitaja9-kilpailut. Yhdistys valmentaa ja lähettää Suomen maajoukkueen kansainvälisiin WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics-kilpailuihin. Skills Finland kehittää myös huippuosaajien valmennusjärjestelmää, kouluttaa kilpailuasiantuntijoita sekä tuottaa ammattitaitokilpailuihin liittyvää tutkimusta, tiedotusta ja julkaisuja. Yhdistyksen taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs