Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Sote ei onnistu ilman digiä

Kela

Sote ei onnistu ilman digiä

Tiedote.
Julkaistu: 09.06.2016 klo 14:55
Julkaisija: Kela

Tuleeko sote-uudistuksesta digitalisaation täydellinen läpimurto, pohditaan Sosiaalivakuutus-lehden uusimmassa numerossa.

Digitalisaation eteneminen on edellytys sille, että sote-uudistuksen tavoitteisiin päästään. Vaikka takkuilevat tietojärjestelmät ja tiedonkulun esteet ovat usein arkea sosiaali- ja terveyspalveluissa, digitaaliset järjestelmät ovat niissä jo nyt korvaamattomia.

Digitalisaatio on sosiaali- ja terveydenhuollossa paljon enemmän kuin asiakkaalle tarjottavat verkkopalvelut. Se tarkoittaa myös automatisoituja etuuspäätöksiä, uusia palvelukanavia ja luopumista päällekkäisestä tiedonkeruusta.

Jatkossa Kela voi tarjota esimerkiksi asumistukiasiakkaalle hänelle kuuluvaa etuutta saatuaan vuokranantajalta tiedon vuokrankorotuksesta. Asiakas saa Kelasta viestin, eikä erillistä hakemusta tarvita.
”Jos tiedot pitävät paikkansa, asiakas kuittaa ne vahvistusviestillä ja asia on kunnossa”, visioi Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Jotta yhä useammat asiakkaat ja sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökunta pystyvät käyttämään digitaalisia palveluita ja järjestelmiä, niitä ei voi suunnitella tekniikan ehdoilla. Palveluiden ja toimintaympäristöjen kehittäjien on otettava huomioon se todellisuus, jossa tavalliset tietotekniikan kuluttajat elävät.

”Insinöörien lisäksi sovellusten kehittämiseen on otettu mukaan myös lääkäreitä, sairaanhoitajia, sosiologeja ja psykologeja”, kertoo johtava asiantuntija Tuula Tiihonen Sitrasta.

Tietotekniikka kytkeytyy myös valinnanvapauden käytännön toteutumiseen. Kun sote-uudistuksessa lisätään asiakkaiden valinnanvapautta, vapauden ytimessä on tieto. Asiakkailla on oltava riittävästi luotettavaa vertailutietoa, jotta valinnanvapautta voi käyttää järkevästi. Se, mitä tietoa kerätään ja miten siihen pääsee käsiksi, on kynnyskysymys asiakkaiden tasa-arvon toteutumisessa.

”Jos Kela-korvaukset loppuvat vuonna 2019, myös yksityisten palvelujen valtakunnallinen kustannustietojen keruu loppuu kuin seinään”, muistuttaa Kelan tieto- ja viestintäyksikön päällikkö Hennamari Mikkola.

Lue myös:

Kelan viestinnän puhelinpalvelu medialle puh. 040 733 5221, arkisin klo 9-16
viestinta@kela.fi


Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmän puhelinpäivystys medialle puh. 050 5517 960, arkisin klo 9-16
tilastot@kela.fi

 
Mediainfo on Kelan taustoittava uutiskirje medialle.
Tilaa kerran kuussa ilmestyvä mediainfo osoitteessa www.kela.fi/uutiskirje

Viestinnän yhteystiedot verkossa
www.kela.fi/viestinta

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs