Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » SONK: Perustulolla kohti parempaa toimeentuloa

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

SONK: Perustulolla kohti parempaa toimeentuloa

Julkaistu: 28.11.2015 klo 11:04
Julkaisija: Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

SONK: Perustulolla kohti parempaa toimeentuloa

Suomen nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on monimutkainen ja byrokraattinen. Eri tuet ja hakuperusteet vaativat perehtymistä ja aikaa tuen hakijoilta. Erityisesti moni opiskelija tuskailee tulorajojen ja omien tulojen optimoinnissa, sekä joutuu vuosittain palauttamaan tukia pahimmillaan perinnän kautta.

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry kannattaa sosiaaliturvassa askelta kohti perustuloa, jossa saatavan tuen määrä kuukausittain on vakio jokaiselle kansalaiselle. Omat tulot eivät vaikuta perustulon perusosan määrään, vaan ansiotuloverotus leikkaa ansioita tasaisesti kannustinloukkuja luomatta. Tarveharkintaisen asumistuen säilyttämisen avulla perustulojärjestelmä ottaa erilaiset elämäntilanteet huomioon.

Uudistuksen tärkeimmät tavoitteet ovat selkeyttää sosiaaliturvajärjestelmää, oikeudenmukaistaa sitä ja vähentää tuen hakemisen työmäärää ja hankaluutta. Perustulojärjestelmän suurin etu on sen sopiminen joustavasti monenlaisiin elämäntilanteisiin.

Perustulojärjestelmä ei ole ongelmaton ja vaatii kokeilujen ja tutkimuksen kautta syntyvää kehittelyä. On silti vastuutonta hylätä hyvä periaate muutoksen pelossa. Nykyinen järjestelmämme on kehittynyt vuosien saatossa, mutta ajatus sen pohjalla ei sovi nykymaailman pirstaloituneeseen työelämään.  Kasvanut pienyrittäjyys ja pätkätyökulttuuri vaatii myös sosiaaliturvalta muutosta ja perustulo kannustaa ihmisiä hakemaan vaihtoehtoisia tuloja itselleen, kun oma toimeentulo on turvattu.

“On aika lähteä rohkeasti uudistamaan sosiaaliturvaa ja lähdettävä kehittämään yhdessä perustuloon perustuvaa järjestelmää”, linjaa SONKin puheenjohtaja Hanna Huumonen. “Näpertelyn sijaan meillä on käsissämme aito mahdollisuus osallistaa sosiaaliturvaan myös pienyrittäjät, freelancerit ja pätkätyöläiset ja olisi vastuutonta olla käyttämättä sitä”, Huumonen muistuttaa.

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry pitääkin tärkeänä ennakkoluulotonta keskustelua sosiaaliturvajärjestelmän kehittämisestä ja pitää perustulomallia ensisijaisena keinona kehittää sosiaaliturvaa.

 

Lisätietoja:
Hanna Huumonen
Puheenjohtaja
Sosialidemokraattiset Opiskelija - SONK ry
puheenjohtaja@sonk.fi
045 112 9299

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry. http://www.sonk.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs