Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Riiheltä kuluu varstain jytke… – Korteniemen perinnetilan rukiin puinti 13.8.

Metsähallitus

Riiheltä kuluu varstain jytke… – Korteniemen perinnetilan rukiin puinti 13.8.

Tiedote.
Julkaistu: 04.08.2016 klo 17:44
Julkaisija: Metsähallitus

Korteniemen perinnetilan rukiin puinnin aika on lauantaina 13.8. klo 11 – 17. Tervetuloa tutustumaan tilan tunnelmalliseen riiheen ja kokeilemaan kuinka rukiin puinti sen savuisissa syövereissä onnistuukaan.

Heinäkuun helteiden kypsyttämä Aunus-ruis saatiin tänä vuonna leikattua ja koottua kuhilaille ennätysaikaisin, ennen elokuun alkua! Viime viikon leikkuutalkoissa pystyyn jäänyt osa ruishalmetta saatiin kuhilaille ja lopulta myös ahdetuksi riiheen kuivumaan vapaaehtoisten suosiollisella avustuksella.

Riihipuintia valmistellaan hyvissä ajoin ennen varsinaista tapahtumapäivää. Sisäänlämpiävää eli savupiiputonta riihtä lämmitetään useana päivänä, jotta ruis saadaan kuivatuksi. Riihtä lämmitettäessä jyvistä haihtuu kosteuden lisäksi myös jyviä mahdollisesti vaivaavat sieni-itiöt ja tuholaiset.  

Puintipäivänä riihikuivista lyhteistä irrotetaan jyvät ensin riihen puolella seinään lyömällä ja sitten luuvan lattialla varstoilla lyöden. Oljet kootaan puinnin jälkeen isoiksi lyhteiksi olkilatoon varastoitavaksi. Käsipelillä puituja olkia käytetään Korteniemessä patjantäytteinä, mutta useammankin museorakennuksen katto muualla päin Suomea on katettu Korteniemen oljilla ja siihen tarkoitukseen niitä tulevaisuudessakin käytetään. 

Korkean 130 - vuoden iän saavuttanut riihi saa tänä kesänä uuden pärekaton, mutta on remontinkin alla käytettävissä varsinaiseen tarkoitukseensa. 

Tuvan hellalla porisee maukasta keittoa, ruispuuroa ja pannukahvia. Keiton kanssa maistuu perinteinen juureen leivottu ruisleipä ja kahvin kera makeammat leivonnaiset.

Toista sataa vuotta vanha savusauna tarjoa rentouttavat löylyt kaikille halukkaille, niin riihessä hikoilleille kuin tunnelmasta nauttiville.

Sydämellisesti tervetulleeksi toivottaa Korteniemen väki!

Lisätietoja:
Annamari Ilola, p.040 – 866 7101
Hämeen luontokeskus, hame@metsa.fi, p. 0206 39 4630

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs