Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kotimaa » Raahen edustalla tehtiin maailman pohjoisin rekisteröity mustatäplätokkohavainto

Metsähallitus

Raahen edustalla tehtiin maailman pohjoisin rekisteröity mustatäplätokkohavainto

Tiedote.
Julkaistu: 08.08.2016 klo 09:00
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallituksen meribiologitiimi törmäsi vesikasvillisuuskartoitusten yhteydessä Lapaluodossa mustatäplätokkoon. Kala on vieraslaji, joka on saapunut Mustaltamereltä ja Kaspianmereltä. Se on löydetty ensimmäisen kerran Itämerestä Puolasta vuonna 1990 ja Suomen rannikolta 2005. Nyt laji on levinnyt jo Kotkan itäpuolelle ja Raahen korkeudelle pohjoiseen. Pari vuotta sitten raahelainen kalastaja kertoi saaneensa mustatäplätokon verkostaan Raahen Taskusta, mutta havaintoa ei ole ilmoitettu viralliseen vieraslajitietokantaan.

Sukellustutkimuksen yhteydessä mustatäplätokkoja löytyi Lapaluodon rantavesistä kymmeniä, muutaman senttimetrin mittaisista reilun 10 cm mittaisiin yksilöihin. Näyttää siis vahvasti siltä, että maailman pohjoisin rekisteröity havainto lisääntyvistä mustatäplätokoista löytyy Raahen Lapaluodosta.

Mustatäplätokon erottaa muista suomalaisista tokoista selkäevän mustavalkoisesta täplästä. Mustatäplätokko, entiseltä nimeltään mustakitatokko, on aggressiivinen vieraslaji, joka helposti syrjäyttää paikallisia kalalajeja. Se on vahva kilpailija, joka häätää paikalliset kalalajit koloistaan ja kilpailee ravinnosta.

Mustatäplätokko leviää mm. laivojen painolastivesien mukana tai laivojen runkoon takertuneina munina ja sietää hyvin erilaisia elinolosuhteita. Ilmastonmuutoksen myötä ja vesien lämmetessä sen arvellaan voivan jatkaa levittäytymistään yhä laajemmalle.

Alkuperäisellä levinneisyysalueellaan mustatäplätokkoa pidetään arvokkaana ruokakalana. Suomessa sitä voi pyytää ainakin ongella.

Vieraslajihavainnon voi tehdä osoitteessa http://www.riistakala.info/vieraslajit/ ja siellä voi myös tutustua Suomeen levinneisiin vieraslajeihin ja niiden vaikutuksiin.

Lisätietoja: Metsähallitukseen luontopalvelut, Perämeren aluemeribiologi Essi Keskinen, puh 040 7544 525 sposti essi.keskinen@metsa.fi

 

Kuva: Pekka Tuuri

 

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs